Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na Ukrajinu se z jedné strany valí ruské tanky a z druhé strany řeka solidarity z celého demokratického světa

24. 02. 2022 | 9:37

AKTUALIZOVÁNO: Z Liberce do Kyjeva, hlavního města Ukrajiny, země, kde dnes během noci vypukla válka rozpoutaná kvůli mocenským zájmům Ruska, to je přesně 1332 kilometrů. Tak blízko se nám přiblížila katastrofa, o níž jsme si po mnoho generací mysleli, že se nás už naštěstí netýká. Týká, protože Ukrajina je hrází, která ochraňuje i naši zemi před okupanty, s nimiž máme dvacetiletou neblahou zkušenost. Proto všichni normální lidé stojí ve válečném konfliktu na straně Ukrajiny.

Po obcích a městech Libereckého kraje vlají ukrajinské vlajky, místní politické reprezentace, stejně jako redakce našeho portálu, vyjadřují plnou podporu Ukrajině a všem krokům české vlády, která vyvíjí maximální diplomatickou aktivitu, aby konflikt, jenž je střetem západního a východního vidění světa, byl urychleně ukončen.

Na Ukrajinu se tak z jedné strany valí ruské tanky a z druhé strany řeka solidarity z celého demokratického světa.

Martin Půta (SLK/STAN), hejtman Libereckého kraje a tudíž nejvýše postavený politik v regionu severovýchodního Česka, k aktu ruské agrese vůči Ukrajině na facebook napsal:

Rusko napadlo Ukrajinu. Černý scénář se naplňuje. Imperium, které neumí nakrmit ani vlastní národ, znovu terorizuje a ničí svoje sousedy. Žádné svaté právo Ruska na území sousední země neexistuje.

Myslím teď na všechny Ukrajince a jejich rodiny, kteří jsou ohroženi. Myslím na naše přátele ve Вінницька обласна державна адміністрація, kteří vždy mluví o tom, že chtějí mír a Ukrajinu, kde se bude lidem žít lépe než v posledních sto letech.

Podle dostupných informací útočí okupační vojska v celé Ukrajině.

Krev Ukrajinců na svých rukou má nejenom Putin, ale všichni, kteří od roku 2014 zlehčovali agresivní politiku Ruska a všichni, kteří sdílí ruské dezinformace. Nezapomeňme ani na české dezinformátory a kolaboranty, nejenom na Hradě a ve Sněmovně, ale taky mezi novináři.

Ruským trollům, pomatencům, dezinformátorům a všem podobným tady vzkazuji jednoduchou věc. Rusko zaútočilo dnes taky na nás a svět, který svobodně od roku 1989 budujeme. Budu si vás a vaše slova pamatovat.

#StandWithUkraine

S projevem k národu vystoupil i prezident Miloš Zeman, který zaujal jednoznačný protiruský postoj, což je v tuto dramatickou chvíli, kdy se svět přiblížil k válce jen na pár kroků, nesmírně důležité.

ČTK: Rusko se dopouští zločinu proti míru, odsoudil Zeman útok na Ukrajinu

Rusko se dopouští zločinu proti míru, jeho útok na Ukrajinu je třeba důsledně odsoudit, a to i činy. V televizním projevu to dnes uvedl prezident Miloš Zeman. Podle prezidenta je na čase sáhnout k výrazně důraznějším sankcím proti Rusku, než byly plánovány. Omezen by měl být bankovní styk, uvedl.

Celý projev zde.

Zeman vyjádřil plnou podporu Ukrajině, jejímu vedení a jejímu lidu. S premiérem Petrem Fialou (ODS) se zúčastní on-line summitu NATO. Občany prezident vyzval ke klidu.

Jablonečtí radní na svém dnešním zasedání schválili vyvěšení ukrajinské vlajky na budovu radnice.

„Tímto gestem také statutární město Jablonec nad Nisou vyjadřuje solidaritu a podporu ukrajinskému lidu po napadení Ruskou federací,“ říká jablonecký primátor Jiří Čeřovský.

Pomoc válečným uprchlíkům. Výzva poskytovatelům ubytovacích zařízení

Statutární město Liberec bude koordinačním místem pro nabídky k případnému ubytování válečných uprchlíků z Ukrajiny. Pokud vlastníte ubytovací zařízení (hotel, penzion, byt, apod.) a jste ochotni zapojit se do této pomoci, obraťte se prosím s případnou nabídkou na koordinátora z humanitního oddělení libereckého magistrátu. 

Kontakt: e-mail: jirotka.lukas@magistrat.liberec.cz, telefon: 485 244 965

Jaké potřebujeme informace k nabízeným objektům: 

o jaký druh ubytování se jedná (dům, byt v bytovém domě, penzion, hotel, ubytovna a jiné)

velikost v m2, zda je vhodný pro jednotlivce, rodiny s dětmi, případně bezbariérové (zdravotní hendikep), počet osob

prostor by měl být vhodný k okamžitému nastěhování (teče voda, funguje elektřina, funguje vytápění, je možnost vařit) + další vybavení (postel skříně, atd.)

V reakci na vstup ruských ozbrojených sil na území Ukrajiny a z toho plynoucího rizika další eskalace ozbrojeného konfliktu vyhlašuje Charita Česká republika veřejnou sbírku na pomoc obyvatelům zasažených oblastí.

Sbírkový účet vedený u České spořitelny má číslo 55660022/0800, variabilní symbol 104.

Přispět je možné také zasláním dárcovské SMS na číslo 87 777 ve tvaru DMS CHARITASVET 30, DMS CHARITASVET 60 nebo DMS CHARITASVET 90.

Děkujeme za pomoc!

redakce GENUS.CZ