Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Vysoký tlak je zákeřný tichý zabiják. Česko smutným rekordmanem v počtu úmrtí na mrtvici

15. 05. 2021 | 18:20

Vysoký krevní tlak, neboli hypertenze, je velmi častým a zákeřným onemocněním kardiovaskulárního systému. Vedle dědičnosti se na jeho rozvoji podepisuje především špatný životní styl. Je to skutečný tichý zabiják, především z důvodu, že většina lidí se o svém vysokém tlaku dozví až při běžné kontrole u lékaře.

Krevní tlakSrdce v hlave ilustracni foto mereni krevniho tlaku (1)
ilustrační foto

40 % úmrtí lidí mladších 65 let souvisí s hypertenzí

Sedavý způsob života, které nyní podporuje home office, zvyšuje riziko
vysokého tlaku

Přitom základem úspěšné léčby je právě jeho včasné odhalení a spolupráce pacienta s lékařem. Ovlivňují ho dědičnost, obezita, nadměrná konzumace soli a alkoholu, stres a kouření. K vysokému krevnímu tlaku jsou náchylnější především muži. Přibližně 40 % úmrtí mladších 65 let souvisí s hypertenzí. Na vysoký cholesterol v Čechách trpí až 2 miliony lidí, čtvrtina z nich ale o problému neví.

Česko smutným rekordmanem v úmrtí na mrtvici

„Pacienti s vysokým tlakem často o svém onemocnění nevědí, protože je nemoc dlouho nijak neomezuje a její příznaky jsou mírné nebo jim nevěnují pozornost. A to je právě na vysokém tlaku zákeřné a nebezpečné. Nebolí a jeho neléčením se nemoc dále rozvíjí. Neléčený vysoký krevní tlak, zejména v kombinaci s vysokým cholesterolem, vede k závažným kardiovaskulárním nemocem, často končícím infarktem nebo mrtvicí. A právě Česká republika bohužel patří k předním zemím v Evropě s nejvyšším počtem případů i úmrtností na mozkovou mrtvici. Vysoký tlak akutně nebolí, nicméně nejčastější příznaky dlouhodobě neléčeného vysokého krevního tlaku jsou krvácení z nosu, časté bolesti hlavy, únava, tlak na hrudi, poruchy spánku a otoky končetin,“ říká prof. MUDr. Miroslav Souček, jeden z garantů projektu Srdce v hlavě.

Pozor na omezení pohybu při home office

Mezi faktory mající negativní vliv na vysoký krevní tlak patří vedle dědičnosti především obezita, nadměrná konzumace soli a alkoholu, nadměrný stres a kouření.  Pozor by si měli dát i lidé, kteří mají sedavé zaměstnání. Především v dnešní době, když většina lidí pracuje z domova na tzv. home office
a u mnoha lidí je snížená pohybová aktivita. A právě omezení pohybu, sedavý způsob života a sedavé zaměstnání velmi zvyšuje riziko vzniku hypertenze. 

Proto je důležité se třikrát či čtyřikrát do týdne aktivně hýbat alespoň 40 minut. Během práce si dát také krátké přestávky a jít se na chvilku projít ven či se protáhnout u otevřeného okna.

Nebojte se zeptat svého lékaře

Pokud již byl pacientovi vysoký tlak diagnostikován, je třeba úzká spolupráce (adherence) pacienta a lékaře, aby se riziko dalšího rozvoje kardiovaskulárních komplikací výrazně snížilo. Podle výsledků průzkumu projektu Srdce v hlavě, který zpracovala agentura STEM/MARK, si důležitost adherence uvědomují nejčastěji lidé mezi 35 až 44 let, nejméně pak paradoxně pacienti v nejstarší věkové kategorii. Předepsané léky užívá pravidelně 83 % respondentů pravidelně, zodpovědnější jsou ženy než muži. Nejčastěji uváděnou překážkou dodržování předepsané léčby, téměř v polovině případů, je prosté zapomínání. 88 % dotázaných si je vědomo rizik spojených s nedodržováním léčby.

Fixní kombinace léku

„Moderní dostupná léčba, zejména pokud pacient řeší i problémy s vysokým cholesterolem, umožňuje výrazně snížit riziko komplikací jako je infarkt nebo mrtvice. Komunikace s lékařem, dostatek informací o onemocnění a jeho léčbě, jsou z pohledu pacienta tou nejlepší cestou k úspěšné léčbě. Například takzvané fixní kombinace léků zahrnující léčbu hypertenze a vysokého cholesterolu v jedné tabletě mohou komfort pacienta jen zlepšit,“ dodává prof. MUDr. Miroslav Souček.

Projekt Srdce v hlavě se snaží zlepšit informovanost pacientů ohledně rizik, spojených s vysokým krevním tlakem a vysokým cholesterolem či nedodržováním předepsaného léčebného schématu. Více informací se dozvíte na www.srdcevhlave.cz.

TZ