Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Bod odvolání primátora se nedostal ani na program, protože lol-opoziční taktika všechny urazit zase nevyšla

27. 04. 2024 | 5:00

Politickou variantu dětské, poněkud přitroublé, ale ve finále vlastně vcelku veselé hry s názvem Hu!, si zahrálo na Kraji opoziční ANO a v Liberci na něj navázali političní aktivisté s legrační zkratkou LOL. ANO chtělo odvolávat hejtmana, LOL primátora. Hu!

LBC pros18 05kraj
V krajském mrakodrapu ani na liberecké radnici k žádnému velkému třesku nedošlo. Hejtman i primátor mají pořád svoje posty, archivní foto

Vysvětlím: Hu! se hraje tak, že „vykopávající“ hráč, jeden z několika stojících v kruhu, ukáže na jakéhokoliv spoluhráče a vyštěkne Hu! Hráči po levici i pravici označeného přiloží dlaň k uchu, natočí se k němu a položí tázací Hu? Ten, co byl označen, hned poté, když je tento sousedský manévr dokončen, ukáže na jiného hráče v kruhu a opět vykřikne Hu! Pak už se děj jen opakuje.

Hra končí buď ve chvíli, kdy hráči po pravici a levici nezvládnou tázací Hu?, nebo když původně oslovený pošle štafetu dál jindy, než může. Tedy až po správné reakci sousedů. Ona se ovšem ta hra (nepopírám, že dost stupidní, když se takto popíše) moc dlouho hrát nedá, protože hráči se po pár kolech už jen válejí smíchy. A náhodní přihlížející začínají shánět číslo do Bohnic.

Tak přesně na tuto hru jsem si vzpomněla, když chtělo krajské ANO odvolávat hejtmana v souvislosti s tím, čemu se teď pod Ještědem pro zjednodušení říká Liberecká kauza. Napsali tiskovou zprávu a užili si mediálního výsluní. V úterý, kdy mělo během jednání zastupitelstva k tomu politickému třesku dojít, svolal hejtman (ještě před zahájením jednání) tiskovou konferenci a řekl, že odstoupit nehodlá. A tím to skončilo. Nápad odvolat hejtmana tak měl jepičí život. Nikdo z ANO na krajském zastupitelstvu k tomuto nápadu veřejně už ani nepíp. Snad jsem se nepřeslechla...

Soudím, že lidé v krajském ANO ovládají aritmetiku a spočítali si, že na odvolávání hejtmana nemají dost hlasů ani kdyby se k nim přidal druhý opoziční klub - SPD.

Tady se projevuje promyšlený politický tah, když je vládnoucí koalice dostatečně silná. Natolik, aby nebyla vydíratelná jedním, dvěma vlastními hlasy, či rozložitelná jedním nebo dvěma zastupitelskými kluby.

Totéž v bleděmodrém, leč v o dost trapnějším provedení, se odehrálo ve čtvrtek, když liberecká radniční lol-opozice měla políčeno na primátora. Tady se ovšem pípalo hojně a hodně zákeřně. Bod odvolání primátora se asi po hodině a půl plamenného řečnění nedostal ani na program, protože lol-opoziční taktika všechny urazit zase nevyšla. Opoziční SPD předem deklarovalo, že se na této taškařici podílet nebude, takže v tom LOL zůstal už zase sám.

Nebudu ty žvásty, co zazněly v přímém přenosu ventilovat, k tomu mají jejich autoři vlastní kanály. Podstatné je na té epizodě pouze to, že se navzdory exhibici trapnosti a gejzírech ventilované nenávisti nic zvláštního nestalo. Klauni z opozice se vybouřili, předvedli vrcholný nevkus, krystalicky frackovité chování... a nic.

Šílené je, že se tohle divadlo hrálo jenom proto, že lolisty prahnoucí po moci a penězích za funkci nikdo před pár dny nevzal do koalice, z níž SLK, ANO a Piráti vyobcovali ODS. Exponent z LOL se tam cpal s vehemencí prodejné děvy z Perlovky. Za každé nějak honorované místo by ovšem své převážně neférově komunikované ideály musel nechat vyletět komínem, protože nikdo příčetný si do příslovečného kožichu veš nenasadí dobrovolně. Obecně pak tahle parta (obsahově) prezentuje své výhrady způsobem, jenž nemá daleko k projevům (pamětníci vědí) členů uličních výborů a domovnic.

A co že je v Liberecké kauze nového? Od státního zastupitelství, které si uzmulo monopol na informace, vůbec nic, a od opoziční propagandy jen další várka neuvěřitelně vlhkých snů mixnutá se slovním průjmem. Zejména pasáže motivované pošpiněním nejúspěšnější liberecké stavební firmy už zavánějí čistokrevnou obsesí – chorobně utkvělou představou, kterak jeden srandovní webík té nejhorší pověsti pronikl do nejtemnějších koutů libereckého stavebního byznysu.

Co na tom, že soustavně špiněná firma za posledních deset let měla od Liberce jedinou zakázku za 900 tisíc. Před tímto faktem, pokud je svět a lidé v něm ještě v pořádku, musí kapitulovat všechny dojmy a smyšlenky, jež do éteru (díky benevolenci státní moci) vypouštějí splašení zoufalci a jejich hlásný trouba. Policie a justice budou muset vše, co napsaly do dokumentů (jež se v rozporu se vším myslitelným dostaly k politickým aktivistům) dokázat. Žijeme-li ještě v právním státě, bude to asi náramná fuška.

Za oficiální by se snad dalo považovat jen to, co uveřejnil hejtman. On totiž nějaké dokumenty, které šťáru na radnici i v soukromí provázely, viděl, protože byl též na seznamu. Mohl tudíž uveřejnit, že to, čemu my štítivě říkáme jejichliberec, čerpá svá „moudra“ z příkazů k domovní prohlídce.

„Až tenhle příběh skončí, budu žádat prošetření, jak vznikl obsah Příkazu k domovní prohlídce, jehož prosté zveřejnění by stačilo k likvidaci každého politika. Zároveň budu žádat prošetření, jak se informace z Příkazu dostaly, v rozporu se zákonem, k Jaroslavu Tauchmanovi ze serveru Náš Liberec... Jsem přesvědčen, že pan Tauchman dostal od někoho z orgánů státní moci k dispozici celý Příkaz k domovní prohlídce. Považuji to za porušení presumpce neviny jako jednoho ze základních principů právního státu,“ napsal natvrdo hejtman.

Já se ale obávám, že až "tenhle příběh skončí", budou v důchodu nebo senilní všichni, kdo se na něm jakkoliv podíleli. Hejtman o tom ví nejvíc. Jeho jiný příběh se táhne už desátým rokem - byl obviněn v listopadu 2014 a výsledek k dubnu roku 2024 nula. Jen je už potřetí hejtmanem, z čehož se jeho oponenti mohou přiznaně přeskočit.

V této souvislosti musím ještě zmínit, že „kamarádi“ výše jmenované osoby, kteří působí v „normálních“ médiích, se už s uveřejněním stanoviska hejtmana a dalších dílů sci-fi seriálu z kraje pod Ještědem neobtěžovali. Své role naplnili tím, že pomohli tzv. Libereckou kauzu rozfoukat. Brodění ve sr...ách (to je novinářský terminus technicus, ne vulgarita) už přenechali místnímu egonovi (což je další výraz z novinářského žargonu, synonymum pro snaživého pisálka, jenž marně prahne po uznání).

Teď už se v Liberecké kauze mlátí jenom prázdná sláma, takže nastal čas, po čtvrteční trapárně na zastupitelstvu, téma opustit. Nic nového se z oficiálních míst evidentně nedozvíme a Nové liberecké báje a pověsti jsou tak zoufalé, že by si člověk při jejich četbě snadno znečistil klávesnici.

Příště už snad Inventuru vrátím k její původní podobě - k ohlédnutí za výběrem stěžejních událostí, jež týden dal.

Ten, který končí, přinesl mj. rozhodnutí zastupitelů, jak se pořeší ještědská lanovka (jeden vůz pro cca 80 až 100 osob jedoucí po dvou lanech, trasa prodloužená ke konečné tramvaje v Horním Hanychově) a že by při nejlepší konstelaci mohla začít jezdit roku 2029. Projednávání tohoto bodu v libereckém zastupitelstvu ale připomínalo scénku z toho filmu, jak se Peterka s Janžurovou hádají, zda jejich budoucí auto bude fiat nebo trabant. Nakonec se ukáže, že auto nekupují, ale že mají los. Tak takhle nějak vypadala diskuse nad jízdným v nové lanovce...

Všem normálním lidem hezký víkend.

Alena Roubalová