Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec uspěl u soudu s žalobou na stát kvůli referendu, dostat by měl milion

08. 11. 2023 | 16:26

AKTUALIZOVÁNO: Liberec uspěl u Obvodního soudu pro Prahu 2 s žalobou na ministerstvo spravedlnosti kvůli náhradě škody za neoprávněně uskutečněné místní referendum v říjnu 2018. Od státu by mělo město získat 1,019 milionu korun, žádalo 1,761 milionu. Rozhodnutí soudu ale není zatím pravomocné. Novinářům to dnes řekl primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj).

volbyareferend
Dobová fotografie pořízená u liberecké zdravotnické školy.

Michal Pleskot z tiskového odboru ministerstva spravedlnosti dnes ČTK sdělil, že další procesní kroky ministerstvo zváží na základě podrobného posouzení soudního rozhodnutí.

"Vzhledem k tomu, že se jedná o probíhající spor, nelze sdělovat podrobnější informace," dodal.

Primátor je s verdiktem spokojený. "Vyplatí se i po pěti letech si svoje práva obhajovat," řekl. Radnice se před pražským soudem domáhala zaplacení nákladů spojených s neoprávněně nařízeným referendem.

Místní referendum se v Liberci konalo v říjnu 2018 na základě rozhodnutí místního krajského soudu. Organizátoři referenda tehdy s tímto požadavkem uspěli u soudu poté, co z magistrátu dostali vyrozumění, že kvůli nedostatku podpisů nejsou splněné podmínky pro pořádání referenda. Liberec sice proti tomuto rozhodnutí krajského soudu podal kasační stížnost a Nejvyšší správní soud dal městu za pravdu, rozhodl tak ale až po uspořádání referenda.

"Krajský soud tehdy chybně rozhodl o konání referenda. Opomenul zastupitelstvo města Liberce, které podle zákona má právo referendum vyhlásit samo, a pakliže to nevyhlásí, tak potom to může udělat soud. Ale soud tehdy nedbal na toto právo zastupitelstva města a rovnou referendum nařídil," připomněl dnes primátor.

Referendum s pěti otázkami k investicím města, regulaci hazardu a bezplatné městské dopravě pro děti a seniory nad 65 let by ale tehdy nebylo platné, i kdyby bylo nařízeno oprávněně. Konalo se sice souběžně s komunálními volbami, hlasovalo v něm ale jen 14,85 procenta oprávněných voličů. K platnosti bylo zapotřebí minimálně pětatřicetiprocentní účast.

čtk