Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Komu to vyhovuje, nechť sedí doma, pije lahváče koupené ve slevě a ve vlastním zájmu mlčí

11. 07. 2020 | 5:55

Krátký letní týden byl standardně okurkový a netradičně fotbalový. Fotbalisté Jablonce remizovali v závěrečném 5. kole ligové nadstavbové skupiny o titul s Ostravou 1:1 a i díky prohře Liberce v Plzni 0:4 skončili čtvrtí. Zajistili si tak start ve druhém předkole Evropské ligy. 

pesLéto
ilustrační letní foto

To Liberec ve středu dopadl hůř. Fotbalisté Plzně v posledním pátém kole skupiny o titul prvoligové nadstavby doma deklasovali Liberec 4:0. Druhá Viktoria zakončila sezonu s devítibodovou ztrátou na mistrovskou Slavii. Slovan klesl ze čtvrtého na páté místo a utká se v neděli s Mladou Boleslaví o účast ve druhém předkole Evropské ligy. Tak držme palce, naděje ještě žije.

Další události končícího týdne:

Jedna smutná prázdninová: Liberečtí kriminalisté vyšetřují pro přečin usmrcení z nedbalosti smrt chlapce. Zemřel v úterý v pražské nemocnici, kam byl převezen o den dříve z koupaliště v Českém Dubu na Liberecku, kde se zřejmě topil. Hoch byl na koupališti jako účastník letního tábora spolu s dalšími dětmi a táborovým dozorem.

Jedna horší turistická: Hraniční most z osady Jizerka do Orle v Polsku, který propojuje české a polské turistické trasy v Jizerských horách půjde po 15 letech k zemi. Dřevěný most je v havarijním stavu a hrozí, že se zřítí do Jizery. Pro turisty je uzavřený, zbourat ho chtějí co nejdřív. Nahradí ho most železobetonový, ale až v příštím roce, letos už se to nestihne.

Jedna téměř neuvěřitelná: V Liberci se letos naposledy koná letní výstava fuchsií, která patří s více než 1000 kultivary k největším v republice. Každoročně na ni chodí tisíce lidí. Poprvé výstavu manželé Pevní uspořádali před téměř 30 lety, nejprve se konala v liberecké Oblastní galerii a od roku 2006 je na jejich zahradě v Pavlovicích. Pro pokračování už ale manželům chybí motivace a čas. Sbírku matečních rostlin i kultivarů, tedy vyšlechtěných odrůd, rozprodají.

Jedna očekávatelná: ANO postavilo do čela své kandidátky pro podzimní krajské volby, stejně jako před čtyřmi lety, Jitku Volfovou. Dobrá volba. Dělá teď na kraji statutární náměstkyni hejtmana pro ekonomiku a zvenku to vypadá, že tandem vcelku funguje. Jenomže: Volfová je též na plný úvazek starostkou České Lípy, což tak úplně košer už není. Slibovala souběh funkcí jen na pár týdnů, už to trvá roky. Dlouho nevěděla, bude-li "dočasnou" starostkou nebo krajskou náměstkyní, a protože se jí oba posty evidentně zdály dost dobré, ve vší tichosti si je nechala. V ANO jsou zkrátka samé superženy bravurně zvládající posed jedním pozadím na více židlích.

A samozřejmě i jedna letní dobrá: Letní jazzová dílna Karla Velebného se ve Frýdlantu uskuteční v tradičním srpnovém termínu, pokud se nic zvláštního nestane. Opět dorazí i více než 200 příznivců jazzu z pěti zemí. Omezení spojená s koronavirem se dotknou jen složení lektorské sestavy, nepřijedou dva američtí jazzmani.

Červenec dopisuje druhý týden a je s podivem, že některým zvlášť omezeným jedincům přijde divné, až trestuhodné, že někdo vyrazil na dovolenou do povoleného zahraničí. Je to každého soukromá věc a netřeba se nad tím horšit. Pamatujete na jarní hysterii, kdy se nepřáteli číslo jedna stali lyžaři, kteří odjeli lyžovat do zahraničí, protože tam měli zaplacené pobyty a nikdo se k vracení peněz neměl a k zákazu cestování ještě nenazrál ten správný čas, protože vláda neměla dost odvahy?

Vzpomínáte, co se odehrávalo v českém pohraničí, když tam na své chalupy během nouzového stavu dorazili lufťáci? Už se zapomnělo, jak se chovala domobrana místních k chalupářům, zatímco venkov vyjížděl do měst plenit markety?

Domnívala jsem se, že to vše už odvál čas znehodnocený koronahysterií, a lidé se stanou normálnějšími. Omyl, některým fakt není pomoci. Už zase brojí proti těm, co nesedí doma na zadku a „courají“ za hranicemi. Vidím to na pustou závist a ukázkovou malost.

Komu to vyhovuje, nechť sedí doma, pije lahváče koupené ve slevě a především – ať ve vlastním zájmu mlčí a nikam nic nepíše. Není potřeba, aby všechny okolo sebe zase jenom ujistil, že je to s ním ještě horší, než jsme dosud mysleli. Že se mu opět podařilo posunout dno směrem dolů. Což je výkon, před kterým si lze jedině odplivnout.

Jakoby nestačilo, že poslanci hlasy anoferťáků, socanů a komunistů schválili půlbiliardovou sekyru do rozpočtu státu a tým České anofertové republiky (ČAR) posílil nejvyšší státní zástupce, který nespatřuje střet zájmů premiéra v tom, že ovládá třetinu mediálního trhu v republice. Buď prošel ozdravnou kúrou ve zdech zatím dobře utajeného Ministerstva Lásky, nebo neumí číst. Obojí je samozřejmě v zoufalém nepořádku.

V nepořádku je i stupidní manipulace, že by místo úředníků, kteří nedokázali rozlišit, kdo je kdo v restituční kauze Bečvářova statku, čímž spustili řetězec omylů, měli být souzeni ti, kteří byli max. v pozici svědků. Causa pozemků v hlavním městě je vcelku solidně popsána a pochopena na SeznamZprávy i v ČTK. Chybovalo úřednictvo, všechno ostatní jsou jen legální následné kroky šikovných podnikatelů, kteří vědí, že v pozemcích je budoucnost v každé době, a realizovali svůj byznys. Tečka.

Jak věc vidí propagandista a vyhaslý manipulátor z nejmenované liberecké partajní hlásné trouby, to už je jen a pouze jeho vizitka a ukázka tupé "třídní" nenávisti. Dobrovolné zostuzení se v mediálním prostoru.

Pisálek má ale veliké štěstí, že se v jím (opět a asi už tisíckrát předtím) napadené firmě už dlouho razí heslo o orlu much nelapajícím a o exkrementu, jehož odér rozpatláváním nabývá na intenzitě. Není třeba tím načichnout a ještě se od toho umazat.

Všem normálním lidem hezké letní dny. Jedno, zda u moře, v horách, v jeskyni či ve stanu. S dobrými lidmi je hezky všude.

Alena Roubalová