Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Ekonomika jde do kopru, protože covid jede druhé kolo, a opozice má pořád potřebu řešit marginálie

26. 09. 2020 | 5:55

Čtyřletá krajská vláda široké koalice SLK, ANO, ODS a ČSSD spěje do finále. Příští týden jsou volby, v nichž veřejnost znovu rozdá karty. Tento týden vyšlo najevo, že lidé ve dny voleb a těsně před nimi diagnostikovaní na covid, jít volit nemohou.

jakobin2
Liberecké divadlo F. X. Šaldy po 18 letech nastudovalo jednu z nejoblíbenějších českých oper. Jakobín od Antonína Dvořáka měl premiéru v pátek. Foto: Artur Irma

Nestihnou se totiž už zaregistrovat na speciální místa vyhrazená pro covid pozitivní (ještě o tom nebudou vědět a drive-in se volí už 30.9.) a do volebních místností v termínu voleb (2. a 3. 10.) vstoupit nemohou, protože by porušili pravidla karantény. Shrnuto: Lidé, kteří se do karantény dostanou v průběhu volebních dnů a nestihli před tímto rozhodnutím odvolit, nebudou už moci svůj hlas odevzdat.

Zapeklitá věc, když volit je jedním ze základních lidských práv.

Tyhle volby budou vůbec zajímavé, protože čísla pozitivních den ode dne rostou. Počet aktivních potvrzených případů onemocnění covid-19 v Libereckém kraji je k pátku 1046. Více než 1000 jich je v kraji poprvé od počátku pandemie, nárůst za poslední týden je o 80 procent, vyplývá z údajů na webu Krajské hygienické stanice v Liberci. Za aktivní případy hygienici považují nejen nemocné, ale i takzvané bezpříznakové, kteří měli pozitivní test na koronavirus. Před týdnem bylo v kraji 583 aktivních případů.

Nejhůře je na tom v kraji Liberecko, na které připadá skoro 60 procent aktivních případů v kraji. V přepočtu na 100.000 obyvatel je na Liberecku za posledních sedm dnů skoro 175 případů, hůře je na tom z tohoto pohledu jen Praha.

Máme za sebou týden, kdy s odstupem dvou dnů jednala obě zastupitelstva – krajské i liberecké. Krajské bylo v tomto volebním cyklu poslední a schválilo mj. úpravu podmínek krajského dotačního programu pro kotlíkové dotace. Zastupitelé zároveň schválili přidělení dotace z tohoto programu pro prvních 119 žadatelů, na které se zatím nedostalo a byli v takzvaném zásobníku projektů.

Liberecký kraj už získal od státu další peníze na dotace na výměnu kotlů na pevná paliva, využít může až 55 milionů korun. Umožní to výměnu dalších zhruba 450 zastaralých kotlů za ekologičtější.

Na posledním jednání této krajské zastupitelské sestavy padlo rozhodnutí, že Liberecký kraj nebude odkupovat akcie dopravce ČSAD Česká Lípa, který pro kraj zajišťuje autobusovou dopravu na Českolipsku. Nabídnuté podmínky považuje kraj za neakceptovatelné. Na novém zastupitelstvu bude, zda veřejnou dopravu na Českolipsku zajistí od prosince příštího roku vnitřní dopravce kraje či vzejde ze soutěže. Je třeba rozhodnout do konce listopadu a jde o jeden z prvních úkolů pro novou krajskou vládu.

Ta bude muset rozmotat i situaci v krajské organizaci Silnice LK. V tomto týdnu vyšlo najevo, že všichni členové dozorčí rady této firmy dají k dispozici své funkce a od září do zvolení nové rady budou vykonávat činnost bez nároku na odměnu. Dále společnost, která dělala forenzní audit, musí vysvětlit, proč její materiál neřešil otázku nákupu pohonných hmot (to je aktuální téma opoziční propagandy, která z toho vyrobila patřičnou aféru a hodiny před volbami ji mocně přiživuje) a souběžně musí objasnit, proč v něm neupozornila na závažné problémy v hospodaření Silnic LK. Dozorčí rada také uložila novému představenstvu krajské akciovky, aby vymáhala škody způsobené porušením péče řádného hospodáře. To by v tom byl čert, aby ten kartáček na zuby připravený v pohotovnostní poloze, vyšel naprázdno.

Ledacos vysvětlovat by měl i krajský exnáměstek pro dopravu. Deník Právo vypátral, že korespondence, kterou rozesílal do vybraných médií, vznikla ve společnosti Busline, které se velmi nezamlouvá, že si kraj vytvořil vlastního dopravce a obejde se bez jejích „služeb“. S tímto zjištěním i méně bystrým došlo, proč se hibernující exnáměstek probral právě teď. A potvrdí-li se výrok hejtmana, že ona společnost nějak participuje i na volební kampani nynějších "protipůtovských" opozičních sil, kruh se uzavře. Digitální stopa v dokumentu, to je "potvora". Prozradí, kdo se na něm podílel.

Liberecké zastupitelstvo se odehrálo v zaběhaném modelu, kdy propaganda jede non stop. Jak zaznělo od předsednického pultu - čtyři roky před volbami a čtyři roky po nich. Osobně mi nejtragikomičtější připadá fakt, že nynější opozice kritizuje aktuální koalici za to, že nezvládla za dva roky, v době hluboké ekonomické krize, vyřešit to, co ona, když byla v koalici, nezvládla za čtyři roky a v době nebývalé ekonomické konjunktury.  

Chybějící vodojem pro sto domácností v lokalitě kolem Horské je sice velký problém, ale táhne se už od roku 2003, jak pravil jeden hodně nespokojený občan. Letos k realizaci opět chybějí peníze a věc protahuje komplikovaná dotace. Krajské město dát 80 milionů ze svého nechce, protože má k placení i další, pro někoho jiného nezbytné věci. Příjmy Liberce se už propadly o 200 milionů a není kde brát. Potřeby města jsou nekonečné, zdroje víc než omezené.

Rozpočet musí zohledňovat potřeby všech obyvatel. Co je pro někoho zbytečné, je pro jiného nezbytné. Vytrhovat proto jednotlivé položky a poměřovat je potřebou zařídit přísun pitné vody pro malou část stotisícového města, je nesmyslné.

Kdyby se stejnou pseudologikou, jakou předvedla změnařská exzastupitelka Tachovská, které právě chybí ta voda, operovali všichni, pak by měl léta slibovaný, ale dosud stále neexistující vodojem a další vodárenská infrastruktura pro tamní oblast, rovnou smůlu. Úplně mi není jasné, co ona do roku 2018, kdy její partajní šéf seděl v křesle ekonomického a dotačního náměstka a ona osobně v zastupitelstvu, pro své sousedy vykonala. Evidentně nic, když se to řeší ještě roku 2020 a řešit bude i o rok, dva, tři... později. Takhle přesně vypadá promarněná příležitost.

Ekonomika města jde do kopru, protože covid jede druhé kolo, a opozice má pořád potřebu vymáhat noční spoje MHD. Zrušily se, tečka. Jezdilo jimi málo lidí a Liberec má tu výhodu, že se dá všude dojít pěšky. Pokud ne, jsou tu i taxíky. Přežili jsme to my, a to ve městě existovaly asi jen dvě taxikářské volhy a poslední spoje odjížděly po 23. hodině, přežije to i ten, kdo má důvod vracet se domů v noci či s kuropěním nyní.

Město za hromadnou dopravu platí rok od roku více a jsou to výdaje mandatorní, jen těžce ovlivnitelné. Doprava patří k základním službám, které město svým obyvatelům poskytuje a je to v pořádku. I pro nás, kteří MHD nejeli roky a v tramvaji si ani neotevřou dveře. A nekřičíme, že se bez toho klidně obejdeme! Stejně jako nevykřikuje nevyznavač kultury, že nepotřebuje divadla a kina, stejně jako nepiští nesportovní jedinec, že mu jsou bazén či stadiony k ničemu. Jde o majetek města (a díky za to, protože dělá město přívětivým a vnitřně bohatým) a slouží těm, kdo jej využít chtějí.

Při poslechu jednání libereckých zastupitelů a zejména při sledování scének sehraných změnařskými figurami mě nejčastěji napadalo slovo sobectví. Dělat kvůli vyloženým margináliím, jež navíc nemají naději zastupitelstvem projít, takové divadlo, je navíc i hloupé. Nic než tupá exhibice pro hrstku diváků u monitorů a vždy využitá šance kopnout si do třídního nepřítele, kterého pandemie vysává stále vehementněji a přesto, zpravidla podle těch, kteří toho sami dokázali jen pramálo, nemá nárok ani požádat o erárem organizovanou pomoc.

On ale ten "třídní nepřítel" má vždycky svou poslední, zatím stále jen teoretickou možnost - stáhnout se z aktivit, které vykonává ve prospěch města a jeho obyvatel. A nechat současné, pro laika nepředstavitelné potíže zaviněné koronakrizí, na bedrech radnici. Ať se v tom plácá a pokusí se to dělat lépe a radostněji...

Příští pátek a sobotu jsou krajské volby, na Českolipsku i doplňující volby senátní. Tak mějte šťastnou ruku a vyberte ty, co nemají potřebu exhibovat v žádné situaci. A též ty s nějakým koaličním potenciálem. Situace, kdy by nějaká kandidující strana, hnutí či uskupení získaly přes 50 procent a mohly si tudíž čtyři roky dělat, co chtějí a potřebují, se totiž limitně blíží nule. Naštěstí.

Hezký sváteční a prodloužený víkend. Škoda, že to vypadá na částečně propršené dny volna.

Alena Roubalová