Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Čeští milovníci křišťálu za jeho třpytem cestovat nemusí, um sklářů najdou i v pražském nákupním centru

03. 02. 2021 | 5:34

Designová svítidla jablonecké společnosti Preciosa Lighting osvětlují nejluxusnější interiéry na celém světě. Čeští milovníci křišťálu však za jeho třpytem cestovat nemusí, na své si přijdou ve vstupních prostorách pražského nákupního centra PALLADIUM. Preciosa Lighting se totiž ve spolupráci s konzultanty na osvětlení ze společnosti Licht 01 podílela na největší renovaci svítidel v tomto oblíbeném nákupním centru a dodala dvě exkluzivní dynamické světelné instalace.

paladiumCelek
Pražské Palladium. Foto: Presiosa

Třpytivé uvítání

Cílem bylo vytvořit nevšední světelné instalace, které okouzlí a přivedou v úžas každého přicházejícího návštěvníka. První svítidlo se nachází ve vstupní hale vstupu z náměstí Republiky a skládá se z více než pěti set skleněných trubic, z nichž každá je opatřena vlastním světelným zdrojem. Celá instalace dokonale vyplňuje prostor vstupu a zároveň působí velmi dynamicky, doslova jako vlna světla. „Začali jsme s myšlenkou vln světla, chtěli jsme do nákupního centra přinést moderní, zajímavou a elegantní instalaci," prozradil Juan F. Rivera, M. Arch. M.A. Lighting Design ze studia Licht 01, které nový koncept osvětlení PALLADIA navrhovalo.

Foto: Presiosa

Další svítidlo, které Preciosa Lighting vyrobila, se nachází u vstupu ze stanice metra. Opakuje motiv světelné vlny, je však hravější a méně formální. Tato instalace zahrnuje dokonce 700 svítících skleněných trubic. Technické řešení podporuje dynamické vyznění svítidla. Jeho obsluha v nákupním centru PALLADIUM může díky speciálnímu vzdálenému řídicímu systému měnit barevné scény a navozovat pomocí světla úplně novou atmosféru a náladu v prostoru. „Světelné instalace dokážou poskytnout podmanivou světelnou show v každém z těchto důležitých interiérů nákupního centra,“ popisuje architekt Rivera.  Obchodní zástupce společnosti Preciosa Lighting Pavel May dodává: „Klient ocení, když může sám podle situace pracovat s barvou, pohybem a směrem světla.“

Jednotlivé trubice jsou vyrobeny z čirého a matného křišťálu, mají různou délku a jsou zavěšeny na černé kovové desce se zrcadlovým efektem. Světelné instalace se pyšní nejen propracovaným originálním designem, ale také nenápadným praktickým účelem. Preciosa Lighting připravila konstrukční řešení tak, že je do svítidla zapracován tzv. sprinklerový systém neboli automatické hasicí zařízení. Svítidlo z Křišťálového údolí tak kromě jasu a světla přináší celému prostoru také bezpečnostní prvek.

O spolupráci

„Samotná spolupráce se společností Preciosa Lighting byla skvělou zkušeností, zejména pak vývoj produktu od návrhu po realizaci, která je dle mého názoru opravdu povedená,“ pochvaluje si architekt Rivera. Největším technickým oříškem bylo umístění světelného zdroje po celé délce skleněných trubic a také dokonalé zpracování zrcadlové desky, k níž jsou křišťálové komponenty upevněny. 

Preciosa Lighting je s průběhem spolupráce rovněž velice spokojená. Obchodní zástupce Pavel May neskrývá nadšení: „Výsledkem jsou dvě velmi reprezentativní svítidla, která zaujmou na první pohled. Je nám velkou ctí, že si tým PALLADIA vybral naši společnost pro tak důležitý projekt a že právě naše produkty mohou vítat návštěvníky tohoto populárního nákupního centra v samém srdci Prahy, kterým v běžném roce projde přes 16 milionů českých a zahraničních zákazníků.“

TZ společnosti Preciosa Lighting