Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Koalice v Liberci bude pokračovat, i bez ODS má většinu. Do vedení města chtělo opoziční LOL, neúspěšně. Až tak špatně na tom město není

16. 04. 2024 | 10:10

AKTUALIZOVÁNO: Koalice v Liberci bude pokračovat bez ODS. Důvodem je vyšetřování policie a obvinění nyní již bývalého náměstka primátora a bývalého člena ODS Petra Židka v údajně korupční kauze. Ostatní strany radniční koalice v pondělí večer ODS vypověděly koaliční smlouvu, dál ale mají v zastupitelstvu většinu. Zástupci ODS byli na pondělním jednání jen pár minut.

primator15 (1)
archivní foto

Pokračující radniční koalice bude mít 25 z 39 mandátů. O vypovězení koaliční smlouvy informovala Jana Kodymová, mluvčí Statutárního města Liberec. ODS má v současném zastupitelstvu čtyři mandáty, koalice v původním složení spolu s ní měla v zastupitelstvu 29 z 39 křesel.

Aktuální koalici v Liberci tak nyní tvoří uskupení Starostů pro Liberecký kraj s TOP 09 a KDU-ČSL společně s hnutím ANO a s Piráty. V jednáctičlenné radě města měla ODS jen Petra Židka, který se vzdal všech funkcí. Kdo jeho místo obsadí, se zatím podle primátora neví. Koaliční partneři ale podle něj nepočítají s tím, že by přizvali ke spolupráci nějakou stranu z opozice, jak to exponenti LOL navrhovali bezprostředně po zásahu na radnici.

I v pondělí to opakovaně navrhlo toto opoziční uskupení, které patřilo mezi kritiky záležitostí vyšetřovaných policií a podle všech indicií si své dedukce nenechávali jen pro sebe a svůj "třídní" boj.

"Jen odvolání Petra Židka nic neřeší. Je potřeba přizvat do vedení města ty, kteří na rizika všech zmíněných rozhodnutí upozorňovali. To je jediný skutečný důkaz, že vedení koaličních stran myslí svůj rozchod s nekalými praktikami na radnici vážně," uvedl v tiskové zprávě zastupitel LOL Jindřich Felcman, čímž jen posílil názor, že policie má v oblasti liberecké komunální politiky výkonné informátory.

Zas tak špatně, že by se do vedení města dostali političtí aktivisté, na tom ale Liberec není. Vystačí si s oslabenou koaliční sestavou a opozici zůstane její dosavadní role. Může se tak stát, že zásah, od kterého právě dnes uplynul týden, nebyl poslední.

To ostatně Falcman už naznačuje v čerstvě vydané Tiskové zprávě LOL, když píše, cit.: "Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem to, co je zjevné. Spolu se zkorumpovaným náměstkem Židkem rozhodovali v radě města podle pokynů Syneru i oni," běsní. Proč tak činí, je zřejmé. Za patřičnou angažovanost evidentně očekával odměnu.

To Felcman nepopírá, když v partajní TZ dále uvádí, cit. "„Poslední dny jsem zástupcům Starostů, ANO a Pirátů intenzivně předkládal návrhy, jak obnovit důvěru lidí ve fungování radnice... Jediná možnost, jak toto selhání koalice napravit, byla její rekonstrukce a doplnění právě o zástupce opozice (patrně míní sebe - pozn. redakce). Bez jediného osobního jednání ale koaliční strany tyto návrhy smetly ze stolu,“ popisuje události posledních dnů Jindřich Felcman, předseda zastupitelského klubu Liberec otevřený lidem, o němž se  moc neví, čím se jako řadový zastupitel vlastně živí. Na síti Linkedin.com o sobě například pouze uvádí, že je na volné noze. Placené angažmá na radnici by mu, jako věčnému čekateli na nějakou dobře honorovanou funkci, rozhodně přišlo vhod.

Ovšem nad návrhem, že by se LOL pro druhou půli volebního období spojil s těmi, které roky kritizuje a dehonestuje, zůstává rozum stát i jejím příznivcům. Ve hře je ale minimálně jedno dobře placené místo uvolněného radního/náměstka, a to je pro některé exponenty LOL příliš velké lákadlo. Patrně ale budou mít smůlu, protože o volnou pozici zřejmě bude dost jiných zájemců v koaličních řadách.

Na radnici nyní každopádně provedou hloubkovou kontrolu všech (jen pro určitý okruh) podezřelých kroků bývalého náměstka, který chce kvůli místy až nehorázným obviněním očistit své jméno. Dojde i na aktivity úředníka, který figuruje v první větvi kauzy, spadá do gesce náměstka Jiřího Šolce (ANO) a skončil ve vazbě.

Petr Židek, a všichni další obvinění, mají ale velice omezené možnosti, jak se bránit policejním dedukcím (poskytnutým v neveřejném soudním příkazu propagandistickému webu spojenému s LOL a odsud dalším vybraným médiím), protože jim orgány podpisem mlčenlivosti zakázaly o případu mluvit. Tím konkrétně jemu značně ztížily možnost vyvrátit řadu zveřejněných mediálních nesmyslů, jež za vydatné podpory opoziční propagandy opředly jeho angažmá na radnici. A přitom lze ve veřejných zdrojích a dokumentech z jednání rady i zastupitelstva dohledat, jaká byla holá skutečnost a kdo a jak o mediálně propíraných záležitostech hlasoval. Petr Židek měl vždycky jenom jediný hlas.

"Obrátil jsem se na Transparency International a požádal ji o spolupráci při prověření zakázek. Uděláme vše pro to, abychom pomohli zpřetrhat jakékoliv podezřelé klientelistické sítě a obnovit důvěru v město jako instituci," upřesnil primátor Jaroslav Zámečník (SLK). Primátor také dočasně převzal agendu po Židkovi, který měl na starost majetkovou správu, sport a sportovní infrastrukturu.

Náměstkyně primátora Šárka Prachařová (ANO) novinářům řekla, že si váží toho, že mohou v koalici pokračovat. "A uvědomujeme si, že budeme muset nějaké kroky i směrem ke koaliční smlouvě udělat. Ale budou to spíš takové dílčí kroky," řekla.

Náměstek primátora Jan Hruška (Piráti) uvedl, že bylo nemyslitelné pokračovat v koalici s ODS. "Myslím si, že je potřeba obnovit důvěru občanů ve vedení města. Zároveň tuto situaci chceme využít k tomu, abychom se podívali na naše programové prohlášení a řekli si, jaké budou další priority a případně to programové prohlášení postupně doplňovali," dodal.

Zástupce ODS na ponděním jednání byl jen pár minut, nebyl důvod setrvávat tam déle, neboť se zbylé partaje na většinovém řešení dohodly už před jednáním. Výkonná rada ODS v pátek zrušila členství ve straně Petru Židkovi i Petru Syrovátkovi, kteří mají figurovat v druhé větvy členité kauzy. Zrušila také licenci pro jedno ze dvou libereckých místních sdružení.

V souvislosti s vyšetřováním korupce spojené s libereckou radnicí bylo zatím obviněno osm lidí, z toho dva skončili ve vazbě.

uba s využitím čtk