Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Tým českých ochranářů pomohl dostat za mříže indonéského pašeráka ohrožených druhů zvířat

01. 04. 2022 | 5:38

Po čtyřech měsících intenzivní práce s vyšetřováním a shromažďováním důkazů o ilegálním obchodě s ohroženými druhy zvířat se mezinárodnímu týmu v čele s dvěma českými ochranáři ze Zoo Liberec a Zoo Ostrava podařilo dostat za mříže významného indonéského pašeráka chráněných druhů zvířat.

Indonéští ochranáři odváží nález do karantény
Indonéští ochranáři odváží nález do karantény. Foto: Lucie Čižmářová, environmetální fotografka a zooložka Zoo Olomouc

Během zátahu byl v jeho domě zabaven kriticky ohrožený luskoun ostrovní, tři koťata chráněné kočky bengálské a želva mohutná. Pašerák ale pravidelně obchodoval například i s orangutany, gibony nebo outloni.

Více než čtyři měsíce duo českých ochranářů, František Příbrský ze Zoo Ostrava a Tomáš Ouhel ze Zoo Liberec, usilovalo o zatčení významných pašeráků ohrožených druhů zvířat na indonéském ostrově Sumatra. Na stopu zločincům přišli již v prosinci loňského roku během natáčení dokumentárního snímku o kriticky ohrožených luskounech ostrovních.

Následné utajované vyšetřování pak z bezpečnostních důvodu probíhalo ve spolupráci s expertním vyjednavačem z Jižní Ameriky a za podpory izraelského ochranáře Ofira Droriho, zakladatele sítě mezinárodní organizace EAGLE, která vede boj proti trestné činnosti páchané na volně žijících zvířatech. Hlavním cílem vyšetřování byl indonéský pašerák divokých zvířat s přezdívkou Greed, který se zaměřoval primárně na obchod s ulovenými primáty, luskouny a plazy. 

„Greed pobízel k lovu mnoho svých pytláků ze Západní a Severní Sumatry. Obří rozsah jeho působení potvrdil navíc fakt, že řídil čtyři WhatsAppové skupiny, které měly stovky členů a kde se každý den prodávala nelegálně ulovená zvířata často kriticky ohrožených druhů jako jsou luskouni, ohrožené druhy primátů včetně orangutanů, gibonů, outloňů i sladkovodní druhy želv,“ přibližuje František Příbrský.

Během samotného zátahu, na kterém čeští ochranáři spolupracovali s indonéskou policií z provincie Západní Sumatra (POLDA SUMBAR) a úředníky z tamní Agentury ochrany přírody (BKSDA SUMBAR), byli v domě pašeráka zabaveni kriticky ohrožený luskoun ostrovní (Manis javanica), tři koťata chráněné kočky bengálské (Prionailurus bengalensis sumatranus) a želva mohutná (Manouria emys). Zabavená zvířata byla následně převezena do karantény a veterinárně ošetřena. Jelikož luskoun a želva byli čerstvě uloveni, mohli být druhý den vypuštěni zpět do volné přírody. Koťata kočky bengálské v záchranné stanici zůstanou do doby, než dorostou a naberou více síly. Poté budou i ona vypuštěna do vybrané přírodní rezervace.

Usvědčený obchodník byl na místě zatčen a převezen do vazby. „Jelikož byl v minulosti již dvakrát uvězněn za krádež, dostane pravděpodobně vyšší sazbu trestu, která se bude pohybovat okolo 2 let vězení a pokuty v řádu několika milionů indonéských rupií,“ říká Tomáš Ouhel ze Zoo Liberec.

Tomáš Ouhel i František Příbrský působí v Indonésii již více než patnáct let. Oba vedou pod záštitou obou zoologických zahrad úspěšné ochranářské projekty a s potíráním tamního ilegálního obchodu s ohroženými druhy zvířat mají předchozí zkušenosti. František Příbrský v rámci svého projektu The Kukang Rescue Program pracuje s bývalými pytláky outloňů váhavých a luskounů ostrovních, které zaměstnává jako terénní pracovníky, jež pomáhají s šířením osvěty a monitoringem zvířat v lese. Tomáš Ouhel se již v minulosti opakovaně podílel za zatčení indonéského gangu pytláků želvích vajec i chráněných mořských želv.

„Při podobných zátazích se bohužel často setkávám s tím, že se při rozsudku trestu klade hlavní důraz především na počet aktuálně zabavených zvířat a na rozsah celého ilegálního obchodu se nebere zřetel, přestože jej pachatel mnohdy činil i po desetiletí. Nejen pro ochranu přírody by bylo potřeba, aby se výrazně více přihlíželo právě na velikost a pole působení překupníka a jeho dlouhodobé aktivity než pouze na důkazy, se kterými je chycen daný den při činu. Zároveň je nutné zvýšit trestní sazbu pro velké obchodníky, kteří stojí v čele organizovaných skupin, jinak může být pro mnohé druhy zvířat pozdě,“ popisuje situaci v Indonésii Ouhel.

Příkladem můžou právě luskouni, kteří jsou na zemi již od dob dinosaurů a jejichž populace byly člověkem totálně zdecimovány za dobu jedné lidské generace.  „Situace je navíc o to vážnější, že v současné době se hodně bývalých překupníků drog začalo zaměřovat na divoká zvířata, jelikož zde jsou menší trestní sazby a velký zisk. Navíc se v posledních letech začali přidávat i samotné luskouní šupiny do metanfetaminu. Tedy kromě toho, že ilegální obchod ohrožuje divoké populace zvířat v přírodě, je extrémním rizikem pro vznik smrtelných a celosvětových pandemií (zoonózy – viz. COVID), tak se v posledních letech stává součástí destruktivního drogového světa,“ dodává Příbrský.

„Je skvělé vidět tyto iniciativy v Indonésii. Přesně to je potřeba. Méně řečí a více překupníků za mřížemi. Toto zatčení je opravdu velmi přínosné, protože přístavy v jihovýchodní Asii tvoří velkou část nelegálního obchodu s volně žijícími živočichy a je třeba jej řešit zatýkáním a stíháním. Každé zatčení pašeráka divokých zvířat vysílá zprávu dalším zločincům. Tato akce tedy bude mít, doufejme, dalekosáhlý dopad,“ uzavírá Ofir Drori.

Celá akce byla zveřejněna ve většině indonéských médií a tým českých ochranářů se ve spolupráci se svými indonéskými kolegy již připravuje na další případy rozkrývání a potírání ilegálního obchodu se zvířaty.

Na realizaci akce se finančně podílela i Zoo Wroclaw a její nadační fond DODO Foundation.

TZ ZOO Liberec/Barbara Tesařová