Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kuk a je tu…primátor Zámečník. Vyfotit se trubkou či staveništěm má sice okamžitý efekt, ale...

02. 08. 2019 | 8:08

Jeden by se v poslední době v Liberci bál otevřít plechovku, aby na něj nevyskočil liberecký primátor Jaroslav Zámečník. Ten je totiž doslova všude. Zdá se, že nemá na práci nic jiného, než suplovat roli stavebních dozorů a mnoha dalších. Což o to, marketingově to je bezpochyby funkční, být vidět všude a u všeho, pár hlasů to zajistit může. A jeden by nemohl mít nic proti, kdyby…

…kdyby v Liberci vše fungovalo. Kdyby se primátor soustředil na potřeby města a na jeho rozvoj. Jenže to jsou věci na dlouho, mnohdy kontroverzní, nebo přinejmenším problematické. Zatímco vyfotit se tu s trubkou, tu s Lesním koupalištěm, a tu v základní škole, co zrovna prochází rekonstrukcí, to je vidět hned. Zdá se tedy, že ambice současného vedení města se smrskly na drobné investice, o to více a lépe prodané veřejnosti. Marketingový populismus pokračuje. Stejně, jako obsahová vyprahlost.

A když už se téma vytáhne, tak pěkně opatrně, polehoučku. Jako kupříkladu v případě lanovky do Bedřichova. Byla v programu nejedné strany do libereckého zastupitelstva. A zdálo by se, že primátor Zámečník se rozhodl její budoucnost naplnit, alespoň podle některých kroků směrem k územnímu plánu, které podniká. Když se ale ozvou ti, kdo s její realizací nesouhlasí, vezme rychle zpátečku, a vlastně je to jen pro jistotu, vlastně se jen „prověřuje záměr“.

Stejně tak se město Liberec (tedy spíše ti, kdo jej nyní vedou) ptají na sociálních sítích, jak by si lidé přáli naložit se stánkem na Soukenném náměstím. Zrušit jej, a místo něho zasadit strom? Nebo nechat v současné podobě? Na první pohled bezesporu chvályhodné, když se město ptá svých občanů. Jenže před nedávnem právě pro takové koncepční věci byl do pozice hlavního architekta dosazen architekt. Neměl by právě on takové věci odborně a koncepčně posuzovat a navrhovat? A když přesně toto napíší lidé na sociálních sítích do komentářů, tak se dozví, že to přece hlavní architekt města udělá, ostatně se tím již zabývá. Pak ale je anketa pro lidi jenom jako, protože hlavní architekt už přece ví, jak to bude? Nebo hlavní architekt se rozhodne podle názoru lidí? Pak ale nepotřebujeme odborníka, stačí vox populi, který může rozhodovat i o dalších tématech…třeba o tom, kam by mohl primátor zajít tentokrát s čím se vyfotografovat.

A takto bychom mohli pokračovat. Stejně tak bychom zde mohli sepsat seznam věcí, které se fakticky nehýbou, a kterými by se primátor měl zabývat především. Jenže to by musel sedět více v kanceláři a na jednáních, ze kterých nejsou tak pěkné fotky, a jejichž výsledky jsou vidět mnohdy až po konci volebního období.

Po necelém roce ve funkcích rada města Liberce v čele s primátorem Zámečníkem působí jak pokračování satirického anglického seriálu „Jistě, pane ministře“. Tedy pokud možno nic nedělat, ale o to více hovořit o tom, co by se mělo a jak. Vypouštět „balónky“, ale pěkně opatrně a vždy být připraven vzít zpátečku.

Zdeněk Soudný

Foto z FB primátora Zámečníka Z primátorova facebooku: Při cestě z radnice jsem zastavil na kontrolu jedné z 25 letošních dopravních staveb, a to stavby v ulici Boženy Němcové. Firma Metrostav na objednávku Severočeské vodárenské společnosti provádí rekonstrukci 102,5 metrů kanalizace a 262 metrů vodovodu pro cca 100 napojených obyvatel. Vodovod je z roku 1954. Stoka je děravá, místy nefunkční a zastaralá. Firma má na provedené práce 100 dní od předání staveniště, tj.nejdéle do 20. srpna 2019. Poté na objednávku města Liberec nastoupí firma Metrostav a bude mít 70 dní na nové vozovky vč. chodníků. Metrostav dostane za 261 metrů kompletní zbrusu nové vozovky, obrubníků a chodníků 6,3 mil.Kč vč. DPH.

Načítám...
Napiš komentář