Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Muzeu lyžování v Dolní Branné nyní mezi historickými ski a saněmi vystavují betlémy

28. 11. 2022 | 8:28

V Muzeu lyžování v podkrkonošské obci Dolní Branná (nedaleko Jilemnice) do 10. prosince probíhá výstava "Branské betlémy". K vidění tu je např. Betlém paní Oliny, Šafaříkův, Zběhlíkův, Sukův, Petříkův či Zuzánkův a mnoho dalších. K vidění jsou v otevírací době muzea – každou sobotu v čase 9-11 a 13-17 hodin.

branna3
Foto z FB Krkonoše.eu
Muzeum vzniklo v nejstarší zachovalé stavební památce obce, více než čtvrt tisíciletí staré roubence čp.1. Krásná budova prošla kompletní rekonstrukcí a umožnila vznik zajímavého muzejního stavení o třech podlažích včetně suterénu, dříve sklepa a chléva, který byl upraven do podoby muzejní kavárny.
Foto z FB Krkonoše.eu
 
Expozice je věnována celoživotní sbírce skiáckých, sáňkařských a bruslařských artefaktů, které s láskou a zájmem pečlivě shromáždil a opečovával kantor a trenér lyžařů, místní občan Aleš Suk.
Muzeum umožňuje náhled do vývoje zimních sportů a turistiky, představuje výrobky místních řemeslníků (kolářů, kovářů, ševců, sedlářů), které překvapí unikátním a kouzelným provedením a připomíná podmínky, ve kterých se zrodila mimořádná sportovní vítězství ve světových pohárech, na mistrovstvích světa a zimních olympijských hrách.

Zdroj: FB Krkonoše.eu a Turistický portál Královéhradeckého kraje Region Liberec

Foto: FB Krkonoše.eu