Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Hokejovým klubem se prohnalo personální tsunami, má nového hlavního trenéra a gólmanskou jedničku

11. 05. 2019 | 5:00

Končí květnový „půlměsíc“, kdy bylo ve středu volno. U úterý se proto nebylo třeba pouštět do žádné větší akce a ve čtvrtek už zase bylo před víkendem… Píši to proto, že událostí hodných komentáře v Inventuře se i z těchto důvodů vyskytlo jako šafránu. Asi nejpodstatnějším sdělením týdne tak zůstává vše, co se odehrálo v hokejovém klubu Bílých Tygrů. Tady se prohnalo něco jako personální tsunami.

Filip Pešán vystřídá Slavomíra Lenera v roli šéftrenéra Českého hokeje a končí jako hlavní kouč extraligového Liberce, kde zůstane v roli sportovního ředitele. Zároveň bude generálním manažerem reprezentačního týmu do 20 let, který čeká na přelomu roku domácí mistrovství světa v Ostravě a Třinci. Jednačtyřicetiletý Pešán byl strůjcem největších úspěchů libereckého hokeje. Bílé Tygry dovedl v roce 2016 k prvnímu titulu a v roce 2017 a letos s nimi postoupil do finále. Ve funkci hlavního trenéra končí po více než čtyřech letech. Sluší se mu veřejně poděkovat. V Pešánově éře se o libereckých Bílých Tygrech vědělo daleko za Paceřickým kopcem, což byla pro město jen ta nejlepší reklama.

Vicemistra hokejové extraligy bude nově trénovat Patrik Augusta, dosavadní asistent Filipa Pešána. Augustovým asistentem bude bývalý útočník Bílých Tygrů Jiří Kudrna, který dosud vedl jako hlavní trenér prvoligovou farmu severočeského celku Benátky nad Jizerou. "Je mi ctí, že jsem dostal důvěru od (prezidenta klubu) Petra Syrovátka a Filipa Pešána pracovat jako hlavní trenér jedné z nejlepších hokejových organizací v Evropě. Bílí Tygři jsou klubem s jasnou vizí a spoustou dobrého charakteru," uvedl Augusta poté, co bylo jeho nové angažmá zveřejněno.

Brankářská tygří jednička Roman Will odchází z libereckého hokejového týmu do švédského Rögle. Bílí Tygři jako náhradu za šestadvacetiletého odchovance Plzně získali kanadského gólmana Justina Peterse, který v uplynulé sezoně chytal za Chomutov. Will přišel do Liberce v roce 2016 poté, co dva roky bojoval na farmách Colorada o NHL, v níž se dočkal jednoho zápasu. Před příchodem do týmu Bílých Tygrů měl na kontě jeden duel v extralize za Mladou Boleslav. Nyní má na kontě v nejvyšší domácí soutěži 161 utkání s průměrem 2,11 obdržené branky na zápas, úspěšností zákroků 92,09 procenta a udržel 21 čistých kont. V české reprezentaci absolvoval jeden duel na únorových Švédských hrách ve Stockholmu, kde vychytal výhru nad Finskem 3:1.

Jeho nástupce, dvaatřicetiletý Justin Peters, který byl loni v únoru členem bronzového kanadského týmu na olympijských hrách v Pchjongčchangu, zamířil do Chomutova v minulé sezoně. Předtím působil v ročníku 2017/18 v Dinamu Riga v KHL a v Kolíně nad Rýnem v německé DEL. Dvojici Peters vytvoří se zkušeným Markem Schwarzem.

Všichni jmenovaní mají nač navazovat, protože Bílí Tygři jsou už několik let součástí opravdové hokejové elity.

Další událostí, která přesáhla hranice kraje, byl požár, který dva dny drtil lesní porosty na Tanvaldském Špičáku. Informovala o něm i celostátní média. Tady je třeba vyzdvihnout práci zastupující tiskové mluvčí krajských hasičů Zdeňky Štrauchové, která poskytovala informace on-line, takže média musela neustále aktualizovat.

Požár lesa na Tanvaldském Špičáku v Jizerských horách se podařilo hasičům uhasit až ve čtvrtek ráno. Škoda podle prvního odhadu vyšplhala k půl milionu korun a pravděpodobnou příčinou byla neopatrná manipulace s otevřeným ohněm. Les zřejmě zapálil vajgl, tedy nedopalek cigarety. Na Špičáku začalo hořet už ve středu odpoledne, v prudkém svahu oheň zasáhl les na ploše zhruba 12 hektarů. Plameny se rychle šířily, protože ve svátek bylo hodně větrno.

Lidé, prosím, nekuřte v lese! Stejnou příčinu měl i nedávný rozsáhlý požár na Ještědském hřebeni. Když musíte, kuřte až před hospodou!

Poté, co nejmenovaný místní web zinkasoval 50 tisíc od Kraje za uveřejnění nějakých článků, skončilo okouzlení pisálka z jiného místního webu, který je výhradně z veřejných peněz placen už drahně let. Pisálek, neposkvrněn standardní novinářskou zkušeností a praxí, dodnes netuší, že médium lze financovat buď z reklamy nebo z placeného obsahu, resp. mixem obojího. Peněz z inzerce je v libereckém mediálním rybníčku pomálu a stačí je spolehlivě vysát obchodní zastoupení celostátních mediálních domů, jež zde mají filiálky. Ty ale inkasují i za placený obsah. Proto jsou rozpočty veřejných institucí na mediální prezentaci tak tučné. O tom ale pisálek nepíše, byl by za ještě většího kašpara.

Na ryze místní média pak zbývá placený obsah. Veřejní zadavatelé tak vlastně pomáhají udržovat je při životě a netřeba za to kritizovat ani ona média, ale ani politické reprezentace. Pokud vím, nedělají s tí žádné tajnosti. Zvlášť falešně tak zní kritika od všeneználka, který už bezmála patnáct let žije z dotací (tj. z jiného typu veřejných peněz), z nichž přežívá on i neziskovky jeho šéfa. Fakt netuším, proč si někdo takto dobrovolně nabíhá na vidle. Kdyby to nebylo tak hloupé, byla by to žertovná ukázka, jak si natrousit do vlastního hnízda.

A místní mediální scéna ještě jednou: Stejný pisálek se veřejně pohoršoval nad tím, že facebookový profil hejtmana Libereckého kraje obhospodařuje někdo jiný. Je to asi věcí vkusu, ale mě by zase pohoršovalo, kdyby hejtman trávil svůj pracovní čas s prsty na klávesnici a s očima zabodnutýma do stránek s modrým „f". Na tento způsob trávení pracovního času za statisícové platy jsme tu měli jiné experty! Seděli ještě před rokem na liberecké radnici a zbylo po nich jedno velké Nic.

Bez komunikace na sociálních sítích se dnes už asi ve vysoké veřejné funkci obejít nelze, tudíž se k tomu najímají lidé, kteří to za vrcholné politiky dělají. Není třeba je za to vláčet bahnem skomírajícího webu svázaného s jednou chřadnoucí politickou partou. Vždyť její řady opustil už i její osamocený jablonecký člen Jakub Macek, který za oficiální důvod ve sdělení médiím mj. uvedl, že, cit.: „důvodem odchodu ze Změny nejsou názorové či osobní neshody, ale stagnace celostátních aktivit hnutí."

A je to.

Hezký víkend.

Alena Roubalová

Načítám...
Napiš komentář