Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Zdravotní péče hrazená z veřejného pojištění se poskytuje i cyklistovi pod vlivem, který zranil sám sebe

02. 07. 2022 | 18:40

Kdo zaplatí poskytnutou zdravotní péči, když si opilý cyklista způsobí úraz? Pokud by opilý cyklista nebo řidič auta zranil někoho dalšího, požadovala by zdravotní pojišťovna po opilém viníkovi úhradu zdravotních služeb?
 

cykloZávodníciNew
ilustrační foto

V případě, že se člověk zraní pod vlivem alkoholu (drog apod.), garantuje mu český systém zdravotního pojištění poskytnutí stejné hrazené péče, jako kdyby se zranil za jakýchkoliv jiných okolností. Laicky řečeno – je mu poskytnuta zdravotní péče hrazená z veřejného zdravotního pojištění.

Jinak je tomu ovšem v situaci, pokud by zranění způsobil někomu jinému – v takovém případě zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění, zakládá nárok zdravotní pojišťovny vůči tomu, kdo svým zaviněným protiprávním jednáním zranění způsobil a zdravotní pojišťovna pak od tohoto viníka vymáhá částku za léčení zraněné osoby. V praxi to znamená, že opilí řidiči/cyklisté hradí zdravotní pojišťovně náklady léčby účastníků nehody, kterým způsobili svým protiprávním jednáním poškození zdraví.

Náhradu škody vymáhá zdravotní pojišťovna na základě informací od poskytovatelů zdravotní péče nebo orgánů činných v trestním řízení, případně od dalších osob.

V případě, že mají poskytovatelé zdravotních služeb důvodné podezření, že k úrazu nebo poškození zdraví osoby, které poskytli zdravotní péči hrazenou z veřejného zdravotního pojištění, došlo v důsledku jednání jiné fyzické nebo právnické osoby, mají povinnost tuto skutečnost oznámit zdravotní pojišťovně. Stejnou povinnost mají i Policie ČR, státní zastupitelství, obecní úřady a orgány projednávající přestupky a soudy.

Náhrada škody je jedním z příjmů naplňujících základní fond zdravotního pojištění dané zdravotní pojišťovny, z něhož je hrazena zdravotní péče jejích pojištěnců.

Viktorie Plívová, mluvčí VZP