Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Letos existují tisíce lidí, kteří nemají ani na Slapy. Vyčerpali se zahraniční dovolenou, jakou svět neviděl

04. 07. 2020 | 5:41

Jsou prázdniny, jsou dovolené. Letos poněkud zvláštní prázdniny a dovolené. Ti, co by se za normálních okolností už vraceli od moře, nebo se k němu právě chystali, putují po vlastech českých. Autem, vlakem, autobusem, motorkou, na kole i po svých. Jako za starých, pro někoho špatných časů, kdy bolševikem vykolíkovaný svět končil na Šumavě nebo na Zemplínské Šíravě.

motýl
ilustrační foto

Jistě, dá se odjet za hranice, ale málokdo tuší, co ho tam čeká. Asi nejvýstižněji to shrnul jeden facebookový post, v němž autor napsal: "Řecko, prázdné pláže, prázdná města. Bonus: Hloubkový výtěr na letišti a trvalá obava, co bude dál." Cílem je mít už dovolenou za sebou, vrátit se domů a v lepším případě uvíznout v karanténě až tam. Zkrátka „pohoda“.

Slovinsko den ze dne začalo Čechy považovat za rizikové, do Chorvatska mohou, ale jen nejkratší cestou (po nejdražším miniúseku dálnice v Evropě) bez možnosti přenocovat. Šup s těmi paštikáři rychle ze země. Jak to za pár dní bude při návratu českých hord z Chorvatska, těžko věštit. Případů onemocnění covidem v dovolenkových destinacích každopádně přibývá. To není dobrá zpráva.

V Česku ale letos existují tisíce lidí, kteří, pokud mají napjatější rodinný rozpočet, nemohou ani do toho Chorvatska. A mnozí nemají ani na Slapy. Proč? Protože vzorně, protože včas, zaplatili za jinou dovolenou. Tu, kterou svět neviděl. V cestovních kancelářích a agenturách jim uvízly desetitisíce korun za zahraniční zájezdy, za které jim cestovky v lepším případě vydaly vouchery.

Většina cestovních kanceláří a agentur bez uzardění ovšem obešla zákon zvaný lex voucher a rozeslala lidem vlastní poukázky, které si z už tak legračního zákona dělají psinu ještě větší. Ten náš poukaz za zájezd, který se vůbec nekonal, platí jen do 30.10.2020, byť zákon hovoří o termínu o rok delším. Voucher dorazil tento týden. Měsíc po původním datu návratu.

K nejdiskutovanějším tématům končícího týdne patřilo plánované uzavření silnice z Liberce na Výpřež a bohužel i koronavirus, který opět začal řádit v našich zeměpisných končinách. Kromě už slábnoucího ohniska v liberecké Magně se koncem týdne objevilo další ve firmě Novoplast. Mají společného jmenovatele – agenturní dělníky, od kterých se vysoce pravděpodobně nakazili místní.

V pátek odpolede vyšlo najevo, že zhruba polovinu nových případů nákazy koronavirem v Libereckém kraji tvoří cizinci, nejvíce agenturní dělníci z Ukrajiny. Zasaženo je už deset firem z Liberce, nemocných jsou desítky. Komplikací při zjišťování, koho dalšího mohli nakazit, je jazyková bariéra. Hygienici i proto budou chtít po firmách zaměstnávajících cizince intenzivnější spolupráci. Zapojí se i policie a soudní tlumočník. Náměstek hejtmana pro zdravotnictví Přemysl Sobotka (ODS) řekl, že firmy včetně agenturních osloví dopisem.

"Každý, kdo má nějaké zaměstnance, je povinen dbát o bezpečnost práce a v to dnes patří i tento epidemiologický problém. Takže firma musí spolupracovat, musí říci, kde ti lidé bydlí, a musí se intenzivněji zapojit," uvedl Sobotka. Firmy se podle něj nemohou chovat tak, že se jich to netýká a jde o problém hygieniků a zdravotnictví.

V Libereckém kraji za poslední týden přibylo 32 potvrzených případů nákazy novým typem koronaviru. Což je další špatná zpráva.

Uzavření silnice na Výpřež rozvášnilo davy na sociálních sítích. Je pravda, že Liberec bude po 20. červenci nejsnáze dostupný vrtulníkem, protože se opravuje silnice od Prahy u Rádelského mlýna a kromě mnoha dalších omezení, i silnice opačným směrem, na Děčín. Objížďka směr Praha přes Jablonec nikoho nevytrhne, protože se u Hodkovic na pražskou rychlostku najet nedá, a v opačném směru na Děčín je provoz hned za Libercem převeden do pravého jízdního pásu, protože ten levý je uzavřen. Spolu s tím jsou zavřené i sjezdy a nájezdy kolem Chrastavy. Kdo nezná, tápe.

Ještě do pátečního odpoledne byla neprůjezdná i silnice od kruháku v Machníně do Stráže, a tak nebylo výjimkou, když například slabé motorky, které nemohou na čtyřproudovou komunikaci, jezdily mezi Machnínem a Stráží po cyklostezce. Jinudy to nešlo.

Takhle si tu žijem v době, kdy státní i krajská propagace/propaganda vyzývají k cestování po Česku.

V první prázdninový týden jsme tak s kamarády učinili. Bicyklem i skútrem. Projeli jsme tři kraje a hádejte, kterou silnici jsme vyhodnotili za nejotřesnější… Stejně jako loni komunikaci přes Kryštofovo Údolí na Liberecku.

To je ta, jak tam asi před osmi, devíti lety visely v rámci předvolební kampaně Starostů cedule „Tato silnice je ve vlastnictví Libereckého kraje“. SLK, tenkrát nová krajská politická síla, která je ale u moci už druhé velební období, tím tehdy dokazovala, jak se kraj o své komunikace stará, totiž že nijak. Cedule zmizely, nic se nezměnilo, díry jsou větší a neměli jsme pocit, že by se tam po zimě alespoň odstranil posyp. Ten je pro jezdce na dvou kolech nejnebezpečnější.

Bezvýznamné ocenění Nejhorší silnice roku jsem tankodromu přes Kryštofák udělila už loni, předloni… Vím, byl tam problém s výkupem pozemků a má se opravovat, ale na můj vkus to trvá už zbytečně dlouho. Jistě, jezdím tam často, neboť právě silnice přes jednu z nejkrásnějších vesnic v kraji pro mě spadá do kategorie „Cestička k domovu“.

Na opačném pólu mého soukromého žebříčku jsou vozovky na pomezí Českolipska a Děčínska, tam kde začíná České Středohoří. Tady má snad každá silnička nový povrch. I ta, která vede z Horní Police jen do lesa.

Mimochodem, Horní Police zažila minulý víkend velkou slávu, protože zde skončila rekonstrukce poutního barokního kostela. Vzhled odpovídající první polovině 18. století získal kostel Navštívení Panny Marie a zvonice. Kolega o tom sepsal a nafotil obsáhlou fotoreportáž, takže více slov netřeba. Je potřeba vidět.

Obyvatelé libereckých družstevních bytů mají před sebou perné léto. Stále nevědí, jak to dopadne s převodem městských podílů, kolik budou platit a kdy a za jakých podmínek se tak stane. Družstevníci, jak se jim zjednodušeně říká, vytvořili facebookovou stránku s názvem Spravedlnost pro bytová družstva, kde shromažďují potřebné informace. Je tam například i smlouva o právním zastoupení města a její dodatek, jež jsou k nalezení v registru smluv.

Nekomentuji, konstatuji, nutno si je přečíst. Ovšem fakt, že radnice pokračuje v minulém volebním cyklu tolik kritizované praxi, že si za peníze všech Liberečanů najímá finančně náročné externí právní služby, trvá. S přepřažením ve vedení města neskončila. S velkým sebezapřením to lze chápat, pokud externí právní kancelář brání zájmy města jako celku. Nepochopitelné ale je, když si radnice drahé právníky najímá proti části svých občanů, kteří nic neprovedli.

Máme před sebou prodloužený víkend. Předpověď počasí je dostatečně příznivá, takže nic nebrání tomu, abyste prožili úžasné letní dny. Netřeba si je čímkoliv kazit, zejména ne tím, co nelze nijak významně ovlivnit.

Alena Roubalová