Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec přijde o místo, kde se dal spolehlivě ulovit bobřík odvahy. A zřejmě i o někdejší starobinec a chorobinec

02. 03. 2024 | 5:00

V kraji končí jarní prázdniny. Stran pohybu na čerstvém vzduchu dost vypečené jarní prázdniny, protože letos bylo v horách sněhu jako šafránu a skiareály provoz držely zuby nehty. A s únorem to mnohé z nich zabalily, protože jejich majitelé a provozovatelé umějí dost dobře počítat. Letos to nebude příliš radostné sčítání a odčítání.

kaktusákBZ
Fotku týdne jsem stáhla z facebookového profilu liberecké Botanické zahrady. Zve mj. na kvíz Kaktusáka Edulise, který bude bavit ty nejmenší.

V Jizerských horách jsou aktuálně v provozu poslední dvě střediska, v Příchovicích a v Desné. Minimálně do konce příštího týdne zůstane v provozu areál na Ještědu v Liberci, lyžuje se tam na páteřní sjezdovce Nová Skalka dlouhé 1,5 kilometru. Lyžaře pořád ještě přivítá krkonošský areál v Harrachově, který by chtěl zachovat provoz tradičně až do Velikonoc, tedy minimálně do konce března.

Nepříznivé počasí tak dostatečně prověřilo náhradní možnosti, jak děti zabavit. V kraji toho máme požehnaně: botanickou, zoologickou, vědecký park, muzea nejrůznějšího zaměření a se zajímavými doprovodnými programy. Na to ale našinec přijde až ve chvíli, kdy se musí zamyslet, co se školákem, kterého nelze poslat, tak jako roky předtím, jednoduše na svah.

Sedm prázdninových dní bylo současně dosti okurkových, takže zřejmě největší událostí končícího týdne je oznámení, že přestavba propustku na podchod pod třemi železničními tratěmi v Liberci za 63 milionů korun začne od března omezovat dopravu u Sport parku s multifunkční arénou. O té „myší díře“ se vedly spory, protože někomu přišlo více než šest desítek milionů za její rozšíření, zvelebení a osvícení moc. Radniční opozice tradičně vystartovala, ale nad tím stačí mávnout rukou. Nic jiného si další nenávistný výpad proti provozovateli areny a současnému vedení krajského města nezaslouží.

Já ale každé vylepšení, z něhož mají užitek všichni, kdo o to stojí, vítám. Zvlášť, když se o financování podělí municipalita se správcem železničních kolejí. Podstatné je, že propustek bez větší opravy funguje od roku 1859, původně sloužil jen k odvodu vody, čemuž odpovídá i jeho podoba. Jde o stísněné a temné místo, které nepůsobí bezpečně. Oproti současným dvěma metrům se podchod rozšíří o více než dvojnásobek a bude také vyšší, a to z 1,85 na 2,5 metru. Bude též bezbariérový a osvětlený.

Vypadá to slušně. Tady se bobřík odvahy už lovit nebude.

Obrázek zobrazuje vstup do podchodu u bezbariérové rampy a schodiště u ulice 28. října. Vizualizace KAM.

Liberecký kraj má zájem koupit od Liberce celý areál budov v Zeyerově ulici, který město postavilo na přelomu 19. a 20. století pro takzvaný starobinec a chorobinec. Budovy má kraj ve výpůjčce na 50 let, v posledních letech sloužily jako internát, kraj by ho chtěl ale přestavět pro potřeby speciálního školství. Hodnotu rozsáhlého areálu odhaduje město zhruba na 250 milionů korun. Přestavba budovy přijde bezmála na 162 milionů korun, práce by měly začít v březnu a první školáky by měla přivítat už 1. září 2025.

Je asi jedno, zda bude vlastníkem město nebo kraj. Podstatné je, aby vcelku zajímavá architektura nebyla zničena tím, že se obří budovy nechají zchátrat, jak to známe z jiných příběhů. Takový machnínský zámeček – bývalá oční léčebna, by mohl vyprávět.

Tak dlouho se všichni obávali, aby tam nějaký vykuk nezřídil vykřičený dům či sanatorium pro zbohatlíky, až je objekt už několik let na prodej a nikdo ho nechce. Nakonec se tam možná nastěhuje městská organizace, ale to asi nebyl cíl "odvážné" transakce, kterak městu zajistit miliony z prodeje. Krajské město má svých Otesánků, kteří mají jen náklady a žádné výnosy, už tak dost a netřeba jejich kolonii rozšiřovat.

Novinky se dočkají v Jablonci nad Nisou. U tamní přehrady Mšeno přibudou do letní sezony další dvě dřevostavby se zázemím pro návštěvníky, v plánu je také dětské a workoutové hřiště. Už od loňska je v lokalitě U Prutu stánek s občerstvením, toaletami a úložnými boxy za 12 milionů korun. RD Rýmařov tu teď staví další dvě budovy téměř za 19 milionů korun. Sezónní objekt občerstvení a toalet bude u hráze a na druhém břehu zátoky zafungují celoroční toalety.

Vzhledem k tomu, že se v létě k jablonecké přehradě přeskupuje půlka sousedního Liberce, neboť jejich přehrada je stále staveništěm – bahništěm, je to dobrá zpráva pro půlku kraje.

A končíme u soudu: Krajský soud v Liberci vynesl první rozsudek v mezinárodní kauze pašování drog za miliardy korun. Čtyřiatřicetiletého Michala Černého, který zajišťoval přepravu narkotik, potrestal vězením na 8,5 roku a šestačtyřicetiletého kurýra Jana Chalupu osmiletým vězením. Tříletý podmíněný trest se zkušební lhůtou na pět let uložil soud třiatřicetileté Magdě Stříbrné, která měla v gangu okrajovou roli. Všichni tři uznali u soudu svoji vinu. V liberecké větvi mezinárodního gangu figuruje dalších osm obžalovaných, kteří vinu popírají a soud s nimi bude pokračovat.

Jsem tady jediná, které se takové tresty zdají poněkud mírné, jedná-li se o obchod s narkotiky v miliardových částkách? Vždyť osm let u tuzemského soudu nafasuje každý, komu se prokáže, že zhřešil nějakým typem hospodářské kriminality…

A to prosím, na rozdíl od drog, nejde ani o život ani o zdraví obětí. Zpravidla jen o politiku...

Tak raději něco pěkného na závěr:

Na originálně vytvořenou expozici láká od pátečního večera městské muzeum v Železném Brodě. Je po více než roční rekonstrukci přístupné a veřejnost může ocenit, že se při výběru vitrín a jejich nasvícení podařilo najít řešení, které nemají nikde jinde minimálně ve střední Evropě. Lákadlem muzea je i sál s monumentálními skleněnými tavenými plastikami dvojice Libenský - Brychtová, která proslavila Železný Brod po celém světě.

Město rekonstrukci muzea dělalo v projektu za 31,3 milionu korun, na který získalo dotaci 28,2 milionu z norských fondů.

Užijte si víkend a finále jarních prádznin. Velikonoce, a tedy dalších pár dní volna, jsou „až“ v termínu pátek 29. března až pondělí 1. dubna 2024.

Alena Roubalová