Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kraj nevydal zákaz vycházení, jen doporučení podepřené varováním meteorologů a zkušeností

15. 02. 2020 | 6:02

Žádná bába Futeř, ale větrná bouře jménem Sabine, se začátkem týdne prohnala krajem i celým Českem. Nechala za sebou mocně medializovanou spoušť i dozvuky, nad nimiž zůstával rozum stát. Kraj vydal doporučení, aby děti z preventivních důvodů raději zůstaly doma, že budou ve škole omluveny. A strhlo se další peklo.

hoZáchranáči1
Foto: FB HC Bílí Tygři

Ti méně chápaví, poté, co se ukázalo, že ne všude Sabine řádila jako příslovečná černá ruka, začali představitelům krajské samosprávy spílat, jak se vlastně nic nestalo a politici se důrazným varováním a doporučením chtěli pouze zviditelnit. Tady je nutné zdůraznit, že kraj nevydal zákaz vycházení, jen doporučení podepřené varováním meteorologů a zkušeností. Každý se mohl zařídit podle své situace a kdyby náhodou vyhodnotil, že bude pro jeho potomky bezpečnější nejít do školy, nebude to žádný problém. Toť vše.

Největší problémy v Libereckém kraji nadělala až druhá vlna vichřice, která se přihnala v pondělí po poledni. Vítr v nárazech přesahoval 95 km/h. Popadané stromy blokovaly silnice, zkomplikovaly i dopravu na železnici. Dva lidé byli zraněni. Vše podstatné jsme uveřejňovali průběžně ve zpravodajství.

Středeční hokejový zápas v liberecké Home Credit areně byl věnován hrdinům z řad Integrovaného záchranného systému. Samozřejmě se, jako roky předtím, plánoval dopředu, dávno před tím, než se o orkánu Sabine cokoliv vědělo. Vyšlo to ale na minutu. Po dvoudenním zápřahu, kdy byli záchranáři, hasiči, policisté i energetici nepřetržitě na nohou, se dočkali zaslouženého aplausu plných ochozů. Dojemný okamžik.

Liberecký hokej v tomto týdnu zaznamenal další dva úspěchy. Doma Bílí Tygři přetlačili houževnatý Litvínov v prodloužení 5:4 a v pátek na hřišti soupeře vyválčili plný počet bodů, když porazili Zlín 4:2. Tím si upevnili vedoucí postavení v tabulce základní části, před druhou Plzní už mají desetibodový náskok.

Autoři televizní minisérie Zrádci ukázali na neveřejné projekci představitelům samosprávy a novinářům první dva díly, které půjdou do vysílání ČT koncem února. Ohlasy jsou více méně pozitivní, ale ke slovu se ještě nedostal hlas lidu. Fakt, že Liberec i kraj dal tvůrcům seriálu z drogového prostředí, jenž se odehrává i v reálných kulisách krajského města, veřejné peníze, dílo už předem u jedné skupiny obyvatelstva diskvalifikuje.

To zas bude odstřelujících komentářů, až se 23. února odvysílá první díl. V prvních dvou dílech se totiž mnoho čistě libereckého neobjevuje, jak psal kolega ve své recenzi. A to bude voda na mlýn kritikům, kteří by za 1,4 milionu korun, jenž televizáci inkasovali od Liberce a za 200 tisíc, jež přihodil Liberecký kraj, rádi své město viděli v každém záběru.

Ti, kteří se škodolibě radovali z faktu, že kvůli počasí musel být na Ještědu zrušen Pohár FIS ve skocích na lyžích, by si měli uvědomit, že skoky na lyžích nejsou totéž, co skoky na trampolíně, které se dají odehrát i ve stařičké sokolovně, pokud má dostatečně vysoký strop. Když není sníh, neskáče se nikde na světě. Bez ohledu na to, kolik se na tom kterém můstku investovalo nebo se teprve investovat musí. Rozumnému vysvětlovat netřeba, zaslepenému nelze. Nepochopí, protože to přesahuje možnosti výplně jeho lebky.

V tomto týdnu poklidný místní politický rybníček lehce zčeřilo oznámeni hejtmana Martina Půty (SLK), který oznámil, že opakovaně požádal soud v Liberci o vyloučení své trestní věci k samostatnému projednání. Jako důvod uvedl snahu řízení v jeho případě urychlit. „Vše, co státní zástupce předložil jako důkazy mé údajné trestné činnosti, už soud projednal a já i moji obhájci jsme přesvědčeni, že v mé věci je soud už schopen rozhodnout,“ zdůvodnil Půta.

Proces týkající se libereckého kostela sv. Máří Magdaleny má pokračovat na přelomu února a března. Předseda senátu už dříve avizoval, že by chtěl případ uzavřít při těchto líčeních. Půta se ale obává, že se tak nestane. A krajské volby jsou a krku. Není divu, že chce mít hejtman co nejdříve jasno. Kandidovat už podruhé s obžalobou na krku se mu nechce, byť má vyzkoušeno, že jej to nijak u jeho voličů nediskvalifikuje.

A jeho odpůrci, ať soud dopadne jakkoliv, stejně budu do bezvědomí omílat, jak byl souzen v úplatkářské aféře. Když se jim to hodí, očerní každého, kdo jen vzal za kliku soudu. Faktem, že byl někdo osvobozen, neodsouzen... se nijak neobtěžují, nehodí se jim do pracně vylhaných příběhů.

Když jsme u toho lhaní: Oč okurkovější byl týden v českém pohraničí, tím výživnější byl v centru. Soud odsoudil Českou republiku za to, že její prezident lhal. Premiér si raději zajel zalyžovat do Francie, aby se nemusel dívat na tu spoušť, co tu páchá jeho vláda, a věkový průměr nejvýše postavených mužů země se zas o něco zvýšil zvolením 81letého ombudsmana. Dinosauří brloh s pyžamkovými dny v programu tím získal významnou posilu.

Nabízejí se řečnické otázky: Nenastal 30 let po Listopadu 89 čas instalovat do funkcí lidi mladších ročníků narození, kteří se nijak neumazali (protože ani nemohli) s komunistickým režimem? Proč lžiprezident nominuje na funkci veřejného ochránce práv lžidoktora? Proč soudem uznaný lžipremiér povýšil vlastní zájmy na státní zájem? A jak dlouho ještě to necháme běžet?

Čím je národu těsněji, tím častěji vzniká politická satira. Už zase. Každý už asi na netu zahlédl vtípky střílejícími si ze sazeb DPH u piva a z rekordně rostoucích cen všech základních potřeb. Po mém soudu je ale nejpovedenější ten s paní Ježkovou (Jechovou) z Kulového blesku, která se v komiksových bublinách řečnicky ptá vlády: Máte alespoň nějaké úspěchy? A mohla bych je vidět?

Český národ je vynalézavý a vtipný. Neznámo proč si ale většinově volí figury, na jejichž účet pak menšina může, zatím beztrestně, vtipkovat.

Hezký víkend.

Alena Roubalová