Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Miliony pro ještědské můstky zatím sehrávají roli nášlapné miny. Zreviduje vedení Liberce týden staré stanovisko?

23. 10. 2019 | 7:40

AKTUALIZOVÁNO: Viděno zvenku: „Těžká písemka“ čeká dnes liberecké zastupitele. Potřeba investovat 7,5 milionu do modernizace ještědských skokanských můstků, aby tam mohly probíhat mezinárodní závody FIS, štěpí koalici. Je potřeba, aby město zažádalo o dotaci a na spolufinancování přidalo 15 milionů. Polovinu chce ale zaplatit Liberecký kraj, takže na Liberec zbývá 7 500 000 CZK.

Skokanský areál Ještěd.
archivní foto

Rada města ale peníze ještě před týdnem vydat nechtěla, protože krajské město má podle jeho mínění k placení podstatnější věci. Nepřijala tudíž žádné usnesení. Na rozdíl od většiny krajského zastupitelstva, kde pro příspěvek v úterý hlasovaly ANO, ODS i Starostové, tedy zástupci stran, které vládnou i v krajském městě.

Liberecký primátor Jaroslav Zámečník (SLK) je tak ve dvojím ohni. Riskuje buď třesk v radniční koalici, protože ANO reprezentované šéfkou sportovního výboru Renatou Balašovou, manažerkou TMR, firmy, která má Ještěd v pronájmu, považuje obnovu můstků za nezbytnou. Nebo se primátor dostane do střetu z krajskými SLK. Hejtman Martin Půta totiž na krajském zastupitelstvu pro obnovu můstků doslova horoval a členové klubu SLK následně hlasovali pro. Kraj Liberci částkou 7,5 milionu přispěje.

Zámečník se také může cítit obejit reprezentantkou svého koaličního partnera ANO, která si po nedohodě na jednání libereckých radních šla podporu zařídit přímo na krajské zastupitelstvo. To ale bylo nezbytné, neboť Rada kraje už 7,5 milionu pro můstky nad Libercem schválila a její rozhodnutí muselo hlasování zastupitelstva posvětit.

Balašová po nedohodě na radě města minulý týden avizovala, že bod o milionech pro můstky by na programu jednání libereckého zastupitelstva být měl. Chce přesvědčit celé zastupitelstvo, aby o doplatku za 7,5 milionu rozhodlo kladně. K tomu je ale potřeba, aby koaliční zastupitelské kluby změnily názor a pro vypsání dotace na opravu můstků a kofinancování hlasovaly. Pokud ne, budou paradoxně ve shodě s opoziční Změnou a bezpochyby i LOL, což radniční koalici ani vztahům uvnitř SLK neprospěje.

Na čtvrtek proto bylo svoláno mimořádné zasedání radních, kde se mají mj. dohodnout, zda bod na program jednání zastupitelstva dodají. Zatím ve zveřejněném programu jednání zastupitelstva není. Je totiž nezbytné reflektovat rozhodnutí krajského zastupitelstva, které už miliony pro můstky schválilo. "Projekt, jak věřím, podpoří celá koalice. Nestarat se o vlastní majetek a odmítnout řešení s 25% spoluúčastí by bylo neuvěřitelné," podotkl v té souvislosti hejtman Půta.

Senátor Michael Canov (SLK) k tématu na svém FB profilu napsal: Stát a další (mj. i Liberecký kraj) zhodnotily investicí ve výši cca 0,6 miliardy Kč skokanské můstky v Liberci (ve vlastnictví Statutárního města Liberce) na MS 2009. Po deseti letech je třeba pro realizaci závodů (cílem je světový pohár) investice na modernizaci ve výši 30 mil. Kč. Stát je připraven pomoci s dotací ve výši 15 mil. Kč a Liberecký kraj rozhodl o podpoře ve výši 7,5 mil. Kč (i s mojí veřejně vyslovenou jednoznačnou podporou). Na Libereckém zastupitelstvu se ve čtvrtek rozhodne, zda zbývajících 7,5 mil. na investici ve výši 30 mil. Kč (neboli dotaci ve výši 75 %) uvolní vlastník tj. Statutární město Liberec, zhodnotí tak svůj majetek ve výši cca 0,6 miliardy Kč, umožní tak v budoucnu konání světového poháru a zachování skokanského sportu pod Ještědem. Přestože rada Statutárního města Liberce minulý týden rozhodla, že schválení zastupitelstvu nedoporučí s odkazem na chybějící finance, pevně věřím, že 5. největší město v republice se 104 tis. obyvateli dokáže sehnat 7,5 mil. Kč, bude revokovat doporučení rady na neschválení a investici schválí. Druhou variantou je pohřeb skokanského sportu pod Ještědem a budoucí demolice můstků (odhadované náklady přesahují 20 milionů Kč).

Předseda Změny Jan Korytář na jednání krajského zastupitelstva, kde rovněž působí, už dostatečně naznačil, jak silný bude změnařský odpor proti všemu, co se týká peněz pro Ještěd. Zatím vyslal jen pověstné signály, protože v krajském zastupitelstvu je ZPL pouhou marginálií.

Tušíme ale, jakým směrem se rozjede změnařská ofenzíva na jednání libereckých zastupitelů, kde je zastoupení Změny silnější než na kraji (dva ze čtyř zastupitelů zvolených za Změnu v úterý absentovali). Korytář se už navezl do ODS, označil ji za strůjce všeho zla v Liberci a označil slova náměstka hejtmana Přemysla Sobotky, významného reprezentanta ODS v době MS 2009, pro které se můstky nákladně stavěly a opravovaly, za drzost. Přitom Sobotka jen vyjádřil podporu krajskému příspěvku na aktuálně potřebnou obnovu můstků. Je jasné, že když se do nich deset let nedala ani koruna, potřebují opravit. Jakkoliv je Korytářova písnička o drzé ODS obehraná a falešná, stále na část liberecké veřejnosti zabírá.

ODS už není v Liberci u moci od roku 2010, nelze na ni tudíž svalovat všechna negativa roku 2019 a předchozích. Po občanských demokratech tu vládne už třetí koalice, ve dvou z nich ODS vůbec nefigurovala. ODS vedení města opustila po rozsáhlé investiční činnosti, která po sobě logicky nechala finanční závazky města vůči bankám. Slovo závazek není eufemismus pro slovo dluh, nýbrž správný výraz.

Tyto závazky ale ani městská vláda, v níž byl Korytář „ekonomickým“ náměstkem, nedokázala nijak optimalizovat (například snížením úroku) a ani je výrazněji splatit. Navzdory ekonomickému růstu, kdy městu významně stouply příjmy z rozpočtového určení daní a ani z amortizačního fondu, kdy se část prostředků v něm naspořených na úhradu závazků rozpustila do rozpočtu. Jinými slovy, našetřené peníze se v Korytářově éře (2014-18), kdy vládl městské kase, utratily za běžné výdaje.

V úterý na krajském zastupitelstvu Korytář hlasoval, jako jediný v přítomných zastupitelů, kteří jsou i zastupiteli libereckými, proti tomu, aby kraj Liberci přidal 7,5 milionu. Tím vlastně vyjádřil názor, aby Liberec na opravu můstků, která ho tak jako tak nemine (protože můstky zůstaly kvůli podmínkám dotace v majetku města a TMR je pouze udržuje), vydal celých 15 milionů.

Liberečtí zastupitelé každopádně musí volit ze dvou zel: Buď peníze pro můstky odsouhlasí, čímž popřou stanovisko rady z minulého týdne (které se ale po dnešním mimořádném zasedání rady může změnit), nebo budou „výt“ se Změnou, což přivodí nechtěný koaliční třesk a mnoho vody na opoziční mlýn.

A právě tomu se obrazně říká „těžká písemka“.

Alena Roubalová

 

 

Načítám...
Napiš komentář