Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Koaličně-opoziční skupina 14  zastupitelů chce ke sporným převodům bytů svolat mimořádné jednání, potíž je s termínem

10. 06. 2020 | 9:29

AKTUALIZOVÁNO: Mimořádné zastupitelstvo bude zřejmě v polovině června nebo později v Liberci jednat o minulých převodech podílů města na bytová družstva. Vedení Liberce považuje za neplatné některé smlouvy o bezplatném převodu městského podílu na družstva po 20 letech od kolaudace. Týká se to 12 družstev s 1240 byty. Svolání zastupitelstva iniciovalo 14 zastupitelů ze čtyř stran, z koalice i opozice.

IntermaBD ZU GAMA Seniorů 1207sirka
archivní foto

Pro svolání mimořádného jednání zastupitelů se podle tiskové zprávy ZPL vyslovila koaliční ODS, opoziční ZPL a LOL a dva zastupitelé za koaliční ANO. Zastupitelé z obou opačných pólů politického spektra spojili síly a sehnali 14 podpisů, což je dostatečný počet k tomu, aby se mimořádné zastupitelstvo uskutečnilo. V úterý žádost předali na radnici. Ke svolání výjimečného zasedání zastupitelstva je ze zákona třeba sehnat 13 podpisů, tedy třetinu hlasů z 39členného zastupitelstva. Mimořádné jednání by se podle návrhu 14 zastupitelů mělo konat 17. června od 17 hodin, uvedla ZPL.

ČTK ale tvrdí, že 14 zastupitelů navrhlo středu 14. června. Podle primátora Jaroslava Zámečníka (Starostové pro Liberecký kraj) se ale mimořádné jednání uskuteční později. "Na termín, který navrhují, chystáme seminář pro zastupitele na toto téma, takže mimořádné zastupitelstvo pravděpodobně svolám na 23. června," řekl Zámečník ČTK.

Problém s družstevními byty a byty společnosti Interma-Byty přivedl nynější libereckou radniční koalici na okraj propasti. ODS od vypuknutí aféry bojuje, na rozdíl od SLK a většiny ANO, za obyvatele bytů. Na přelomu tisíciletí byla u toho, když se projekt bytové výstavby sdruženým financováním realizoval a dosud jej považuje za jeden z nejužitečnějších pro výstavbu cenově dostupných bytů.

"ODS se v případě všech, kteří vybudovali a spoluvlastní bydlení vystavěné v rámci Programu rozvoje bydlení, trvale staví za jejich práva a trvá na tom, že město by mělo postupovat odpovědně, a nesnažit se je „přechytračit“. Netřeba používat kličku, že se na straně Města Liberce historicky stala byrokratická chyba, kterou je nyní možné alibisticky využít v jejich neprospěch. Svůj postoj ODS jasně deklarovala na jednání všech orgánů města," uvedl jednoznačně radní za ODS Petr Židek a dodal, že i občanští demokraté si nechali zpracovat právní analýzu, a ta výhradně negativně vůči družstevníkům nevyznívá: "V ODS se snažíme nalézt takový způsob řešení, který umožní převod za původních podmínek, a zároveň nebude mít trestněprávní dopad na zastupitele."

Problematické jsou sdružené výstavby bytů z přelomu tisíciletí, na něž město získalo státní dotaci a zbytek peněz sehnalo bytové družstvo. Liberec se tehdy zavázal, že 20 let po kolaudaci domů převede svůj podíl bezúplatně na družstva. Podle právní kanceláře, u níž si město zadalo analýzu k posouzení smluv, ale závazek nemůže město splnit pro absolutní neplatnost smluv, neboť tehdy nebyly zveřejněné na úřední desce. Podle právníků zastupitelé musí odůvodnit, proč by měli podíl města převést bezplatně či se slevou. Jinak jim může v krajním případě hrozit i trestní stíhání.

Podle opozičního zastupitele Jaromíra Baxy (LOL) ale existuje další právní posudek zadaný městem, který došel k odlišným závěrům. Baxa má i vyjádření ministerstva pro místní rozvoj adresovaný městu, ve kterém se podle něj píše, že postup města "přijímáme s podivem a velkým znepokojením, neboť z něho plyne, že podkladem (pro získání dotace) nebyly platné smlouvy" a doporučuje záležitost urgentně vyřešit.

"Výše uvedené dokumenty podporují náš návrh z květnového zastupitelstva, abychom přinejmenším smlouvy s bytovými družstvy vyřešili schválením dohod o narovnání a tím se k původním smlouvám přihlásili," uvedl Baxa pro ČTK.

Obdobný názor má i zastupitel za Změnu Jan Korytář. "Primátor Zámečník nejenže svým postupem vzbudil ve stovkách Liberečanů zbytečné obavy o naplnění smluv, ale jejich zpochybňováním navíc otevřel Pandořinu skříňku možného vracení dotací právě na výstavbu těchto bytů ve stovkách milionů korun. Zpochybňování uzavřených smluv městu nic dobrého nepřinese," uvedl pro tiskovou agenturu.

Primátor Zámečník kritiku odmítá. Už dříve uvedl, že hledají cestu, jak podíly na družstva převést. "Právní postup musíme pečlivě promyslet, aby jej nikdo v budoucnu nemohl zpochybnit a družstevníci se nedostali do právní nejistoty," zopakoval včera pro ČTK.

Na svém facebookovém profilu už 1. června zveřejnil své stanovisko: "V letech 1997 - 2007 město Liberec vložilo přibližně 500 mil. Kč do výstavby 44 bytových domů s 1200 bytovými jednotkami. Finanční prostředky dostávaly města ze Státního fondu rozvoje bydlení a podobně v celé republice bylo ze státních dotací rozděleno 8 miliard Kč a postaveno 23 tisíc bytů. V řadě měst včetně Liberce, Jablonce nad Nisou, Olomouce a dalších se nyní po uplynutí 20 let bytová družstva domáhají převodu městského podílu na domech do svého majetku. Hledáme nyní cestu, jak převést podíly na bytových domech přímo jednotlivým konkrétním družstevníkům. Právní postup musíme pečlivě promyslet, aby jej nikdo v budoucnu nemohl zpochybnit a družstevníci se nedostali do právní nejistoty. Uměle jitřené vášně a obavy družstevníků jsou z pohledu města naprosto zbytečné."

V následné diskusi ale příliš zastánců nemá, negativně se zde vyjadřuje i jeho předchůdce v primátorském křesle Tibor Batthyány (exANO) či šéf největšího bytového družstva v Liberci Petr Černý. Všichni mají oprávněný pocit, že uzavřené smlouvy se mají dodržovat a došlo-li na straně města k pochybení, musí věc napravit město a nebrat si nájemníky/družstevníky jako rukojmí.

uba, čtk

Foto: FB Liberec.czK problematice nyní zveřejnil facebookový profil Liberec.cz tuto informaci: "Včera se setkal radní Michal Hron se zástupci 10 bytových družstev. Konstruktivně diskutovali o možných řešení převodu vlastnických podílů na družstevníky. Variant je na stole mnoho. Společně hledáme tu nejlepší, která bude právně správně a nikoho nepoškodí. Finální rozhodnutí bude vždy na základě dohody všech stran. Ještě nás čeká hodně práce.

fb