Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kdysi Naivní divadlo hrálo pohádku Jdi tam, nevím kam, přines to, nevím co. Přesně tak vyzněla odpověď z oficiálního místa

04. 05. 2024 | 5:00

Týden přepůlený státním svátkem vrátil na koleje mezi Liberec a Jablonec tramvaje. Už byl nejvyšší čas, protože stavba nabrala pořádnou „sekyru“, hotovo mělo být už loni v červnu. Pamatujete loni ten trapas, když se jeden z neúspěšných kandidátů na českého prezidenta chtěl reklamně vézt mezi oběma městy tramvají a ona nejezdila?

BusyLužické hory
Foto týdne: Minulou sobotu zahájily provoz turistické linky Libereckého kraje - samozřejmě i cyklobusy. Povozit se tak můžete po území téměř celých Lužických hor. Jenom pozor, turistická linka z České Lípy do Jetřichovic zahajuje sezónu až 25. května. Foto z FB Lužické hory a Podještědí - neobjevený klenot severu

Už tehdy mě pobavila představa, jak asi sepsul svůj štáb, když do Jablonce nakonec cestoval v nacpaném autobuse a u mastné tyče.

Tak na této trati tramvaje od 1. května 2024 už zase jezdí. Po 33 měsících výluky. Koleje s metrovým rozchodem nahradil drážní rozchod 1435 milimetrů a jízda je celkově klidnější. Všichni ale pamatujeme legendární jedenáctku a její pověstné výkyvy připomínající jízdu na splašeném býku. Tak to už je minulostí a milou vzpomínkou, jež se zařadí do kategorie historek pro dříve narozené. Liberec s Jabloncem spojuje tramvajová trať od roku 1955. Se svými 12 kilometry je druhou nejdelší meziměstskou tratí v Česku, ročně ji využije téměř milion cestujících.

To lanovkou na Ještěd zatím nejezdí nikdo a čert ví, jak to s ní, v souvislosti s vybájeným „věhlasem“ Liberce v oboru veřejné zakázky, dopadne. Zatím alespoň vznikla expozice v libereckém Technickém muzeu: Dvě lanovkové kabiny jsou hlavními exponáty tamní výstavy zaměřené na lanovou dráhu na Ještědu. Jedna je z roku 1933, kdy lanovka zahájila provoz. Druhá z roku 1975, kdy byla náhradní kabinou až do tragické nehody v roce 2021, která ukončila její provoz. Kdo na výstavě vstoupí do novější kabiny, uvidí panorama Liberce. Naskytne se mu tak stejný pohled, jaký měli cestující, když sjížděli kabinou lanovky z vrcholu Ještědu.

Nulový rozhled a přehled má ale i nadále politické vedení krajského města, když s ním vymetly orgány, které si uzmuly pravomoc informovat o vývoji v Liberecké reputační kauze. Já začínám pro dění z 9. dubna t.r. používat přívlastek „reputační“, protože informace získané z odpovídajících zdrojů o ničem jiném než o schválně pochroumané reputaci nevypovídají. Byť by si řada osob, jež k veřejnému lynčování potřebují jen tupou víru a nenávist, přála něco úplně jiného. Pro taková přání ale neexistují odpovídající skutky...

Kopíruji část agenturní zprávy: Primátor Liberce Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj) neuspěl se žádostí u policie a státního zastupitelství o získání konkrétního stanoviska ke kauze spjaté s radnicí. Ve dvou, zřejmě nesouvisejících, větvích případu je obviněno osm lidí, z toho jeden je bývalý náměstek primátora a jeden je bývalý úředník. Primátor může dostat jen obecné informace. Vyplývá to z vyjádření náměstkyně krajské státní zástupkyně Kateřiny Doušové pro ČTK.

"Státní zastupitelství jako orgán veřejné žaloby není podle zákona oprávněno poskytovat stanoviska či právní rady dalším subjektům, nadto v konkrétní věci," uvedla Doušová.

Primátor se na orgány činné v trestním řízení obrátil s tím, zda město může pokračovat v přípravě projektů a zakázek, včetně chystané komplexní rekonstrukce městského plaveckého bazénu za tři čtvrtě miliardy korun, které podle některých médií vyšetřuje policie. "V obecné rovině lze uvést, že dotazy tak, jak jsou koncipovány, by mohly směřovat například na osobu, která poskytuje právní služby (advokát), anebo na odborný právní aparát, kterým jistě Statutární město Liberec disponuje," uvedla Doušová.

Tady krkolomnou citaci přeruším příměrem: Kdysi liberecké Naivní divadlo hrálo pohádku Jdi tam, nevím kam, přines to, nevím co. Tak přesně takto vyznívá odpověď krajské žalobkyně. Používat slova a nic nesdělit, to už chce fištróna...

Konkrétní stanovisko primátor nezískal ani v žádosti, aby ho policie zbavila mlčenlivosti a mohl tak konkrétněji informovat další radní a členy zastupitelstva. K povinnosti takzvané mlčenlivosti v souvislosti s úkony trestního řízení lze podle Doušové v obecné rovině odkázat na výjimky ze zákazu zveřejnění informací, které jsou uvedeny v trestním řádu.

"Podle paragrafu 8d, odstavce 1, věty druhé trestního řádu lze osobní údaje, na které se zákaz vztahuje, zveřejnit i tehdy, když to odůvodňuje veřejný zájem, který převažuje nad zájmem na ochranu soukromí dotčené osoby," uvedla Doušová. Případné porušení tohoto zákazu by bylo možné postihnout jako přestupek podle zákona o ochraně osobních údajů a změně některých zákonů. "Posouzení, zda byla konkrétním jednáním naplněna skutková podstata takového přestupku, není v pravomoci státního zastupitelství, ale příslušného správního orgánu," dodala.

A já dodám, že jsem v chápání psaného textu dost dobrá, ale tohle je jen podivný shluk slov... No, každopádně víme, že se už nic konkrétního nedozvíme.

Samozřejmě ale jen do chvíle, než na ta správná místa uniknou další soudní a policejní dokumenty. Proč by se mělo vědět něco oficiálně, stylem na slušnou otázku vyčerpávající odpověď. Proč by se tato zásada slušné komunikace měla aplikovat, když to jde pokoutně, s patřičnou ostudou pro lynčované a s následně vygenerovanými stupidními náznaky a tajuplnostmi.

A protože se nic neví a všechno souvisí se vším, snaží se už někteří řádní výherci tendrů rychle z kraje vypařit. Tento týden se například zastavily práce na rekonstrukci krajské silnice druhé třídy 294 v Rokytnici nad Jizerou. Zhotovitel uvedl, že není schopen plnit podmínky smlouvy... Stejná firma se už týden předtím stáhla z opravy libereckých Lidových sadů. Tipuji, že nestojí o nechtěnou popularitu, k níž by speciálně v Liberci, ale i v celém kraji, mohla přijít jako slepý k houslím...

Tak si raději dáme nějaké zvířátko: Liberecká zoo se zapojila do záchrany orla opičího. Tento nejohroženější druh orla na světě se vyskytuje pouze na několika filipínských ostrovech, kde žije jen zhruba 200 až 300 párů. Dalších téměř 40 jedinců je v záchranném centru na ostrově Mindanao, dlouhodobě se je tam ale nedaří rozmnožovat. Dva z jejích pracovníků jsou nyní proto na stáži v liberecké zoo, která má s asistovanými odchovy dravců letité zkušenosti.

Hezký víkend.

Alena Roubalová