Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Hejtman Půta podruhé o nouzový stav žádat nebude, kraj se připraví včas. Ze dne na den to nešlo

16. 02. 2021 | 5:42

Liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) podruhé o nouzový stav rozhodně žádat nebude. Kraj se bude připravovat na ukončení nouzového stavu k 1. březnu. Ukončit nouzový stav a všechna omezení ze dne na den ale nebylo možné, kraj neměl dost času se na to připravit, řekl po pondělním jednání Krizového štábu Libereckého kraje Půta. Proto nezbylo než požádat o vyhlášení nouzového stavu. Jednání krajů s vládou ale označil za nepříliš úspěšné, přineslo jen minimální změny.

hejtmanZZSfb
archivní foto

"Nemyslím si, že další restrikce a pokračování v restrikcích, které nefungují, může situaci vylepšit," doplnil Půta. Liberecký kraj se bude podle něj připravovat na případné vyhlášení stavu nebezpečí od 1. března. Jeho možnosti situaci řešit jsou ale omezené, hlavní opatření jsou v gesci ministerstva zdravotnictví, zdůraznil hejtman.

Vyhlášením stavu nebezpečí může ale podle Půty kraj zabezpečit minimální rozsah služeb, který za normálního stavu zabezpečit neumí. "Týkalo by se to především škol určených pro děti zaměstnanců ve zdravotnictví a krizové infrastruktury, týkalo by se to také náhradního ubytování pro bezdomovce, lidi bez přístřeší a vykázané osoby a také humanitární pomoci, kterou kraj ve spolupráci s obcemi a humanitárními organizacemi poskytuje lidem, kteří pomoc potřebují nebo nemají nikoho blízkého," doplnil.

Poslanecká sněmovna ve čtvrtek 11. února odmítla znovu prodloužit nouzový stav, který vláda vyhlásila loni od 5. října. Hrozilo tak, že o nedělní půlnoci skončí všechna opatření, která jsou s ním spojená. Hejtmani se po dlouhých jednáních s vládou v neděli rozhodli požádat o nové vyhlášení nouzového stavu zejména s ohledem na zhoršující se epidemickou situaci.

V Libereckém kraji se šíří britská mutace koronaviru, laboratoř Krajské nemocnice Liberec ji potvrdila u 63 procent ze 400 prověřovaných vzorků. Přetížené jsou v kraji nemocnice, v první pracovní den nového týdne zbývala jen tři volná lůžka na JIP a ARO pro covidové pacienty ve vážném stavu. Bez nouzového stavu by navíc podle Půty nemocnice musely do 60 dnů vrátit Správě státních hmotných rezerv pět zapůjčených lůžek intenzivní péče, deset přístrojů pro umělou plicní ventilaci a 94 jednotek pro léčbu pacientů vysokotlakým kyslíkem.

čtk

grafika: LK

Hejtman: Opět se mi potvrdilo, že snažit se dohodnout je vždy lepší než prásknout do stolu

Při pohledu na aktuální epidemiologickou situaci v našem kraji je zřejmé, že nejvyšší nárůst právě zaznamenává okres Semily, který na Jilemnicku přímo sousedí s uzavřeným okresem Trutnov. Když k tomu přidáme fakt, že více jak 60 % testovaných vzorků je tzv. britské mutace, která je vysoce nakažlivá, určitě nejsme v situaci, kdy bychom mohli ze dne na den zrušit drtivou většinu opatření. Nepříznivá jsou i čísla hospitalizovaných.

Obsazenost a dostupnost lůžek intenzivní péče jsou přitom hlavním kritériem Ministerstva zdravotnictví České republiky pro souhlas s hejtmany navrhovaným postupným rozvolněním v podobě otevření obchodů, služeb nebo kulturních a sportovních zařízení. V této souvislosti jsem rád, že vláda dnes oznámila, že bude projednávat otevření obchodů od 22. února a zahájí i přípravy dalšího z našich požadavků, návratu žáků a studentů posledních ročníků do škol a to k 1. březnu. Opět se mi tak potvrdilo, že snažit se dohodnout je vždy lepší než prásknout do stolu.

K tomu aby se ale školy mohly znovu otevřít, bude nutné mít k dispozici nejen dostatek antigenních testů, ale také co možná nejdřív začít s očkováním pedagogů. O důležitosti vakcinace pro úspěšné vyřešení celé koronakrize svědčí i významný pokles covid pozitivních zdravotníků v našem kraji. Stejně optimistická čísla hlásí i organizace sociálních služeb – i tam významně poklesl počet nemocných klientů a zaměstnanců.

Věřím, že se tento trend brzy projeví i na klesajícím počtu hospitalizací. V průběhu příštího týdne zahájíme ve spolupráci se starosty očkování imobilních lidí nad 80 let u jejich praktických lékařů a v jejich domovech. Pro tento účel máme k dispozici vakcínu AstraZeneca, která není složitá při manipulaci a transportu.

Od pondělí 22. února budou v našem kraji otevřena velkokapacitní očkovací centra. Pro občany nad 80+ let, kteří jsou zaregistrování v Centrálním registračním systému, by tak mělo být k dispozici o něco víc termínů. Stále ale platí, že máme významně méně vakcíny, než odpovídá počtu obyvatel v této věkové kategorii v našem kraji, když vakcínu místo nás dostali nemocnice v Praze a fakultní nemocnice v České republice.

FB Martina Půty, hejtmana LK