Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Janďourek se dere na místo radničního náměstka pro rozvoj, SLK na poslední chvíli změnila pořadí na kandidátce

26. 07. 2022 | 16:30

Kandidátka Starostů pro Liberecký kraj (SLK) pro komunální volby v Liberci doznala na poslední chvíli změny, místa si prohodili dva kandidáti na sedmé a 19. pozici. Na sedmé se posunul vedoucí Kanceláře architektury města (KAM) Jiří Janďourek a na 19. místo se odsunula náměstkyně hejtmana Květa Vinklátová. Což o to, v rámci kandidátky, ať si SLK dělá co chce, trapné je ale zdůvodnění, proč tak činí. Tak nějak "po změnařsku".

liberec mml 51436565719 5507a8b600 k
Foto: LB

Starostové výměnu odůvodňují ochranou KAM. Podle nich tím, že se Janďourek posune z pozice šéfa radniční kanceláře do role potenciálního náměstka pro rozvoj (bude-li zvolen a SLK ve volbách uspěje), zabrání to údajně návratu praktik z 90. let minulého století, kdy se podle starostů o rozvoji města rozhodovalo v kancelářích pár velkých firem. Primátor evidentně v devadesátkách zamrzl sám, když si právě toto myslí a ve jménu toho koná kroky, jež lze označit za ryze kontroverzní.

Místo vymýšlení důvodů, proč se za čtyři roky město od jeho vedením nikam výrazněji neposunulo, měl primátor razantněji dbát na to, aby se dokončily alespoň některé z rozdělaných projektů, jež jeho vedení zdědilo po předchůdcích. Pokud vzniklo něco nového, byly to jen studie, obrázky a teoretické projekty do šuplat. Přesně jako v předchozí éře, kdy pro samé akademické praktiky, samozřejmě hojně placené erárem, opravdový skutek utek.

Změnu na kandidátce inicioval Janďourek, uvedla ČTK, Vinklátová s výměnou pozic souhlasila. Má své jisté ještě dva roky na Kraji a pro radniční agendu je tudíž téměř nevyužitelná. "V poslední době vnímám a cítím, že KAM se stává hromosvodem praktik, které mě nenechávají chladným, a proto jsem přijal politickou odpovědnost za to, že budu dál pokračovat v koncepčním rozvoji města," řekl dnes Janďourek novinářům.

Na sociálních sítích čelil Janďourek před několika týdny kritice koaličních i opozičních zastupitelů za to, že své pracovní povinnosti prezentuje jako úspěchy SLK. Konkrétně šlo o revitalizaci sídliště Gagarinova, kterou schválili zastupitelé města na konci června, ale Janďourek materiály města zveřejnil na sociálních sítích s logem SLK.

Proč přes jasnou vlastní chybu nyní ještě hovoří o jakési lince přes stavební firmy a developery, není jasné. Zcela jasné je ovšem to, že architektonická kancelář, od data svého vzniku prodloužená ruka starostenské politiky, nikoliv nestranná autorita, nedokázala ke zdárnému konci dotáhnout jediný větší projekt. Rekonstrukce bazénu, aniž se posunula k realizaci, finančně nabobtnala z 350 milionů k miliardě, oprava budovy Uranu se sice opakovaně soutěžila, ale výherce nakonec opravu provést nesmí. Takže se zase nestane nic, jen Uran občas na ulici vypustí shnilé okno. A projekt První koleje - terminálu veřejné dopravy? Ten skončil u jedné tiskové konference a následné prezentace.

Nic z toho není ta nejlepší vizitka práce Kanceláře architektury města a nynějšího vedení krajského Liberce. Manuál veřejných prostranství, které KAM dokázal za roky své existence vyprodukovat od A do Z, opravdu nesvědčí o tříleté intenzivní práci sehraného týmu.

Kancelář architektury města totiž vznikla v Liberci před třemi lety, Janďourek je jejím vedoucím od počátku. Pokud starostové ve volbách uspějí, bude podle primátora Zámečníka jejich nominantem na pozici náměstka pro technickou správu. Tím je už úplně jasné, proč u SLK nezbylo místo pro nynějšího náměstka pro rozvoj, který ale obratem našel uplatnění v ANO.

Kandidátku pro podzimní komunální volby podalo v Liberci deset uskupení.

uba, čtk