Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecký kraj má potřetí za sebou stejného hejtmana - Martina Půtu, lídra Starostů. Ve funkci je od roku 2012

03. 11. 2020 | 15:38

AKTUALIZOVÁNO: Martin Půta (SLK) byl 3. listopadu v 15.31 hodin potřetí zvolen hejtmanem Libereckého kraje. V pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu pro něj hlasovalo 30 krajských zastupitelů. Půtův hejtmanský hattrick navázal na stejný výkon Martina Netolického z Pardubického kraje, který byl hejtmanem potřetí zvolen už 26. října. Martin Půta je na pozici hejtmana Libereckého kraje od roku 2012.

PUTA1
archivní foto z roku 2012. Martin Půta se poprvé stává hejtmanem Libereckého kraje. Foto: Artur Irma

První krajské zastupitelstvo v šestém čtyřletém cyklu jedná v nové sestavě od 14 hodin. Zastupitelé už za sebou mají povinný slib a odsouhlasení bodu, že pro výkon funkce radního bude uvolněno 9 zastupitelů, kteří vytvoří Radu kraje. Ostatní posty, například pozice ve výborech, budou neuvolněné. Zastupitelstvo dnes schválilo odměny pro jejich členy. Návrh je v níže přiloženém dokumentu a nejedná se, jako například ve Středočeském kraji, o žádné horentní sumy měsíčně a ani o žádné další benefity.

JIří Čeřovský předává staronovému hejtmanovi Martinu Půtovi řízení schůze. Foto: FB M: Půty

 

Martin Půta bezprostředně po volbě na FB napsal: "Právě jsem byl potřetí zvolen hejtmanem Libereckého kraje. Ještě jednou díky všem voličům a dnes krajským zastupitelům za jejich hlasy. Nečekají nás lehké časy, ale věřím, že to společně zvládneme. Za sebe mohu slíbit, že pro to udělám vše, co bude v mých silách."

Dvaatřiceti hlasy byl posléze statutárním náměstkem hejtmana s odpovědností za rezort dopravy zvolen Jan Sviták (SLK). Jan Sviták už má krajskou dopravu na starosti od roku 2019, kdy byl kooptován do rady na pozici náměstka hejtmana pro dopravu, ale i veřejné zakázky a informační technologie. Posledně dvě jmenované agendy nyní přenechal Zbyňku Miklíkovi (ČPS), který bude mít v gesci ekonomickou agendu, majetek kraje a investice. Nový náměstek Miklík byl zvolen 30 hlasy.

Rekordním počtem 39 hlasů byl na pozici náměstka pro školství, mládež, tělovýchovu, sport a zaměstnanost zvolen Dan Ramzer (ODS). Náměstkyní hejtmana pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu bude opět Květa Vinklátová (SLK), získala 33 hlasů. Jako jediná žena v radě po zvolení pravila, že se "pánského klubu" ve vedení kraje nebojí.

Resort sociálních věcí připadl díky 31 hlasům staronovému radnímu Petru Tulpovi (SLK), který se na tuto pozici přesunul z rezortu školství. Tulpa je v krajské radě spolu s hejtmanem "mazákem", je v ní už potřetí a postupně řídil sociální věci, zdravotnictví i školství. Nyní se vrací k sociální problematice. Hospodářský a regionální rozvoj, evropské projekty, územní plánování a rozvoj venkova bude mít nově na starost Jiří Ulvr (SLK). Získal 32 hlasů.

Členem rady kraje pro resort životního prostředí a zemědělství bude Václav Židek (ČPS) z Postřelné. V tajné volbě mu zastupitelé dali 28 hlasů ze 43 platných. Vladimír Richter (ODS) bude v následujících čtyřech nelehkých letech jako člen rady řídit resort zdravotnictví. Vystudovaný matematik ve volbě získal 34 hlasů.

Po zvolení všech devíti členů Rady kraje zastupitelstvo projednalo a 37 hlasy odhlasovalo Programové prohlášení s tím, že revize bude provedena ke konci března příštího roku podle toho, jak se bude vyvíjet pandemie covidu-19. Ta značně zamíchá budoucími příjmy i výdaji v krajském rozpočtu a toto je třeba promítnout do všech stěžejních materiálů kraje.

V tomto volebním období budou výbory zastupitelstva 13členné, kontrolní výbor 11členný. Docházka do nich musí být více než 50%, pokud ne, bude člen výboru vyměněn v rámci nominující strany. Do personálního obsazení si jednotlivé strany mluvit nebudou.

Členové komisí a výborů zastupitelstva budou pobírat tisícikorunové "honoráře", letos se odměny nebudou navyšovat. Pro hlasovalo všech 44 přítomných zastupitelů. Více v dokumentu níže.

uba

Odměny LK2020Odměny LK2020

Foto: Artur Irma

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta dovedl Starosty pro Liberecký kraj k vítězství už potřetí. Hejtmanskou funkci obhájil podruhé, nikomu jinému se to zatím v Libereckém kraji nepodařilo. Pro Půtu dnes hlasovalo 30 ze 44 přítomných zastupitelů. Jednání se koná za přísných hygienických opatření. Veřejnost ho může sledovat prostřednictvím internetu doma, nebo ve vyhrazené místnosti v budově krajského úřadu.

Kraj v následujících čtyřech letech povede koalice, na které se Starostové dohodli s Piráty a ODS. "Naším hlavním společným úkolem bude nejen zvládnutí krize v rámci nouzového stavu, to je především podpora zdravotnictví, domovů pro seniory, ústavů pobytových služeb. V dlouhodobém horizontu to bude příprava rozpočtu na rok 2021, který zohlední dopady všech těch opatření do ekonomiky. Myslím, že covidová opatření jsou dost velká, takže se dá čekat, že rozpočet bude menší, než jsme možná ještě před půl rokem všichni doufali. Zastupitelstvo se musí v prosinci věnovat debatě o prioritách a velikosti rozpočtu," řekl po svém zvolení ČTK Půta.

ANO, které bylo v minulých čtyřech letech součástí vládnoucí koalice, skončilo v opozici. "Budeme konstruktivní opozicí, samozřejmě budeme upozorňovat na to, co se nám nelíbí, co si myslíme, že není správně. Určitě budeme chtít, aby se věci posouvaly ve prospěch všech lidí v rámci Libereckého kraje," řekla ČTK Jitka Volfová, která byla minulé čtyři roky statutární náměstkyní hejtmana pro ekonomiku a kandidátku ANO do voleb vedla. Důležité podle ní bude udržet vyrovnaný rozpočet, což při očekávaném snížení krajských příjmů nebude jednoduché. Hejtman bývalé náměstkyni nabízel funkci předsedy finančního výboru, to ale odmítla. Je starostkou České Lípy a konečně bude mít možnost věnovat se této funkci naplno. V minulém období obě pozice vykonávala souběžně, tu na kraji za 40 procent platu.

Foto: Artur Irma

Starostové volby v kraji vyhráli s drtivým náskokem, když pro ně hlasovalo 38,57 procenta voličů. Získali 22 mandátů ze 45. K nadpoloviční většině jim stačil jediný mandát. Piráti a ODS mají po pěti mandátech, koalice tak má většinu 32 hlasů. ANO s deseti zastupiteli, které bylo v minulém volebním období součástí krajské koalice, skončilo v opozici, stejně jako SPD se třemi zastupiteli. ČSSD a komunisté se po 20 letech do zastupitelstva nedostali. Pohořela i kdysi ambiciózní Změna, která doplatila na personální rozštěpení do dvou kandidátních listin. Sestava lídra ZPL Jana Korytáře získala pouze 1,5% hlasů.

čtk, aro