Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nová krajská vláda má jedno dosud nevídané specifikum: netuší, kolika mandáty vlastně disponuje. 25 nebo 23 - to je rozdíl!

19. 10. 2024 | 5:00

Od středy máme novou krajskou vládu. Vznikla stylem „jak řekli, tak udělali“. Starostové pro Liberecký kraj společně se Spolu (ODS, TOP09 a KDU - ČSL) se dohodli, že se dohodnou hned po volbách. Obě formace se sice ještě lehce oťukávaly i s ANO, ale fakt nemá logiku, aby to, co je zapovězeno centrálně, mohlo existovat, když nemusí, regionálně.

kuličky4
Praxe z Turnova, kde participativní rozpočet neprohýřili v banálních samozřejmostech, dala vzniknout nové kuličkodráze. V Liberci se z participativního rozpočtu mají látat díry v chodnících... Foto: FB Město Turnov

Nová krajská vláda má jedno dosud nevídané specifikum. Netuší, kolika mandáty vlastně disponuje. To proto, že soud dosud nerozhodl o stížnosti bolševické sestavy Stačilo, zda se pro ni někde nevyšťouralo osm hlasů, jež jí chyběly k dosažení pětiprocentní hranice potřebné pro vstup do krajského zastupitelstva.

Občas by se šiklo, kdyby i pro soud platily závazné termíny, aby se daly věci naplánovat se znalostí všech proměnných. Nová krajská koalice má buď 25 z 45 mandátů, což je velký rozdíl oproti tomu, klesne-li jejich počet na 23, což je minimum pro většinu. Taková koalice bude nesmírně křehká.

Přečetla jsem si ale zveřejněné programové prohlášení i objemnou koaliční smlouvu a je jasné, že vznikající krajská vláda myslela na (téměř) všechny alternativy, jak preventivně řešit pnutí v nejrůznějších situacích. Je vidět, že se sešli dva (pardon, není to nic pejorativního, spíše naopak) političtí harcovníci, kteří vědí, která bije. Což je plus pro budoucnost.

Kraj povede devítičlenná rada, šest míst obsadí Starostové a tři Spolu. Hejtmanem by měl zůstat lídr Starostů Martin Půta, bude to jeho čtvrté volební období. Jména budoucích náměstků hejtmana a uvolněných radních komentovat nebudu, v sestavě jsou ostřílení praktici i úplní nováčci, kteří mají šanci se od těch délesloužících mnohému naučit. Částečná generační obměna Starostům pro LK, kteří zvítězili už čtyřikrát za sebou, určitě prospěje, protože dostatečně osvědčili, že jejich politický projekt rozhodně není, na rozdíl od jiných po moci a erárních penězích prahnoucích partiček, kratochvílí na jedno použití.

Ruku v ruce s vytvořením nové krajské vlády jdou informace, že vybudování moderního Dopravního terminálu v Liberci přijde podle předběžných odhadů na víc než dvě miliardy korun. Na financování projektu, který by měl propojit železniční, autobusovou i městskou hromadnou dopravu, se spojily Správa železnic, Liberecký kraj a město Liberec. V nejbližší době vypíšou dvoukolovou architektonickou soutěž, která bude řešit vlakové nádraží a jeho okolí včetně budovy Skloexportu.

Dlouhodobou snahou Libereckého kraje je zrychlit vlakové spojení mezi Libercem a Prahou. S tímto záměrem souvisí i celková modernizace vlakového nádraží a vznik nového libereckého dopravního terminálu. Jeho základem se stane historická výpravní budova libereckého nádraží. Propojením její odjezdové a příjezdové haly a doplněním dalších služeb vznikne velký společný odbavovací prostor odpovídající významu pátého největšího českého města.

Už aby to bylo! Vlakem do Prahy pod hodinu bez „čučení v Kropáčově Vrutici“ (kdo někdy mezi Prahou a Libercem vlakem jezdil, ví), to je fakt dobrý plán!

Pokročila i realizace v oblasti školství: Rozšíření Gymnázia F. X. Šaldy v Liberci přijde Liberecký kraj na 211 milionů korun, přes polovinu nákladů na stavbu v takzvaném pasivním standardu zaplatí dotace z Modernizačního fondu. Díky výstavbě nového pavilonu bude možné přidat další třídu čtyřletého gymnázia

Rozšířením gymnázia reaguje kraj na zvýšenou poptávku po všeobecném vzdělávání, kapacity středních škol zejména v krajském městě poptávce nestačí. Kraj se rozhodl využít režim design & build (vyprojektuj a postav), který se mu osvědčil u dopravních staveb. Je to dobrý způsob, jak stavbu urychlit a ušetřit peníze. Zakázku ve veřejné soutěži získala liberecká stavební společnost Syner, zajistí projekt a všechna povolení, samotná stavba by měla začít za rok a o rok později má být hotovo.

To zas bude propagandistická pastva pro chřadnoucí fan klub, který se přitrouble naváží do všeho, co tato úspěšná firma realizuje. A protože Syneru nejsou vůbec žádné výzvy cizí, jde i do tohoto premiérového projektu v dosud příliš nepoužívaném režimu. Syner si tak po dlouhé době postaví něco i v Liberci, kde má pořád sídlo, byť většinu staveb realizuje daleko za jeho hranicemi. V tomto týdnu oznámil, že se bude podílet například na rekonstrukci stanice metra Českomoravská, že významně pokročil na dostavbě pražského Průmyslového paláce a že jeho zásluhou ožijí kroměřížská Žižkova kasárna, která se přemění na nové sídlo NPÚ ve Zlínském kraji.

Této firmy se sice nepřímo, ale přece, týká i informace, že z úvěru na stavbu nové nemocnice zatím Liberecký kraj nevyčerpal ani korunu. Na nové centrum urgentní medicíny v Liberci má kraj v bance rezervováno 1,3 miliardy korun, vyčerpat by je měl do konce příštího roku. Zatím tyto peníze nebyly potřeba.

Stavba moderního pavilonu urgentní medicíny v areálu Krajské nemocnice Liberec začala loni na jaře, přijde na 3,8 miliardy korun a hotový by měl být počátkem roku 2026. Na financování nákladného projektu se podílí sama nemocnice a města Liberec, Turnov a Frýdlant, která jsou spoluvlastníky. Největší část nákladů ale nese Liberecký kraj, který je majoritním vlastníkem největšího zdravotnického zařízení v kraji. Liberecký kraj se zavázal dát na stavbu 2,1 miliardy korun, z toho 800 milionů z vlastních příjmů a 1,3 miliardy si půjčil. Půjčka pochopitelně potřeba bude, ale zřejmě se bude moci jednat o změně jejích parametrů. K lepšímu pro veřejné finance, pochopitelně...

Dodám jen, že stavbu Centra urgentní medicíny za plného provozu nemocnice realizuje Společnost pro nemocnici Liberec sdružující stavební firmy SYNER, Metrostav – DIZ a Geosan Group.

A končíme sportovně: Další fungování krkonošských skiareálů Šachty ve Vysokém nad Jizerou a Kamenec v Jablonci nad Jizerou zajistí města. V obou areálech po minulé zimní sezoně skončila firma Snowhill. Ano, ta samá, co si kdysi pronajala i Ještěd a za pár sezon jej „vybydlený“ vrátila Liberci...

Snowhill se rozhodl oba areály vzdálené od sebe asi pět kilometrů opustit zhruba po 20 letech, protože byly pro něj ztrátové a nenabízely celoroční provoz. Ani jeden areál mu nepatřil. Pozemky, na nichž jsou sjezdovky, si Snowhill pronajímal od místních sportovních jednot.

Ve Vysokém zůstane tento model zachovaný, novým nájemcem ale bude nově založená městská společnost Skiareál Šachty. Město převezme i část vybavení areálu po Snowhillu. Na jeho odkoupení a zajištění provozu pro nadcházející sezonu vyčlenila radnice skoro deset milionů korun.

V areálu Šachty jsou tři vleky a přes čtyři kilometry sjezdovek - dvě červené, jedna modrá a dětský park Petruškovy vrchy. Lyžování k městu patří, proto se radnice rozhodla areál převzít, i když si uvědomuje číhající rizika. Vysoké nad Jizerou je sice podle místních vnímáno jako „město nejkrásnější zimy“. Pokud nějaká přijde...

Užívejte podzimního víkendu.

Alena Roubalová