Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Hejtman: Pět a půl roku jsem v situaci sprostého podezřelého, obviněného a obžalovaného... Rozsudek padne 26. května

04. 05. 2020 | 16:33

"Dnes a zítra bude probíhat snad poslední kolo jednání soudu v kauze rekonstrukce kostela Máří Magdaleny. Kvůli opatřením v souvislosti s koronavirem byl termín odložen o další měsíc a půl a bohužel se jednání tentokrát uskuteční bez veřejnosti," napsal v pondělí ráno na svůj FB profil hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK).

putaSoud1uvnitřOrez
archivní foto

Hejtman měl původně v plánu pronést svou závěrečnou řeč až zítra, ale... před chvíli zveřenil další příspěvek v tomto znění:

"Vzhledem k tomu, že jednání soudu dnes probíhalo podstatně rychleji, než jsme čekali, musel jsem narychlo přerušit pracovní program a oproti původnímu plánu jsem před několika desítkami minut odříkal svou závěrečnou řeč.

Jsem rád, že soud je po letech u konce, a těším se na rozsudek, protože věřím, že soud mě obvinění zprostí. Vyhlášení rozsudku proběhne 26. května od 9:00, doufám, že u toho už veřejnost bude moci být přítomna.

Podle toho, jak jednání probíhalo, si nedělám iluze, že by se státní zástupce neodvolal. I tak je pro mě ale velkou úlevou, že aspoň tahle kapitola je za mnou a můžu se naplno soustředit na jiné, podstatnější věci.

Foto: FB Martina Půty

Tady je to nejdůležitější z mé závěrečné řeči:

▶️ Nic nezákonného jsem neudělal. Žádný úplatek jsem nepřijal a ani ho po nikom nepožadoval. Žádného trestného činu jsem se nedopustil.

▶️ Choval jsem se standardně a odpovědně, postupoval jsem podle doporučení úřadu, ve veřejném zájmu a v zájmu kraje. V celé věci bych se se stejným objemem informací, které jsem měl v té době k dispozici, rozhodoval i dnes stejně.

▶️ Při rekonstrukci kostela nedošlo ke zneužití či neoprávněnému vyplacení žádných veřejných prostředků. Ani k němu dojít nemohlo. Jakémukoliv vyplacení peněz, ať už by bylo průběžné, nebo k němu došlo po ukončení projektu, musela předcházet kontrola z naší strany, respektive z pardubické či hradecké komory RR – tzv. „křížovou kontrolu“ jsem sám prosadil po dohodě s ředitelem úřadu Vašákem.

▶️ Pět a půl roku jsem v situaci sprostého podezřelého, obviněného a obžalovaného. Celá obžaloba je přitom už pět a půl roku vystavena na spekulacích, neopírá se o důkazy a hlavní metodou práce obžaloby je manipulace s fakty, jejich výběr a používání v rozporu se skutečností. Výsledkem celého pět a půl roku trvajícího řízení je stejný a vlastně menší objem důkazů, na kterých bylo postaveno obvinění, obžaloba a nyní i návrh trestu.

▶️ A jaké jsou to důkazy? Žádné. Žádný důkaz o převzetí úplatku, žádný důkaz o ovlivňování rozhodování členů výboru, žádný důkaz o údajných dluzích vůči panu Dolanskému. Naopak u soudu opakovaně zaznělo od vyslýchaných svědků, že ovlivňováni nebyli, a to nejenom od členů výboru, ale také od členů předsednictva VRR. Důkazy jsou už šestý rok nahrazovány spekulacemi, a pokud se nehodí, nejsou pro jistotu součástí spisu vůbec.

▶️ Příklad? Obžaloba při hodnocení mojí finanční situace zcela opominula lehce ověřitelnou skutečnost o zaměstnání a příjmech mojí ženy. Další příklad? Obžaloba předložila seznam mých jednání a schůzek, který se tváří jako kompletní obsah či navazující položky vztahující se ke skutkové podstatě obžaloby. Tento výběr má jednoduchý cíl, navozovat dojem mého nestandardního jednání, neboť mezi těmito položkami je například cesta do Řecka, jako by se obžaloba snažila navodit dojem, že jde o luxusní dovolenou pořízenou z údajných úplatků, ve skutečnosti šlo o dvoudenní pracovní cestu v rámci činnosti regionů EU, na kterou navazovaly jarní prázdniny v místě bydliště. A takových manipulací je v obžalobě více.

▶️ Za nepochopitelnou považuji skutečnost, že jsem se před tímto soudem ocitl ve zcela jiném postavení než pan Korytář, i nedořešenou úlohu jeho asistenta, Jakuba Perglera.

▶️ Nikdo nemůže stát nad zákonem. Žádný člověk. Ani hejtman či jiný politik, ani ten, kdo zastupuje stát u soudu a měl by hájit zákonnost a spravedlnost a to včetně ustanovení trestního zákoníku.

▶️ Chodím k tomuto soudu se základní důvěrou ve spravedlnost. Aktivně jsem využíval možnost vystupovat a komentovat důkazy a vystoupení svědků, které se mě týkají. Nevěřím tomu, že v téhle zemi můžete být v roce 2020 odsouzeni za něco, co jste v roce 2013 neudělali a pro co tedy logicky nepředložila obžaloba žádné důkazy kromě spekulací. Nevěřím tomu, že bych mohl být odsouzen za to, že jsem pracoval pro kraj, v zájmu kraje a jeho obyvatel, tak jak to dnes a denně dělám už víc než sedm let."

Zdroj: FB, soud probíhá bez přítomnosti veřejnosti, jiný zdroj neexistuje.