Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nejdůležitější událostí týdne je, že si krajská nemocnice udržela prestižní certifikát Eurospine pro operace páteře

12. 08. 2023 | 5:00

Protože pokračuje letní, zčásti propršená okurková sezona, dáme na úvod houby. Rostou? Nerostou? Já hodila oko do lesa formou oblíbeného cyklohoubohledu a pár mrňousů krčících se v mechu a kapradí našla. Ovšem nic, co by alespoň vzdáleně připomínalo krasavce, s nimiž se teď na sítích chlubí kde kdo. Ale: Zapršelo, vrátilo se léto, a tak předpokládám, že houby růst začnou. Ve velkém.

KNLpáteř
Musíme se pochlubit! KNL na konci července obhájila prestižní evropský certifikát Centra excelence v páteřní chirurgii, uvedla krajská nemocnice na svém facebookovém profilu a přiložila tuto fotografii. S díky sdílíme.

Než se tak stane, připomeňme si, co přinesl druhý srpnový týden:

Asi nejdůležitější událostí je, že si liberecká krajská nemocnice udržela prestižní evropský certifikát Eurospine pro operace páteře, který před čtyřmi lety získala jako čtvrtá v Evropě. Nyní ho má 37 center, z toho v Česku kromě Liberce jen pražský Motol.

Obhájená certifikace se týká nejen úrazů páteře, ale i jejich deformit, infekcí, nádorů a degenerativních onemocnění. Loni takových operací v Liberci provedli zhruba 800. Liberecké spondylochirurgické centrum, tedy centrum na operace páteře, využívají nejen lidé z Libereckého kraje, ale i dalších koutů republiky a ze Slovenska.

Velká gratulace do nemocnice...

V rekreační areál s piknikovou loukou, tábořištěm, stáními pro karavany a přístupem k řece by se měla v budoucnu proměnit oblast kolem nově budovaného koupaliště v českolipské části Dubice. Cílem je, aby využití areálu nebylo omezeno jen na letní sezonu, ale aby se využíval po celý rok. Koupaliště za 290 milionů korun je největším projektem v novodobé historii České Lípy, hotové by mělo být příští rok v dubnu, v červnu ho chtějí otevřít pro veřejnost.

Nákladnou stavbu financuje Česká Lípa ze svého, bez dotací. Podobně zaplatila z vlastních úspor nedávno dokončenou rekonstrukci Jiráskova divadla za 200 milionů korun. V minulosti se ve městě téměř neinvestovalo, takže finance byly naspořené na kontě radnice.

Tak už aby bylo hotovo. Snad bude napřesrok způsob léta poněkud šťastnějším...

V Jablonci nad Nisou přibylo šest stanovišť pro sdílená kola, po městě už jich bylo 30. Nejčastěji si lidé kola logicky půjčují na stanovištích kolem přehrady Mšeno, která letos supluje i libereckou „rozbombardovanou“ přehradu. V Jablonci je rozmístěna stovka bicyklů, za červenec zaznamenal provozovatel 4156 výpůjček. V červnu bylo podle statistiky společnosti 1865 zaregistrovaných uživatelů, v červenci jich bylo už 2426 a top uživatel si sdílené kolo vypůjčil 49krát, chválí projekt, na který chce půl milionu z krajského rozpočtu, tamní radnice.

Upřesněme, že 500tisícovou dotaci nejen pro Jablonec, ale i sousední Liberec, musí ještě schválit krajští zastupitelé...

Ministr financí Zbyněk Stanjura z ODS chce snížit spoluúčast státu na projektech neziskovek a ušetřit tím do roku 2030 přes čtyři a půl miliardy korun, napsal web veřejnoprávního rozhlasu a způsobil lehký poprask. U těch, kteří z takového "eráru" žijí, vypuklo zděšení, ti druzí zatleskali, protože každý zná nějakou neziskovku, jejíž činnost považuje za zcela zbytnou a nehodnou financování z veřejných peněz.

V kraji s tím máme dlouholeté zkušenosti a tak je o to pikantnější, že neziskovky dostaly z vládních míst doporučení, ať si o chybějící peníze řeknou soukromému sektoru a municipalitám. Což je zvláště u politických „spolků“, které výhradně z kritiky podnikatelů a krajských a obecních samospráv "žijí", ovšem maskují to za nejrůznější lidumilé činnosti, obzvlášť veselé. Uvidíme, jak to dopadne. Doufám, že ne jako obvykle: Že to někdo myslel dobře, ovšem dopadlo to jako vždycky, což je nyní nejčastější výsledek avizovaných převratných záměrů.

Že se prázdniny přehouply do poslední třetiny potvrzuje fakt, že koncem týdne v Liberci zase hrálí flašinetáři. Počtrnácté. Přijely tři desítky flašinetářů s historickými nástroji. Deset flašinetů mělo rodný list z konce 19. století.

A k vrcholům léta patří i prodejní výstava českých bižuterních a sklářských firem s názvem Křehká krása. Její 12. ročník se v Jablonci nad Nisou koná do 13: srpna. Zahájení přehlídky se zúčastnila manželka českého prezidenta Eva Pavlová, čímž už tak blyštivé akci dodala dalšího originálního lesku.

Výstava Křehká krása se v Jablonci poprvé uskutečnila v roce 2012, organizátoři jí navázali na tradici mezinárodních výstav skla a bižuterie z 60. až 80. let minulého století. Ta se souběžně konávávala s Libereckými výstavími trhy, ale ty nemělo smysl obnovovat. Jejich místo je už navždy v propadlišti dějin. Vzhledem k jejich zaměření, naštěstí.

Užívejte letního víkendu, už jich mnoho nezbývá...

Alena Roubalová