Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec převzal od Syneru park o rozloze 15 000 metrů čtverečních, jeho hodnotu znalec ocenil na 38 milionů

29. 08. 2020 | 10:00

Letošní, tak trochu jiné prázdniny, končí. Nastávají tak trochu jiné všední dny. S rouškami? Bez? Ve škole? Organizovaně za školou? Kdo ví… Jisté je jen to, že Liberec k prvnímu školnímu dni zpřístupní nový park, který dostal. Stavební firma Syner krajskému městu předala nádherně zvelebenou zeleň v lokalitě Rezidence Park Masarykova mezi Vítěznou a Ondříčkovou ulicí.

masarykPark1
Nový park u Rezidence Park Masarykova mezi Vítěznou a Ondříčkovou ulicí parádně ladí s okolní zástavbou.

Veřejnosti přístupný park vybudovaný kolem nových bytových domů mj. osvobodil léta zatrubněný potok, který je součástí zdařilého projektu. V docházkové vzdálenosti od centra i zoologické a botanické zahrady lidé našli příjemné bydlení a veřejnost kus zachráněné přírody. Město Liberec za symbolických deset tisíc korun převzalo od Syneru park o rozloze 15 000 metrů čtverečních, jehož hodnotu, včetně okolních úprav, znalec ocenil na 38 milionů korun.

Před zahájením výstavby rezidenčního komplexu se o lokalitu, v níž převážná část pozemků byla ve vlastnictví města, dobrých patnáct let nikdo nestaral. Podle toho to tu také vypadalo. Území bylo ghettem v plném smyslu: Přespávali zde bezdomovci, shlukovali se tu narkomani a vznikaly černé skládky. Dřeviny odumíraly a náletů přibývalo. Dendrologický průzkum ukázal, že je místní Sherwood bez zásahu nebezpečný.

Proto stavební společnost na vlastní náklady mj. vybudovala přístupovou komunikaci, vyměnila oplocení městských pozemků a instalovala veřejné osvětlení. Vznikla nová pěší parková cesta, která prochází celým územím a propojuje Vítěznou ulici s Masarykovou ulicí hned ve dvou místech. Nejvíce peněz - v řádu desítek miliónů - si vyžádala úprava potoka a terénní a sadové úpravy celého území.

Projekt se letos uchází o titul Stavba roku a je odpovědí všem „chytrákům“, kteří jej kritizovali jenom kvůli tomu, kdo ho ve zpustošeném koutě nejcennějšího území města realizoval. Nic na tom nezmění ani fakt, že nový park na facebooku pochválil i šéf těchto remcalů. Jen on ví, proč tak učinil. Z toho, že by dostal rozum, ho vážně nepodezírám.

Měla jsem cestu, tak jsem do nového parku zašla. Tisková zpráva statutárního města, z níž výše cituji, nikterak nepřehání. Hezké místo, vkusná výstavba, pohledný park se vším všudy. Při fotografování z jezírka vyskakoval kapr a dělal ve vzduchu přemety. Fakt, ani já nepřeháním. Pán, co venčil psa, pravil, že to tady kapři dělají běžně. Neviděla-li bych to na vlastní oči, neuvěřím. Tak zázračné to místo je.

Dominantou nového parku je jezírko s vyskakujícími kapry.

Téměř bestsellerovou zápletku má příběh hořících balíků slámy. Dva muži a jedna žena se v pátek přiznali kriminalistům k založení několika požárů sena ve Vratislavicích nad Nisou. Jeden z podezřelých mužů je dobrovolným hasičem. Motivem založení čtyř požárů bylo právě to, aby nemusel do práce a současně si zasloužil i vyšší odměnu jako zasahující dobrovolný hasič. Trojice se navíc přiznala i k úmyslnému založení požáru sena ve stejné lokalitě Vratislavic už loni v létě. Dobrý materiál pro seriál Kriminálka Liberec…

V Liberci v září startuje kompletní rekonstrukce areálu Liebiegova paláce za více než 200 milionů korun. Práce potrvají zhruba 20 měsíců a po jejich skončení bude novorenesanční palác sloužit jako komunitní centrum. Pro město jde o největší stavební zakázku za poslední roky. Už léta se v krajském městě (s výjimkou budov v areálu krajského úřadu) nic většího nepostavilo ani nepřestavělo. Naposledy kolem roku 2010, pak se jen dodělávalo rozdělané, udržovalo a „flikovalo“. Každopádně: Radnice na rekonstrukci získala evropskou dotaci 164,7 milionu korun, zbytek zaplatí ze svého rozpočtu.

Liebiegův palác se po přestavbě stane místem setkávání lidí různého věku od dětí až po seniory a různých sociálních skupin. Provozovat ho bude městská organizace Kontakt. Radnice odhaduje, že po otevření by všech služeb potkávacího centra mohlo ročně využít až 120.000 lidí. Uvnitř paláce vznikne nový velký sál, výtvarný ateliér s dílnou, výstavní prostory, počítačové a víceúčelové místnosti, dva tělocvičné sály a zahradnický klub s keramickou pecí a skleníkem.

Tak se těšíme. Jakákoliv novinka pro zlepšení života ve městě je po rocích stagnace v době ekonomického růstu vítána.

Liberec už má návrh pravidel pro převod svých podílů v bytových domech u sporných smluv z minulosti. Jde o 1156 bytů stavěných se státní dotací. Domácnosti by podle návrhu měly zaplatit za převod 550 korun za metr čtvereční, na byt to vychází na desítky tisíc korun. Radní Michal Hron (SLK), který dostal složitou záležitost na starost, navrhuje jít až na 90 procent slevy z dotace.

Případ převodu podílů v družstevních bytech bude ještě dost zajímavý. Podívala jsem se do programu prvního poprázdninového zastupitelstva, které se schází 3. září, a nějak jsem tam bod vztahující se k družstevním podílům nenašla, byť byl nešťastným spolumajitelům družstevních bytů před prázdninami slíben. Snad bude zařazen dodatečně, protože existuje návrh radního za ODS Petra Židka, který zpracoval materiál mj. jako předseda výboru pro územní plánování a dopravu. Navrhuje, aby se šlo cestou zápočtu, tj. vypořádání závazků města a bytových družstev plynoucích ze vzájemných smluv o sdružení.

Liberecký kraj už má zastupitelstvo za sebou. Očekávala jsem velké předvolební představení, ale nekonalo se. Vedení kraje jednání zrežírovalo tak dokonale, že ani jeho největší kritici nenašli téma, při němž by si mohli patřičně zaexhibovat. Představení se zřejmě odkládá na úplně poslední zastupitelstvo, jež se sejde koncem září.

Krajský Liberec se ale předvolebnímu producírování zřejmě nevyhne. Opozice, nyní rozdělená na korytářovce a nekorytářovce, už bezpochyby ladí noty. Korytářovci získávají, alespoň v mediálním prostoru, trochu náskok, protože byli schopní vyprodukovat jeden zaznamenáníhodný skutek – poslali do provozu autobus vlastnoručně řízený svým lídrem. Autobus byl v politických kampaních nasazen už mnohokrát, ovšem šéf za jeho volantem – to je asi novinka. A navíc - když se ví, že v jeho papírech na bus ještě nestihl ani zaschnout inkoust, je to v kombinaci s ústředním nápisem Jde i o tvůj život, novinka pikantní.

Užijte si posledního prázdninového víkendu. Pak už to zase začne.

Alena Roubalová