Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Když někdo nemá odpovědnost, může hýřit radami a nápady. Kdyby se ale něco semlelo, kritizoval by, že se nic neudělalo

23. 03. 2024 | 5:00

Spartě patří respekt, v jaké kvalitě sérii odehrála, konstatoval trenér libereckých hokejistů Filip Pešán po vyřazení Bílých Tygrů ve čtvrtfinále play off extraligy. Je to kruté, ale Sparta postoupila zaslouženě, uznal hokejový útočník Jakub Rychlovský. Dva výroky, dva novinové titulky a je řečeno vše – hokejový Liberec tento týden skončil v nadupané nadstavbové části extraligy, když jeho síly nastačily na pražské eS.

jaro
Končící týden přinesl i první jarní den. Ilustrační foto

"Zlatá" top událost týdne sice aktuálně nevyznívá pro liberecké barvy nijak povzbudivě, a smutek z vyřazení je logicky veliký, ale dlužno podotknout, že ve čtvrtfinále hraje osm nejlepších týmů základní části a ten liberecký byl zase mezi nimi. Což rozhodně není málo a je potřeba libereckým hokejistům i vedení klubu poděkovat za vzornou reprezentaci města i kraje. Díky a příští rok je určitě na co navazovat a co překonávat...

Stříbrnou top událostí týdne je oznámení, že zakázku na modernizaci městského bazénu v Liberci získala firma Metrostav DIZ. Její cena 748,8 milionu korun bez daně byla z šesti nabídek podaných do tendru nejnižší. Výběr ve čtvrtek schválila mimořádná rada města. Jediný hodnotící parametr byla cena. Výsledek soutěže není definitivní, běží patnáctidenní odvolací lhůta.

Pikantní je, jak komicky se chce na úspěšném výběrovém řízení, kdy cena oproti předpokladu klesla o cca čtvrt miliardy, politicky přiživit radniční aktivistická opozice. Ta ale zakázku v jejím průběhu torpédovala především svojí naivitou a laickými pohledy na složitou problematiku. Protože ale její exponent byl (prozíravé, díky příslušnému gesčnímu náměstkovi primátora) součástí komise, která o zhotoviteli rozhodla, nakonec nad výsledkem tendru jásá i ona a snaží se vyčíslit svůj "přínos". Je to ovšem stejná parta, která v jiných příbězích nenechala na Metrostavu a jeho "příbuzných" (krajský parkhaus, Uran, Liebiegův palác...) niť suchou. V nich totiž nebyla personálně zainteresována.

Úspěch Metrostavu, jedno kterého jeho derivátu - odvozeniny (mateřská firma má soudem vyslovený zákaz účastnit se veřejných zakázek, u dceřiných společností to už neplatí) je ale kapitola sama pro sebe. Jsme totiž v Liberci a "hlídači" stavebních zakázek soustavně a propagandisticky sledují jen tu jedinou, místní firmu, aby náhodou v městě, kde sídlí, nedostala moc příležitostí.

A tak tu směle, nyní už i za opozičního potlesku, úřaduje "globální" firma, která do regionu nepřispívá (například) ani daněmi, ani ve sféře společenské odpovědnosti. Ano, ta stejná firma, která se stále ještě nepravomocně měla provinit v cause kostela sv. Máří Magdaleny. Nyní ovšem připustila svou vinu, aby se účelově domohla zrušení soudního zákazu účastnit se veřejných tendrů.

Tím, že se její liberecký manažer rozuzlení soudního sporu nedožil, lze na něj hodit vinu, a nad faktem, že přiznání k údajné korupci vysoce pravděpodobně potopí i hejtmana Libereckého kraje, se jen bezmocně krčí rameny. Byť přes palubu "letí" hejtman kraje, v němž firma inkasovala za poslední roky (podle rychlého součtu cifer získaných z registru smluv) kolem milardy korun.

Plus další inkaso za část zakázek, jež Metrostav a jeho odvozeniny realizovaly ve sdružení, například s firmou CL-evans, o níž opoziční propaganda soustavně lže, že je součástí libereckého Syneru. Bývávala, ale dávno už není (od roku 2014, což je už celá desetiletka. Stačí se podívat do Úplného výpisu na justice.cz). Pomlouvači to samozřejmě moc dobře vědí, leč nedbají, protože upravování skutečností, alias vědomé lhaní, je pro ně patrně životní potřeba.

To jsou paradoxy, pravil by klasik!

Do původního bazénu, který se co nevidět definitivně uzavře, se ale aktivistická opozice na čtvrtečním jednání zastupitelstva obula kvůli technologii, kterou management městské s.r.o. musel nakoupit, aby zachoval bezpečný provoz v dosluhujícím zařízení. To muselo být kvůli protahujícímu se tendru v činnosti o více než kvartál déle. Lolisté se náhle proměnili v bazénové technology a radili těm opravdovým, jak to měli vykonat lépe a bez peněz.

Když někdo nemá za nic odpovědnost, může hýřit radami a nápady. Do chvíle, než se něco semele. Pak by to byli právě tito političní aktivisté, kteří by volali po vyvození odpovědnosti z vědomé neodpovědnosti.

A bronzovou top událostí končícho týdne je, že začalo jaro - astronomické, kalendářní i opravdové. Vzhledem k tomu, že jsem už nechala přezout auto do letního modelu, musí být se zimou amen.

Pozitivní ohlas vzbudila zpráva, že výraznou proměnu prodělaly v zimě interiéry hradu a kastelánského křídla ve státním Hradu a zámku Frýdlant. Do podoby z doby svého vzniku v roce 1801 se vrátilo hradní muzeum, které je nejstarší veřejně přístupné v zemi. Přibyla také další prohlídková trasa, kdy návštěvníci budou procházet bytem někdejšího význačného majitele panství z první poloviny 19. století. Celkově jde o pátý prohlídkový okruh.

O důvod víc zajet do Frýdlantu...

Česká Lípa si zase chce zřídit vlastní technické služby, prvotní náklady radnice odhaduje na 120 milionů korun. Městská společnost by měla udržovat, spravovat a zhodnocovat městský majetek a zajišťovat služby, které dnes radnice zadává na základě veřejné soutěže externím firmám. Vlastní organizace může pružněji reagovat na potřeby města, a mohla by zajišťovat práci i pro městské organizace nebo okolní obce.

Nápad asi projde, zastupitelstvo záměr podpořilo, byť se výhrady našly. Fakt, že okresní město velikosti České Lípy dosud svoje technické služby nemělo, je sice lehce neobvyklý, ale asi to nebude náhoda, že doteď nikomu evidentně moc nechyběly.

Ze středních škol v Libereckém kraji hlásí letos největší převis přihlášek lycea. Na 206 míst přišlo 762 přihlášek, na jedno místo tak připadá 3,7 uchazeče, u gymnázií je převis menší. Devátou třídu letos v kraji ukončí 4791 žáků, střední školy pro ně mají 6046 míst hlavně v oborech zakončených maturitou. V letošním školním roce mohly poprvé děti podat přihlášky na tři školy, v případě talentových zkoušek až na pět. Celkem v kraji uchazeči podali 16.437 přihlášek.

V jubilejním 20. ročníku se o titul Stavba roku Libereckého kraje uchází 26 staveb, o čtyři víc než loni, a deset studentských projektů, před rokem jich porota posuzovala ještě o dva víc. Veřejnost může pro svého favorita hlasovat do konce dubna na webu stavbaroku.lk. Loni odborníky nejvíc zaujala rekonstrukce paláce Liebieg v Liberci, kde vzniklo komunitní centrum, u veřejnosti bodovala rekonstrukce bývalé továrny na Automoto museum v Lučanech nad Nisou. Soutěž o stavbu roku Libereckého kraje má tradici od roku 2004.

Liberec konečně zamířil do poloviny dvacátých let 21. století a chce nakoupit nové parkovací automaty, které umožní řidičům zaplatit za parkování na městských parkovištích i platební kartou. Nyní používané automaty přijímají jen mince. Za nákup nových zařízení zaplatí radnice zhruba 20 milionů korun. Momentálně má Liberec 70 parkovacích "dědečků" automatů, což je docela ostuda. Bezhotovostně mohou řidiči v Liberci za parkování na městských parkovištích platit zatím jen přes mobilní aplikaci či sms zprávy.

Když budou moci lidé platit bankovní kartou, tak se bezpochyby zlepší výběr parkovného. To proto, že dnes má člověk kartu v mobilu, tudíž pořád u sebe, a drobné potřebuje snad jen do nákupního vozíku, nemá-li na klíčích reklamní kolečko. V posledních letech Liberec na parkovném vybral kolem 28 milionů korun, letos, po zdražení, očekává nárůst příjmů zhruba o 20 milionů. Ty obratem utratí za automaty, což je jedině dobře. Radnici stotisícového města patří zhruba 2500 parkovacích míst, z toho skoro 1500 jsou placená stání a zbytek je v předplacených modrých zónách.

Pro loni zahájený projekt na podporu lidí v bytové nouzi v Liberci je problém najít volné soukromé byty, zatímco zájemců o ubytování je nadbytek. To je tedy překvapení... Za první rok fungování tříletého projektu sehnala obecně prospěšná společnost Návrat nájemní bydlení v Liberci pro sedm rodin. Jejím cílem je úspěšně získat byt alespoň pro 20 domácností, žadatelů má už nyní 80.

Obdobný projekt jako Návrat před několika týdny zahájila v Liberci i místni radnice prostřednictvím nové nájemní agentury. Město se ale rozhodlo jít mírně odlišnou cestou než Návrat, kdy si byt pronajme od majitele a teprve poté pro něj hledá vhodného nájemníka s tím, že na sebe bere veškerá rizika spojená s jeho bydlením. Výše nájemného u bytů s touto garancí je zhruba 20 procent pod tržním nájemným.

Dva projekty se stejným cílem: Za veřejné peníze někomu sehnat bydlení? Když chybí to základní – byty, přičemž zájemci o městem organizované bydlení by se dali „přehazovat vidlem“? Hlásím, že stále a dodnes nerozumím a snaha snad vypadá bohulibě, ovšem ve výsledku je dost zoufalá.

A protože jsou příští týden Velikonoce, dám si s Inventurou svátek. Velikonoce si lze užít už nyní, v předstihu. Tento víkend se mj. uskuteční v kraji vyhlášené velikonoční trhy na zámku Sychrov. Trhy v novogotické národní kulturní památce budou letos jiné. V předchozích letech byly jen na čestném dvoře, tentokrát se rozšíří na nádvoří a zámeckou zahradu. Cílem je zvýšení komfortu pro návštěvníky.

A také Velikonoce v Křišťálovém údolí se konají už tento předvelikonoční víkend. Veřejnosti se otevřou tři desítky muzeí, sklářských a bižuterních firem a ateliérů, ale například i kostel svatého Pankráce v Jítravě, kde mají skleněný oltář Božího hrobu. Zájemci se také mohou zapojit do soutěže, hlavní cenou je broušené vejce z uranového skla v hodnotě 50.000 korun. Křišťálové údolí (Crystal Valley) je projekt Libereckého kraje na podporu cestovního ruchu a místních sklářských a bižuterních firem.

Jak známo, Liberecký kraj je oblíbenou turistickou oblastí, tisíce návštěvníků do něj každoročně míří právě za sklem, ale též za přírodou a sportem do Jizerských hor, Krkonoš, Českého ráje nebo k Máchovu jezeru.

Buďte mezi nimi, atraktivních turistických cílů tu máme velké zásoby. Hezké volné dny.

Alena Roubalová