Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Lidé šli nakonec proti Babišovi volit Fialu, kandidát na premiéra od PirStanu byl nejméně uvěřitelný, připustil hejtman z tábora Starostů 

10. 10. 2021 | 12:50

Piráti a Starostové, kteří od loňského roku spolu s občanskými demokraty vládnou v Libereckém kraji, nezvítězili ve sněmovních volbách v žádném ze čtyř okresů kraje. Ve dvou okresech vyhrála koalice Spolu, ve které se spojila ODS, KDU-ČSL a TOP 09, v dalších dvou zvítězilo ANO. V žádném z okresů nepřekročili komunisté a ČSSD pětiprocentní hranici. Nejvíc lidí šlo k volbám na Semilsku, nejmenší účast byla podle informací na webu volby.cz na Českolipsku.

ruceVolby
ilustrační foto

"I mě to překvapilo, myslím, že brutální kampaň proti Pirátům, kterou vedl pan (Andrej) Babiš, zafungovala, protože část našich voličů šla volit Spolu. Část kvůli té kampani, ale pro velkou skupinu lidí to byl nakonec souboj kandidátů na premiéra a tady si připusťme, že kandidát na premiéra od PirStanu by prostě z těch tří kandidátů nejméně uvěřitelný. Lidi šli prostě nakonec proti Babišovi volit Fialu," řekl dnes v reakci na výsledky ČTK liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj), který tentokrát na kandidátce nebyl.

Podle Půty bylo na výsledcích vidět, že to pro mnohé voliče byla strategická volba. Neřešili jména, ale velká část z nich kroužkovala první čtyři kandidáty za Starosty, i díky tomu dostali v rámci kraje nejvíc preferenčních hlasů. "My jsme ale byli v minulých volbách v podobné situaci, když jsme dostali 12 procent (12,85) ve sněmovních volbách a rok před tím jsme dostali v krajských 32 procent (32,35), takže je vidět, že voliči se rozhodují velice pragmaticky," doplnil hejtman. S celkovým výsledkem voleb je ale Půta spokojen, ČTK přiznal, že ještě v pátek nevěřil, že by Spolu a PirStan mohly mít v Poslanecké sněmovně nadpoloviční většinu.

Koalice Spolu zvítězila v Libereckém kraji na Jablonecku a Semilsku, když dostala 26,57 procenta, respektive 26,40 procenta hlasů. "Myslím, že koncept trojkoalice byl něco, po čem lidi dlouhodobě volali, chtěli vidět nějaký konsensus, politiky, kteří se nehádají, ale spolupracují. Ten koncept oslovil mnohem víc voličů, než kdybychom šli do voleb samostatně," řekl ČTK lídr kandidátky, poslanec a bývalý jablonecký primátor Petr Beitl (ODS). Na Jablonecku skončilo ANO druhé a třetí PirStan, na Semilsku bylo pořadí obrácené.

Na Liberecku a Českolipsku zvítězilo ve sněmovních volbách ANO, když mu dalo hlas 26,96 procenta respektive 31,93 procenta voličů. Ve všech okresech ale vládní hnutí oslabilo. Na druhém místě skončilo v obou okresech uskupení Pirátů a Starostů před koalicí Spolu. Na čtvrtém místě byla ve všech čtyřech okresech SPD, největší podporu získala strana na Českolipsku, kde pro ni hlasovalo 13,24 procenta voličů. Nejmenší podporu má na Semilsku, kde dostala jen 9,08 procenta hlasů.

V okresních městech Libereckého kraje zvítězilo ANO, výjimkou je Jablonec

V okresních městech v Libereckém kraji zvítězilo ve volbách do Poslanecké sněmovny hnutí ANO. Výjimkou je Jablonec nad Nisou, kde dostala víc hlasů koalice Spolu, ve které se spojily ODS, KDU-ČSL a TOP 09. Před čtyřmi lety zvítězilo ANO nejen v Liberci, České Lípě a Semilech, ale i v Jablonci. Komunisté a sociální demokraté se v žádném z okresních měst nedostali přes pětiprocentní hranici. Největší zájem o volby byl v Liberci, nejmenší účast měla podle webu volby.cz Česká Lípa.

V Liberci, kde už tři roky vládnou Starostové v koalici s ANO a ODS, zvítězilo vládní ANO s 25,51 procenta hlasů, před čtyřmi lety byla jeho podpora ještě výrazně vyšší - 30,94 procenta. Na druhém místě skončili Piráti a Starostové, kterým dalo hlas 24,68 procenta voličů, třetí koalice Spolu získala 23,98 procenta. Pro SPD hlasovalo v krajském městě 9,22 procenta voličů. K volbám přišlo ve stotisícovém městě 65,70 procenta voličů, volilo zhruba o 2000 lidí víc než před čtyřmi lety.

Takový zájem o volby, jaký byl letos o ty sněmovní, na většině míst v Libereckém kraji nepamatují. "Bylo to vidět už v pátek," řekl v sobotu ČTK Ondřej Korba, zapisovatel jednoho z okrsků na Základní škole Ještědská v Liberci. Voliči chodili i v sobotu, kdy do volebních místností mířily celé rodiny "Mluvili jsme tu i s lidmi, kteří přiznali, že jdou volit vůbec poprvé, byli to přitom i lidé kolem padesátky," dodal. Zdejší okrsek patří k těm velkým, na seznamu měli 1528 voličů, účast přesáhla 72 procent. Nejvíc hlasů tu dostalo Spolu, následováno PirStan a ANO.

V Jablonci nad Nisou, které je s 45.300 obyvateli druhým největším městem v Libereckém kraji, zvítězila koalice Spolu. Hlasovalo pro ni 26,97 procenta voličů, před čtyřmi lety, kdy ODS, KDU-ČSL a TOP 09 kandidovaly do Sněmovny samostatně, by daly dohromady jen zhruba 19,36 procenta. ODS v Jablonci vládne spolu s ANO a Starosty pro Liberecký kraj. ANO skončilo ve městě na druhém místě s 25,64 procenta, pro třetí starosty hlasovalo 20,35 procenta voličů. K volbám přišlo v Jablonci 63,47 procenta voličů, zhruba o 690 víc než před čtyřmi lety.

Největší podporu, voličů pokud jde o okresní města, získalo ANO v České Lípě, kde je součástí vládní koalice a má také starostku. Pro hnutí hlasovalo ve městě s 37.400 obyvateli 32,33 procenta zapsaných voličů, před čtyřmi lety byla podpora ještě o něco větší (32,69 pct). Druhá skončila koalice Spolu s 18,17 procenta a třetí PirStan se 17,26 procenta. V České Lípě také v rámci okresních měst hlasovalo nejvíc lidí pro SPD, strana získala 13,12 procenta hlasů. Účast patří v České Lípě k těm nižším, přišlo 55,08 procenta voličů, i tady jich ale bylo víc než v roce 2017.

ANO zvítězilo také v Semilech, kde je součástí vedení radnice spolu se Starosty, kteří mají post starostky. Hnutí získalo 26,14 procenta hlasů, před čtyřmi lety mělo ale podporu ještě větší (28,09 pct). Druzí skončili Piráti a Starostové s 21,92 procenta hlasů a třetí byla koalice Spolu s 20,53 procenta. K volbám přišlo v Semilech 63,34 procenta voličů, účast byla vyšší než před čtyřmi lety.

čtk