Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Druhý svátek vánoční je spojen se svatoštěpánskou říkankou a pernatou drůbeží na pekáči

26. 12. 2023 | 0:00

Druhý svátek vánoční připomíná prvního křesťanského mučedníka. Dnes si připomínáme osobnost svatého Štěpána. Podle legendy položil život za víru v Krista. Zejména v minulosti se v tento den chodilo koledovat a v kostelích kněží světili sedlákům osivo.

Legenda kolem sv. Štěpána je trochu horor... Podle některých zdrojů nebyl Štěpán umučen 26. prosince, kdy se slaví jeho svátek, ale v srpnu. V prosinci prý byly nalezeny jeho tělesné ostatky. Štěpánův svátek církev o Vánocích slavila podle legend právě proto, že se jeho mučednictví vztahuje k narození Krista.

Dnešní den je spojen i se svatoštěpánskou koledou. Nejznámější je říkanka o Štěpánovi, který upadl na ledu a psi se na něj sběhli. Odkud se tato rýmovánka vzala, není známo. Když jsme ale u psů, nepřekrmujte je, nedělá jim to dobře, byť se tváří vděčně a zbaští všecho, co jim podstrčíte. Ať se zase za rok mohou sběhnout a my pátrat, proč by to měli dělat...

Tradice také velí připravit na Štěpána pernatou drůbež. Na stole by tak neměla chybět husa, kachna nebo aspoň kuře či krůta.Vítán je i krocan.

V minulých dobách na Štěpána odcházeli ze služby čeledíni a na odchodnou dostávali zvláštní koláč, který byl zdobený ořechy, rozmarýnem a pentlemi.

lo s využitím www.irozhlas.cz