Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nikdy Liberec. Experti ze znaleckého ústavu okusili, jak pod Ještědem chutná moc i bezmoc

26. 06. 2020 | 0:05

Na červnovém jednání libereckých zastupitelů se odehrála tragikomická příhoda. Do přizvaných expertů ze Znaleckého ústavu Vysokého učení technického v Brně, kteří jsou podepsáni pod posudkem, na jehož základě mělo dojít k odsouhlasení směny pozemků v centru města kolem Papírového náměstí za louky na Kunratické, se nevybíravě naváželi ekolog, místní všeuměl nejasného povolání, chemik, matka na mateřské, učitel a ředitel nadace.

LB SGHRumunska
archivní foto

Jmenovaný znalecký ústav je autoritou ve svém oboru a je přinejmenším nevkusné, když jeho práci zpochybňují zanícení amatéři z radniční opozice. Tragické ale je, že na jejich slovní eskapády zareaguje vedení města, konkrétně ekonomický náměstek primátora (po poradě klubů, samozřejmě) tím, že nenechá o připraveném a oběma stranami transakce odsouhlaseném návrhu hlasovat, a raději rozhodnutí odsune "na někdy". Lepší ukázka bezmoci "mocných" snad neexistuje.

Teď se bude čekat, až se vypovídá pracovní skupina sestavená ze zástupců jednotlivých klubů (2x SLK, 2x ANO, 2x ODS, 1x ZPL, 1x LOL). Co asi tato skupina vybádá? Pohádá se, bude poslouchat hodiny a hodiny argumentů i pseudoargumentů, a nakonec to stejně bude muset být koaliční většina, kdo rozhodne.

Soudím, že Změnaři ani jejich béčko LOL pro majetkoprávní operaci, v níž figuruje jejich třídní nepřítel - Syner - ruku nezvednou nikdy. Jejich hlasy ale k ničemu potřeba nejsou...

Vedení města, kterému se opět vzepřela koaliční ODS, tak jen oddaluje finální rozhodnutí a přehlédnout nelze ani fakt, že zastupitelům, kteří by hlasovali pro, opozice mezi řádky tak nějak vyhrožuje. Teď je "na koni", protože její ofenzíva sklidila, díky nepřehlédnutelné ustrašenosti vládců města, úspěch.

Otázka zní, čeho opozice dosáhla. Fakticky ničeho. Město jen vynaloží nemalé peníze za další posudky, členové pracovní skupiny ztratí hodně času a výsledek bude stejný. Opozice bude proti (z principu) a výhrůžkami zmasírovaná koalice se ocitne v křeči a v tenzi, protože rozhodnutí pořád zůstane jen a jen na ní.

Na zamýšlenou transakci, jejíž provedení už zastupitelstvo odsouhlasilo v listopadu loňského roku, navíc musí být dva a strany s ní musí souhlasit.

Chce-li mít Liberec krásné dolní centrum a rozhodovat o jeho podobě, protože bude vlastníkem největšího kusu pozemku kolem Papíráku, potřebuje získat pozemky od Syneru.

Řekněme si upřímně, měnit chtělo město a Syner postupně přistoupil na všechny jeho podmínky, protože si vyhodnotil, že pokusit se postavit cokoliv na Papírovém náměstí a přilehlých ulicích je běh na hodně dlouhou trať. Proto souhlasil se směnou za Kunratickou, kde by mohl realizovat svůj developerský projekt po svém, samozřejmě se zachováním všech regulativů a podmínek, jež pro tuto lokalitu na periférii existují dnes a existovat budou i do budoucna.

Nebude-li ale město a jeho zastupitelé obchodního partnera, kterého vybídli k akci, respektovat, může se klidně stát, že si každá strana ponechá, co její jest. Do soudného dne.

A soudní znalci ze znaleckého ústavu? Zastupitelstvo se jim sice ústy předsedy klubu SLK omluvilo za nedůstojný průběh, ale troufám si odhadnout, že ujížděli k Brnu s pocitem "Nikdy Liberec".

Alena Roubalová

O co jde a co zaznělo?

Jde o směnu pozemků za desítky milionů korun mezi Městem Liberec a stavební firmou Syner. Opozice zpochybnila cenu, k níž dospěli znalci. Podle nich je cena za městské pozemky podhodnocená. Náměstek Zbyněk Karban (ANO) se po dvouhodinové debatě rozhodl zřídit pracovní skupinu složenou ze zastupitelů, která by se měla všemi námitkami zabývat.

Jde o největší majetkoprávní operaci města v tomto volebním období. V rámci směny chce Liberec získat zhruba 7000 metrů čtverečních v oblasti takzvaného Papírového náměstí v dolním centru, jež vedení města označuje za strategické. Podle znaleckého posudku zadaného městem mají hodnotu 48,4 milionu korun. A k tomu chce ještě radnice od Syneru plochy v Šamánkově ulici, které potřebuje pro vybudování plánované tramvajové smyčky. Výměnou za to by měl Syner dostat skoro 24.500 metrů čtverečních v místě plánované výstavby nové bytové čtvrti na okraji města, u sídliště Kunratická. A k tomu doplatek 5,5 milionu korun, který město firmě mělo platit po milionu ročně.

Opozici se nelíbila cena u městských pozemků stanovená znalcem. Domnívá se, že doplácet by měla naopak stavební firma. Zatímco cena za metr čtvereční u pozemků města vychází podle posudku na 1450 korun, u pozemků společnosti Syner to je 6981 Kč. Zastupitel Změny pro Liberec Jindřich Felcman uvedl, že na Kunratické získal Syner od soukromého vlastníka sousední pozemek za 2544 korun bez DPH. "Proč je náš o 1000 korun levnější?" řekl. Zástupci znaleckého ústavu nižší cenu zdůvodnili tím, že pro městský pozemek je třeba vybudovat inženýrské sítě.

Podle opozice je ale chyba v zadání ze strany města, jež chtělo znát jen tržní hodnotu pozemků. "Nezohlednili, že si tím Syner scelí majetek," uvedl opoziční zastupitel Jaromír Baxa (LOL). Opozice kritizovala i primátora Jaroslava Zámečníka (Starostové pro Liberecký kraj), podle ní nedodržel slovo, když sliboval, že si město nechá zpracovat dva posudky. Primátor řekl, že druhý posudek vypracovala stavební firma a pro město byl horší. Radnice by podle něj měla doplácet přes 11 milionů korun. "Druhá strana přistoupila na náš (posudek)," zdůvodnil Zámečník, proč další nezadávali.

čtk