Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Zloděj uvízl v noci v nákupním středisku i s lupem za 175 tisíc korun, vyrušil ho pracovník ostrahy

112
11. 03. 2023 | 8:59

V noci ze soboty na neděli se do prodejny Billa v Děčínské ulici v České Lípě vloupal 27letý místní bezdomovec, který si tu připravil k odcizení zboží za celkem 175 000 korun. Ještě před tím vyřadil z provozu vnitřní bezpečnostní systém včetně kamer a přerušil přívod elektřiny do objektu. Potom naložil do pěti nákupních vozíků a dvou příručních košíků převážně alkoholické nápoje všeho druhu, nějaké potraviny, sprchové gely a několik dalších drobností. Chyběl mu ale plán, jak tak objemný lup dostat ven z prodejny, do které vnikl přes střešní prostory.

nákup zloděj
Foto: PČR

Nakonec vlivem únavy v supermarketu usnul a vzbudil ho až kolem 6.30 ráno příchod první zaměstnankyně, kterou doprovázel pracovník bezpečnostní agentury. Hbitě se proto převlékl do zaměstnanecké uniformy supermarketu a v tomto maskování se pokusil z místa činu zmizet, což mu nevyšlo. Jak ho u vchodu muž z ostrahy spatřil, ihned pochopil, koho má před sebou, a ohlídal ho do příjezdu naší hlídky. Mladík mu dokonce nabízel kradený alkohol za to, když ho nechá odejít. Neuspěl a skončil na naší služebně.

Tam se kriminalistům svěřil s tím, že se v noci ze soboty na neděli nejprve neúspěšně pokusil vloupat do benzinové čerpací stanice KM Prona v Liberecké ulici v České Lípě, odkud se později přemístil na dvě zahrady v českolipské lokalitě Stará Lípa, kde odcizil dvě jízdní kola a teplovzdušný ventilátor. Přiznal se i k vloupání do baru Hong Kong v Jižní ulici v České Lípě, odkud 12. února odnesl trezorek s hotovostí 47 tisíc korun a alkoholické nápoje.

Foto: PČRVyšetřovatel ho v tomto týdnu obvinil z přečinů krádeže, porušování domovní svobody a poškození cizí věci s celkovou škodou 267 229 korun, za které mu nyní hrozí pětiletý trest odnětí svobody. Do rozhodnutí soudu o vině a trestu zůstává na svobodě za předpokladu, že už se nedopustí žádného dalšího deliktu. Pokud ano, tak budeme iniciovat jeho vzetí do vyšetřovací vazby.

PČR/Ivana Baláková