Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Dr.Ball: Dva aktuální příběhy, kterak se Liberec chová jako podroušený milionář

09. 09. 2024 | 14:00

Zavádíme novou rubriku o zákulisí liberecké radniční politiky. Ne, nejsou to drby, jsou to ověřená a snadno ověřitelná fakta vytěžená z veřejných, volně dostupných zdrojů, a pospojovaná do neuvěřitelných příběhů.

Rada města Liberec v čele s primátorem Zámečníkem ze SLK, za podpory kolegů z ANO a Pirátů, rozhodla, že bude rekonstruovat rozpadající se budovu na rohu ulice Dvorská, na křižovatce u Textilany. Mohlo by se zdát, že se jedná o bohulibý čin a ukázku toho, jak se město stará o svůj majetek. Opak je však pravdou.

Jedná se o prosazení (a bohužel ne první) snu náměstka Janďourka. Bohužel, jak už se několikrát stalo, KAM to hezky namaluje, a město to pak opraví, ať to stojí, co to stojí. Vždyť město má peněz dost a není třeba přemýšlet o tom, jestli to má smysl i po stránce finanční. Před časem si takhle náměstek Janďourek, a to i přes odpor velké části rady města, prosadil opravu domu v Orlí ulici. Tenkrát dokonce napoprvé prošel záměr demolice s tím, že by se pro sociální bydlení postavil dům nový tak, aby nezužoval ulici Orlí. Cenově by to vyšlo i levněji...

Co naplat, pan náměstek si prosadil svou a rekonstrukce jednoho metru čtverečního vyšla na téměř 70.000 Kč. Za metr čtvereční! Za tyhle peníze se staví drahé luxusní byty. Jak je vidět, Liberec je na tom asi vážně dobře, protože v této cenové relaci opravoval dům s byty pro sociální bydlení. Zřejmě to zafungovalo jako pokusný balónek a město nyní přišlo s ještě odvážnějším nápadem.

Nejdříve se na KAMu zamysleli, co by bylo dobré předělat na projektu, který má město k dispozici už od roku 2017, a byl projektován, světe div se, také jako azylový dům pro matky s dětmi. Asi protože už je to pět let staré a nároky a potřeby se jistě úplně změnily, je potřeba zásadní projektový zásah. No a z čeho usuzuji, že bude zásadní?

No jinak si neumím vysvětlit, že úprava projektové dokumentace, která stála 370 tisíc Kč bude stát 2,4 miliónu Kč. Ačkoli je toto vážně podivné, není to to nejhorší. V materiálu, který rada města schválila, je uveden rozpočet projektu. Ten počítá s částkou 61,6 milionu Kč včetně DPH, a to je štěstí, že na sociální bydlení je DPH jen 12%, jinak by to bylo ještě dražší. Možná si řeknete no a co je na tom divného?

No divné je především to, že nikomu nevadí, že je to tak drahé. Vedení města se povedlo posunout cenu rekonstrukcí starých domů zase o stupeň výš. Čtvereční metr opraveného domu vyjde bratru na 108.000 Kč. A to každý metr, tedy včetně terasy, půdy nebo sklepa a všech společných prostor domu, prostě každý metr vyjde na 108 tisíc!

Pokud se ptáte kolik je průměrná cena jednoho metru u bytu v Liberci, tak je to někde okolo 65 tis. Kč. A pozor! Kupujete byt o nějakém rozměru, a ten kdo vám ho prodává, do ceny toho konkrétního bytu zahrne i cenu všech společných prostor. Pokud bychom tedy počítali, kolik že nás bude v domě ve Dvorské ulici stát jeden metr obytné plochy, tak jsme někde na 165 až 200 tisíc za plošný metr, a to je sakra dost.

Za peníze na rekonstrukci by se dalo pořídit například 12 úplně nových bytů 2+kk o velikosti 42 metrů v domech, které se staví na místě bývalé tiskárny (viz realitní weby).

Za zmínku stojí i druhé srovnání, a to se zámkem. Všichni víme jak velké a rozsáhlé budovy komplex zámku čítá. Přesto na jeho opravu podle slov náměstka Janďourka postačí 50 milionů Kč. Je zcela jasné, že tady něco nesedí. Buď je plánována nesmyslně drahá oprava domu ve Dvorské ulici jen proto, aby si náměstek Janďourek pohladil ego. Nebo nám záměrně lže, o tom kolik bude stát oprava zámku.

Upřímně, myslím, že se mu oba projekty tak nějak potkaly v čase a pouze to ukazuje na to, co je na radnici možné. Akorát, že u Dvorské se počítá s tím, že ji nikdo nebude rozstřelovat pro její bohulibou náplň (tu samozřejmě nikdo nerozporuje).

Ano cesta do pekla je dlážděna dobrými úmysly. U zámku bylo potřeba před jeho koupí nevystrašit koaliční partnery tím, že jeho oprava bude reálně stát 400 až 500 milionů. Důležité bylo ho koupit a teď už se prostě bude muset opravit, a opět, ať to stojí, co to stojí. Tento scénář také není ničím novým, stejný postup zvolili Starostové při opravě budovy Uran. Projekt je postupně upravován a doplňován. Až máme z původního nápadu za 80 cenu 160 milionů a ještě nejsme ve finále. To kdyby řekli koaličním partnerům na začátku, tak to nikdy neprošlo. Jak glosoval bývalý primátor Batthyány: „Město se chová jak ožralý milionář“. Bohužel má pravdu.

Dr.Ball