Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na připomínkování očkovací strategie je málo času, míní hejtman Půta. Oceňuje ale jednotný registrační systém

05. 01. 2021 | 15:35

Libereckému hejtmanovi Martinu Půtovi (Starostové pro Liberecký kraj) přijde postup při vytváření očkovací strategie zvláštní. Na její připomínkování mají kraje podle něj málo času. Za zásadní problém nadále považuje také nedostatek vakcíny, řekl dnes ČTK. Zástupcům krajů a Prahy dnes vládní politici představili aktualizovanou očkovací strategii a plánovaný rezervační systém.

vakcinaCovid3
ilustrační foto

"Strategii dnes představují na tiskovce, my to máme připomínkovat do pátku. Tak bych charakterizoval celý systém komunikace," uvedl Půta. Podle něj dokumenty ke strategii dostali představitelé kraje teprve dnes, připomínky k nim zatím sdělovat nechce. "Komentovat něco, co jsem neměl šanci číst, není úplně rozumné," uvedl.

Upozornil na to, že dokud nebude dost vakcín, tak nelze slibovat, že se bude očkovat. "Jen u nás v kraji máme 17.000 lidí starších 80 let a já mám tady před sebou, že dostaneme příští měsíc 14.000 vakcín a ještě z toho musíme podruhé očkovat ty, které budou očkovat tento měsíc poprvé. Takže mi jich moc nezůstane pro lidi, co se budou registrovat v tom systému," řekl.

Oceňuje ale, že stát chce vytvořit jednotný registrační systém. "Při představě, že si každý kraj vytvoří nějaký vlastní registrační systém, tak to je předem ztracené," dodal Půta. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) dnes zopakoval, že rezervační systém bude pro lidi nad 80 let spuštěn 15. ledna, pro ostatní 1. února.

Očkování prioritních skupin bude podle Blatného hotové v březnu

Očkování lidí z prioritních skupin, kterých je zhruba 600.000, by mělo být hotové nejpozději v březnu. Novinářům to dnes řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Mimo jiné jde o zdravotníky, kteří pečují o covidové pacienty, a lidi nad 80 let. Ministr také zopakoval, že rezervační systém pro očkování proti covidu-19 bude pro lidi nad 80 let spuštěn 15. ledna, pro ostatní pak od 1. února.

Aktuální vakcinační strategie počítá s tím, že v první fázi budou očkováni především zdravotnici, kteří se starají o nemocné s covidem-19, senioři v domovech seniorů a také personál těchto zařízení a dále lidé, kterým je více než 80 let, protože mají vyšší pravděpodobnost těžkého průběhu nemoci. Celkem jde podle ministra asi o 600.000 lidí.

Následně budou mezi prioritními skupinami také praktičtí a dětští lékaři, vojáci, kteří se podílejí na boji s covidem-19, a pracovníci integrovaného záchranného systému.

Rychlost očkování bude podle ministra ovlivňovat především to, jak rychle budou do ČR dodávány vakcíny od výrobců. "To bude v budoucích měsících limitovat rychlost očkování," uvedl Blatný.

Poté, co bude od února spuštěn centrální rezervační systém, se budou moci zaregistrovat i lidé, kteří nepatří do prioritních skupin. Podle ministra budou zařazeni do systému, ale bude jim přidělen termín až poté, co budou naočkováni lidé z prioritních skupin. Systém bude podle ministra podobný jako rezervační web pro antigenní testování veřejnosti. Lidé budou muset uvést svůj věk, zaměstnání a případné onemocnění, kterým trpí. Poté jim přijde potvrzovací e-mail nebo sms.

Na mladé lidi bez jakýchkoliv zdravotních problémů by se s vakcínou proti covidu-19 mohlo dostat na přelomu jara a léta, spíše v létě. Kýžená část populace, kolem pěti milionů lidí, by mohla být proočkována do konce léta, dodal Blatný.

čtk