Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Osvěta z ministerstva zdravotnictví doslova říká, že „roušky zdravé lidi neochrání, jsou vhodné pro osoby s respiračními problémy“

18. 03. 2020 | 10:15

V Libereckém kraji od úterních 18 hodin platí zákaz vycházení bez čímkoliv ochráněného obličeje – úst a nosu. Všichni začínají chápat, že je to minimum, čím mohou prospět. Sobě, ale především okolí. Rouška na vašem obličeji chrání druhé, ochrana obličeje druhého chrání vás.

Koronavirus na pravou míruMZCR-Označeno
"Osvětové sdělení made in MZ ČR" týkající se nošení roušek jsme zakroužkovali.

Jak si ale vysvětlit „osvětový“ banner, který je volně ke stažení ze stránek Ministerstva zdravotnictví ČR, který osvětově vyvrací mýty o koronaviru, když se v něm stran roušek jasně píše: Zdravé lidi neochrání, jsou vhodné pro osoby s respiračními problémy. Banner je umístěn ve „speciálu“ MZ ČR. Je tam pořád (18.3., 9,28 hod.).

Nebýt situace tak kritická, jistě by se našel prostor pro polemiku, jak dalece to je či není pravda. Ona ale situace kritická je. Za obdobnou informaci, kterou poslal interním sdělením zaměstnancům pražské Bulovky její ředitel, chtěl včera předseda vlády okamžitě hlavu direktora zmíněné nemocnice.

Novinky.cz: Premiér Andrej Babiš (ANO) požaduje okamžité odvolání ředitele pražské Nemocnice Na Bulovce Jana Kvačka. Reaguje tak na odpolední zprávu Novinek o e-mailu zaměstnancům, že je nesmyslné, aby sestry nosily roušky, jelikož je to stejně neochrání. Kvaček doporučení hájil s tím, že je to v souladu s přístupem Světové zdravotnické organizace (WHO).

Premiér doslova: „Bulovka zešílela. Je to skandál. Okamžitě žádám odvolání pana ředitele,” řekl Babiš Novinkám v reakci na e-mail, který byl rozeslán zaměstnancům pražské nemocnice. „Je to naprosto v rozporu s doporučením vlády,” běsnil. O odvolání direktora musí rozhodnout ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, který včera v Událostech, komentářích na ČT24 opatrně uvedl, že zatím premiérovu výzvu na odvolání ředitele Bulovky nevyslyší a za ředitelem stojí. Otázka zní, jak dlouho.

„Tohle je samozřejmě úplně špatně. Chápu, že je pan premiér rozezlen. Přední lékaři nemocnice, se kterými jsem teď hovořil, však za panem ředitelem jednoznačně stojí, a podle nich práce, kterou pan ředitel pro nemocnici za svého působení odvedl, zcela zastiňuje ten nešťastný e-mail. Respektuji to a tento názor sdílím,“ napsal Novinkám v reakci na premiérova slova ministr Vojtěch.

S ředitelem mluvil a řekl mu, aby doporučení změnil. „Okamžitě jsem mu doporučil, aby sdělení dementoval a zaslal zaměstnancům nové v souladu s doporučením vlády. Není možné, abychom tady občanům doporučovali, aby se chránili, a v klíčových nemocnicích, jako je Bulovka, byli zdravotníci a pacienti nechráněni. Nemocnici Na Bulovce každý den saturujeme ochranným materiálem právě proto, aby se toto nestávalo. Pan ředitel by si měl udělat v nemocnici pořádek,” dodal Vojtěch. Tolik Novinky.cz.

grafika MZ ČR

Když si tak prohlížím a stahuji banner volně dostupný na stránkách úřadu řízeného Adamem Vojtěchem a pro přehlednost zaškrtávám informaci o rouškách, mám pocit, že pořádek by si mohl ve výstupech z ministerstva udělat i ministr. Nemusí to dělat sám, jistě má na adrese Palackého náměstí 375/4, Praha 2 budovu plnou lidí.

Co jiného než materiály MZ ČR určené k osvětě obyvatelstva, by mělo obsahovat informace, jimž lze jednoznačně věřit? Obsahují-li ale sdělení „výbušné“ natolik, že se kvůli jejímu byť jen internímu šíření ocitla v nebezpečí hlava ředitele jedné z největších pražských nemocnic a spolu s tím se povážlivě rozkývala i židle ministra ministra zdravotnictví, neměla by se jednoduše opravit?

Alena Roubalová