Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Byla by škoda zaříznout něco, co patří k regionu stejně jako Ještěd či věnec jabloneckých rozhleden

12. 10. 2019 | 5:00

Fotografie, na které vězni ze Stráže pod Ralskem třídí pro Českou poštu zásilky z Číny, je snímkem končícího říjnového týdne. Denně musí 22 odsouzených zpracovat asi 33,5 tisíce zásilek. To ale ze snímku raritu nedělá.

vezeníStrážPOštaTOP
Foto týdne: Artur Irma

Jí je nápis na zádech třídičů. Vězni na sobě mají nápis Stráž. Víme, že je to název vězení, kde jsou dočasně domovem, ale v kombinaci s vězněm je slovo STRÁŽ poněkud pikantní. Samozřejmě, kouzlo nechtěného.

Bez kouzla, jistě nechtěná a nijak lichotivá je zpráva týdne, že v kraji vypukla epidemie žloutenky. Od začátku října přibylo dalších 20 lidí nakažených žloutenkou typu A. Nemocných v Libereckém kraji přibývá. Od začátku roku zde onemocnělo už 70 lidí, 38 z nich v Turnově. Dalších šest nakažených je mimo Liberecký kraj, ovšem s vazbou na ohnisko v Turnově. Hygienici předpokládají, že se lidé nakazili prostřednictvím takzvaného vehikula, kterým může být například potravina. Zdroj zatím zjištěn nebyl. Infekční oddělení v krajské nemocnici je plné, zdravotníci se vrhli i na osvětu, protože ne náhodou se žloutence říká nemoc špinavých rukou.

Hodně ušpiněná, více než dosud, což už hraničí s rekordem, je místní sociální demokracie. Její někdejší i současní exponenti se tento týden potkávali u soudu, který začal rozmotávat dotační děje kolem Termálních lázní v Chrastavě. Svezla se s tím i Liberecká Výšina a jablonecký hotel Praha. I tam tekly dotace proudem a ten tok se cestou stačil také ušpinit. Aby ne, když v té době sociální demokraté vládli na kraji takřka neomezeně, měli pod palcem dotační úřad a výkonnou spojku v europarlamentu. Pravidla pro přidělování evropských milionů se v té době podobala džungli a inkasoval ten, kdo věděl, kde je třeba složité soukolí promazat.

Státní zástupce 12 obžalovaných viní ze sedmi skutků, z nichž nejzávažnější je korupce a poškození finančních zájmů EU. Mezi obžalovanými je bývalý europoslanec a současný člen krajského předsednictva ČSSD Robert Dušek, který si podle obžaloby řekl spolu s bývalým náměstkem hejtmana Martinem Seppem (zvolený za ČSSD) o úplatek. Dohromady měli dostat od jednatele společnosti Imstav a spolustraníka Jana Imlaufa 12 milionů korun za to, že zajistí lepší hodnocení jeho projektů při žádání o dotaci. Sepp i Dušek to ale u soudu odmítli s tím, že vztahy s Imlaufem měli špatné a nemluvili s ním… Tak vida, dosud se myslelo, že dotace se v „socdem, vlastně sosdem“ dobách rozdělovaly jen mezi těmi, co spolu mluví, resp. mluvili.

Causa je to velice spletitá, ovšem její podstata je kupodivu nesmírně jednoduchá. Její aktéři zkoušeli, co všechno jim projde. Bylo toho hodně, vzpomeňme na účinkování a následné soudní dohry „socanské“ krajské reprezentace, která v mrakodrapu úřadovala v letech 2008 až 2012. Dnes jen těžko uvěřitelné eskapády, které předčilo snad jen minulé vedení Liberce s přezdívkou ZPLANO, zahájil rok 2008, kdy se i Libereckým krajem prohnala oranžová tsunami a vynesla na pozice po moci notně lačnící figury z ČSSD. A ty si moci užívaly vskutku nezřízeně.

Dlužno ovšem podotknout, že chrastavské lázně se alespoň v první etapě dokončily a několik let sloužily. Momentálně jsou zavřené, ale údajně proto, že v nich probíhá rekonstrukce. Stejně tak Liberecká Výšina nezůstala bezútešným staveništěm a s velkou slávou se otevřela. Tyto vnější efekty tak tvoří bezvýznamné plus pro ty, kdo se o ně zasloužili.

Příští týden mají v Jablonci rozhodnout, zda i v bližší budoucnosti bude jezdit tramvaj číslo 11 na trase, jako dosud. Tramvajové spojení mezi dvěma největšími městy kraje funguje už hodně přes půl století. Úzkorozchodná a nejdelší trať v ČR vybudovaná v letech 1947 až 1955 je velkou raritou a mám dojem, že se nenajde „borec“, který by ji zařízl. Teorií, zejména z řad opozičních kauzotvůrců, se éterem vznáší mnoho, o postoji nynějších vládců Jablonce však oficiálně není známo nic. Žádné rozhodné slovo, stanovisko. Jen floskule, že o tom rozhodnou jablonečtí zastupitelé 17. října. Mlží, občas nadějně podiskutují na facebooku. Přitom to jsou oni, kdo má sílu zastupitelstvem protlačit správné řešení. Potíž asi bude v tom, že dosud ani oni sami nevědí, které to je.

Když popustím uzdu fantazii, pak se může stát toto: Jablonec usoudí, že tramvaj nadále nepotřebuje a že lidi stejně dobře přemístí autobusy. Město bude mít vlastní dopravní podnik, bude třeba jej patřičně vytížit. Otázka zní, odkud a kam. Pokud z Jablonce do Liberce a zpět, pak je to jeho věc, peníze a riziko. Pokud jen z konce Vratislavic, od výhybny na Proseči, kde je hranice okresu, do Jablonce (jedno, zda na nynější konečnou, nebo jinou, vybudovanou v centru města) a zpět, má problém.

Jablonecká tramvaj by totiž zcela jistě končila za Vratislavicemi, nikoliv na hranici okresu. Proč by měl Liberec provozovat linku, která se po okraj zaplní hned na první stanici a cestou nepojme (ve Vratislavicích, u lékárny, Na Bídě atd.) ani živáčka? Ostatně, Liberec trasu na konec Vratislavic už hotovou má. Opravu potřebují koleje od prosečské výhybny do Jablonce, a to je to, oč tu běží. Proto váhání Jablonce příliš nerozumím, protože je ve hře mnohamilionová dotace, s jejíž pomocí se má rekonstrukce provést.

Věštění z křišťálové koule ale přenechám jiným. Jen říkám, že by byla škoda zaříznout něco, co patří k regionu stejně jako Ještěd či věnec jabloneckých rozhleden.

Je jasné, že lidé na česko-polské hranici nechtějí zírat do chřtánu hnědouhelného dolu, který jim polská firma hodlá vyhloubit za barákem. Chtějí proto ochranný val se zelení, který by tu chystanou hrůzu alespoň opticky vylepšil. Divím se těžařům, že se cukají. Vždyť se jim nabízí ukázková šance, jak uchlácholit hlas lidu a mít alespoň na chvíli od negativních reakci veřejnosti pokoj. Je ale dobře, že se obnažují už při tak elementárních záležitostech, protože je jasné, jak se zachovají v daleko složitějších situacích.

Rozšíření Turowa je ale rizikové především pro hladinu spodní vody na velké části našeho území. Což už není žádná lokální lapálie s vyhlídkou do díry či na haldy vytěžené hlušiny. Voda je obecně stále cennější komodita a není čas s ní jakkoliv hazardovat. Moudří už to vědí.

Minulý víkend to byl přesně rok od posledních komunálních voleb. Jejich výsledky přinesly krajskému Liberci novou vládu a s ní nová pozitiva i negativa. Pozitiva byla veřejně vyzdvižena na FB profilu vítězných Starostů, o negativech ze svého poněkud tupého úhlu pohledu vcelku pravidelně informuje opoziční propaganda. Jak to je ve skutečnosti, to každý vnímá po svém. Jisté je jen jedno: Momentálně neplatí, že každá změna musí být výhradně k horšímu.

Končím dobrou zprávou: Záslužnou medaili Libereckého kraje prvního stupně za záchranu lidských životů převzal v pátek Ivo Raisr. To je muž, který se před měsícem ujal na rychlostní silnici nedaleko Liberce řízení autobusu a zabránil nehodě, když řidič zkolaboval. V autobuse v tu dobu cestovalo 50 lidí, nikomu se nic nestalo. Kromě medaile jednačtyřicetiletý softwarový specialista dostal i ocenění od starosty Oldřichova v Hájích, kde žije. Největší radost mu ale udělal poukaz na absolvování řidičského kurzu skupiny D, aby mohl řídit autobus. To je vtipné i hodné zamyšlení zároveň. Chceme-li cestovat hromadnou dopravou, máme si ve vlastním zájmu rozšířit řidičská oprávnění? Na autobus? Na vlak?

Snad nás meteorologové celý týden příliš nebalamutili a opravdu s víkendem přijde ukázkové pozdní babí léto. Trochu škoda, že se v Jizerkách jede ten velký cyklistický závod, který vystavil stopku ostatním cyklistům, kteří hezké podzimní dny chtěli strávit v pedálech, a právě v těch všemi barvami hrajících jizerskohorských partiích, kde se bude závodit.

Naštěstí to ale máme nedaleko i do jiných koutů, které snesou srovnání s přeplněnými Jizerkami a nevypadá to tu jako v pátek jedenáctého na Žofíně.

Alena Roubalová

Načítám...
Napiš komentář