Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Dráždit nejsilnější stranu v jabloneckém zastupitelstvu prostořekostí není příliš chytré

24. 08. 2019 | 6:00

To to zase uteklo! Máme před sebou předposlední prázdninový víkend. Bude výživný. Policie povolala do služby 600 mužů a žen, což je čtyřikrát více než obvykle. Koná se festival elektronické taneční hudby Mácháč u Doks a fotbalový zápas v Liberci, kam míří pražská Sparta. V Jablonci se konají pivní slavnosti s deseti kapelami a produkcí 13 pivovarů. Ruka zákona bude ve střehu.

děti páka
ilustrační foto

Jablonec, tam se to teď politicky mele. Nebudu se tvářit, že vím, kdo s kým a na jakém kopci aktuálně sáňkuje, takže se omezím na popis posledního vývoje. Občanští demokraté chtějí v Jablonci nad Nisou, kde jsou v opozici, svolat mimořádné zastupitelstvo v co nejkratším termínu. Jeho jediným bodem by měl být návrh na odvolání primátora Milana Kroupy (ANO).

Členům ODS vadí nějaké mediální vyjádření Kroupy, které chápou jako bezprecedentní útok. Podle Kroupy byl ale jeho výrok špatně pochopen. Klasika. V Jablonci se koalice rozpadla kvůli dost drsnému střetu zájmů primátora, nyní pokračují jednání o vytvoření nové. Primátor jako nováček v politice si naivně myslí, že vznikne nová, duhová koalice napříč spektrem alias parta lidí, kteří spolu mluví. To je sice nesmysl, nic takového se nepodaří, ale snaha o pokus tu byla. V tom případě si ale primátor, pokud chce být primátorem i nadále, měl dát pusu na zámek. Dráždit nejsilnější stranu v zastupitelstvu prostořekostí není příliš chytré. Že se ve vypjatých situacích hledají záminky a hodí se úplně všechno, toť známá věc.

Chaos v Jablonci už ovlivňuje dění za městem, ohrožena je zřejmě dotace na meziměstskou tramvaj. Liberec se nyní obává, že společný dopravní podnik nestihne podat žádost o dotaci na miliardový projekt plánované modernizace tramvajové trati mezi Libercem a Jabloncem. Jako důvod udává, že se zatím s Jabloncem nedohodl na spolufinancování společného projektu. Jablonecký primátor se sice dušuje, že se vlastně nic neděje a projekt ohrožen není, že Jablonec tramvaj zaříznout nechce, ale… Na zásadní jednání nedorazil, takže se se spekulacemi roztrhl pytel.

Svoje problémy má i Liberec, ovšem jiného charakteru. Na neurčito se odkládá výstavba druhého sběrného dvora, který stotisícové město potřebuje. Kapacita současného už přestává stačit. Další chtělo město postavit s pomocí evropské dotace, nestíhá se ale podat včas žádost. Příprava projektu za až 30 milionů korun nabrala zpoždění. To je voda na mlýn nynější opozice, která na projektu začala pracovat a předávala jej svým následovníkům údajně "v mašličkách". Jako by byl nový sběrný dvůr na hustě osídlené periferii nějaké terno.

Po mém soudu je dobře, že projekt spadne pod stůl. Máme totiž v Liberci i kolem něj velké množství brownfieldů, vybydlených fabrik s dvory a rampami, kde by se sběrný dvůr vyjímal daleko lépe. Není třeba stavět nový a už vůbec ne podle architektonického návrhu vzešlého ze soutěže. Prostor pro další sběrný dvůr už teď existují velké zásoby, stačí se jen rozhlédnout po zkrachovalých textilkách a obdobných provozech .

Do mediálního prostoru se tento týden vrátil i liberecký zámek, který si byla prohlédnout městská i krajská reprezentace. Facebook se díky jejich sebeprezentaci nadýmal chválou, jak je objekt zachovalý, okamžitě využitelný. Například pro expozici a festival animovaného filmu. Město totiž přibralo do party kraj a chtějí společně řešit budoucnost rozsáhlého objektu stojícího v centru krajského města a tamtéž chátrajícího.

Pravdu má hejtman Půta, když na svém FB profilu podotkl, že není až tak velký problém zámek koupit (vlastník naposledy chtěl kolem 100 milionů), což je jednorázová investice rozložitelná v čase. Potíž je každoročně financovat provoz a najít takové využití, které by generovalo alespoň nějaké peníze. Věnovat část zámku filmařům a jejich tvorbě je rozhodně lepší nápad, než tam v režii města provozovat kasino nebo tam zřídit muzeum česko-německé historie, jak svého času vymýšlel neekonomický náměstek předchozího primátora, ale svoje mouchy má. Už vzhledem k tomu, že v sousedním objektu bývalé galerie bude na podobné aktivity místa dost.

Stále tvrdím, že ten, kdo si zámek pořídil do majetku s cílem pozdějšího výhodného prodeje, by se o něj měl starat do doby, než se mu podaří prodat jej někomu, kdo pro něj smysluplné využití má. To Liberec ani kraj z mého úhlu pohledu nejsou. Mají svého majetku s vlastnostmi Otesánka dost.

V končícím týdnu jsme si připomněli 51. výročí srpnové okupace a 50 let od doby, kdy policisté, povolané vojsko a soudruzi z lidových milicí, bolševické ozbrojené pěsti, nemístně zmasakrovali ty, co přišli rok poté proti okupaci protestovat. Liberec jako odbojné město sice rok po osmašedesátém oběti na životech neměl, ale krve teklo dost. Komunistická normalizace alias totální nenormalizace začínala naplno a začaly se lámat i charaktery. Z roku na rok nám za hranicemi zmizeli spolužáci i příbuzní. A přibyli jiní spolužáci a sousedé, kteří se museli přestěhovat… Kdo zůstal, netušil, že ta hrůza bude trvat dalších dvacet let.

Naštěstí je to za námi, i když současný společenský vývoj není rozhodně žádná hitparáda. Vládu vedenou kariérním komunistou s pořádným vroubkem made in StB u vesla drží komunisté, kteří se roztahují čím dál víc. To není v roce 30. výročí Sametové revoluce dobrá zpráva. Zvlášť když si se všemi mocnými i bezmocnými pohrává evidentně nemocný prezident, který už ztratil veškerý cit pro míru vkusu.

Pravil-li Michal Šmarda z ČSSD, ten, který se výhradně z rozmaru hlavy státu nestal ministrem kultury, že je lépe být hlavou menšího města než ocasem České republiky, byl trochu mimo. Pozice ocasu ČR je už dávno obsazena.

Končíme ale radostně: Po rekonstrukci se v Pěnčíně-Krásné otevřel dům, v němž žil slavný léčitel Eleazar Kittel přezdívaný Faust Jizerských hor. Záchrana budovy zvané Burk skončila po 15 letech. Jsou v něm expozice a výstavy spojené nejen s Kittelem, ale i historií zdejšího kraje. Třípodlažní budovu získala obec Pěnčín v roce 2004. Tehdy byl dům na pokraji zkázy. Obnova Burku stála kolem 50 milionů korun a přispěly na ni i evropské fondy. Dotaci obec získala i na poslední nejnákladnější etapu, jež zahrnovala práce hlavně uvnitř domu, kde se nalézá pitevna, skleník, lázně i expozice místního léčitelství. Úpravy interiérů si vyžádaly 19 milionů.

Řešíte-li, kam na výlet, zamiřte právě sem. Zkontrolujte, zda se evropské dotace investovaly na správném místě.

Hezký víkend.

Alena Roubalová

Načítám...
Napiš komentář