Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Náměstkyní pro rozvoj bude v Liberci R. Loučková Kotasová, kandidoval i J. Korytář, ale přesvědčil jen přesvědčené

30. 01. 2020 | 22:00

Klauniádu předem odsouzenou k nezdaru si na lednové jednání libereckých zastupitelů přichystala opoziční Změna pro Liberec. Její exponent Jan Korytář byl spolupartajníkem Josefem Šedlbauerem navržen na pozici náměstka pro strategický rozvoj a dotace, která se uvolnila poté, co místo dobrovolně opustil Jiří Němeček z ANO.

Loučková Kotasová LK
Foto: LK

Podle koaličních dohod pozice patří Hnutí ANO 2011, které na ni navrhlo krajskou radní pro regionální rozvoj Radku Loučkovou Kotasovou. Nominantka ANO dopředu avizovala, že v případě svého zvolení opustí post v krajské radě, zůstane na LK řadovou zastupitelkou a bude se plně věnovat práci pro statutární město Liberec. K rošádě má podle všech ujednání dojít k poslednímu únoru.

Nominant opoziční Změny Korytář buď neumí počítat, což dostatečně průkazně předvedl jako „ekonomický a dotační“ náměstek předchozího libereckého primátora, nebo si jen chtěl užít svou pětiminutovku slávy. Od řečnického pultíku zkušeně zarecitoval, co by jako náměstek pro strategický rozvoj v dresu Liberce všechno dělal. A ve vzduchu se vznášel otazník, proč tak nečinil v letech 2014 – 2018, kdy měl tuto agendu v krajském městě na povel.

Loučková Kotasová ve svém nominantském projevu konstatovala, že má dost zkušeností se svěřenou agendou a že sází na synergické efekty a kooperaci mezi Libercem a Libereckým krajem.

V tajné volbě podle všech předpokladů Korytář neuspěl. Z 36 odevzdaných a platných hlasů pro něj hlasovalo jen sedm zastupitelů, hlas Jaromíra Baxy (LOL, exZměna) propadl, protože se veřejně možnosti hlasovat vzdal. Přišel totiž pozdě a netušil, že ke koaliční nominantce neplánovaně přibyl ještě jeho bývalý „soudruh“ ze Změny.

Pro Radku Loučkovou Kotasovou hlasovalo 28 zastupitelů, funkce v radě se ujme k 1. březnu 2020.

uba

Radka Loučková Kotasová na pozici náměstka nahradí svého spolustraníka Jiřího Němečka, který nečekaně rezignoval loni v říjnu po schválení spoluúčasti města na modernizaci skokanských můstků na Ještědu. Němečkovi vadila změna názoru části vedení města, které se původně odmítlo na úpravě můstků podílet, ale na zastupitelstvu hlasovalo pro. Němeček byl zodpovědný i za správu majetku, která ale připadla náměstkovi pro ekonomiku Zbyňku Karbanovi (ANO). Koalici v Liberci tvoří od podzimu 2018 vítězové komunálních voleb Starostové pro Liberecký kraj (SLK) s ANO a ODS, dohromady mají v zastupitelstvu 31 z 39 mandátů.

Loučková Kotasová věří, že její působení ve vedení Liberce pomůže dál zlepšovat spolupráci mezi krajem a krajským městem, kterou se podle ní podařilo nastartovat po posledních komunálních volbách. "Z toho mohou obě instituce těžit," řekla. Loučková Kotasová je krajskou radní od roku 2016, na starost má hospodářský a regionální rozvoj, evropské projekty a územní plánování. Této funkce se vzdá k 29. únoru, dál zůstane řadovou krajskou zastupitelkou. V krajské radě by ji měl nahradit její stranický kolega Michal Kříž. Krajské zastupitelstvo bude nového radního volit 25. února.

čtk