Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

O přízeň voličů se bude v říjnu ucházet 16 stran a uskupení. Funkci hejtmana bude obhajovat Martin Půta za Starosty

29. 07. 2020 | 13:10

V podzimních volbách do krajského zastupitelstva se bude v Libereckém kraji o přízeň voličů ucházet 16 politických stran a uskupení. Po skončení lhůty pro podání přihlášek to ČTK řekla vedoucí oddělení voleb Krajského úřadu v Liberci Pavlína Kroupová. Subjekty teď mají čas na opravu a doplnění kandidátek. Do 15. srpna úřad rozhodne o jejich registraci. Volby se uskuteční 2. a 3. října.

volby3 irma
Foto: Artur Irma

Před čtyřmi lety vybírali voliči v Libereckém kraji z 19 kandidátek, původně ale přihlášku podalo 20 subjektů stejně jako v roce 2012. Vyřazena byla kandidátka nazvaná Šance schopným jistoty všem, kterou nepodala strana, hnutí ani koalice, což ukládá zákon.

Funkci hejtmana bude v kraji už podruhé obhajovat Martin Půta. Stejně jako v minulých dvou volebních obdobích vede do voleb kandidátku Starostů pro Liberecký kraj s účastí zástupce Unie pro sport a zdraví. Přihlášku podali Starostové v pondělí. Spojení s TOP 09 nebo KDU-ČSL většina starostů loni na podzim odmítla. TOP 09 a KDU-ČSL sestavily v kraji kandidátku s názvem Společně pro Liberecký kraj, vede ji šéf CHKO Český ráj Jiří Klápště.

Ostatní parlamentní strany jdou v Libereckém kraji do voleb samostatně. Už před týdnem podalo svou kandidátku do krajských voleb hnutí ANO, které znovu vede náměstkyně hejtmana a starostka České Lípy Jitka Volfová. Stejného lídra jako před čtyřmi lety mají i komunisté, je jím Stanislav Mackovík, ODS znovu vede frýdlantský starosta Dan Ramzer. Samostatně jde letos do voleb SPD, před čtyřmi lety kandidovala se Stranou Práv Občanů.

Na výběr budou mít někdejší příznivci Změny pro Liberecký kraj, která sestavila před čtyřmi lety společnou kandidátku se Zelenými. Teď jdou do voleb samostatně s podobnými názvy. Dlouholetý lídr Změny Jan Korytář vede Změnu pro lidi a pro krajinu. Předseda krajské organizace Zelených Josef Šedlbauer, který byl před čtyřmi lety dvojkou kandidátky Změny, je letos lídrem kandidátky nazvané Pro KRAJinu. Samostatnou kandidátku postavila Trikolóra, Dělnická strana sociální spravedlnosti (DSSS) nebo Strana pro otevřenou společnost (SOS).

Největší výběr měli voliči v Libereckém kraji ve volbách v roce 2012, kdy kandidovalo 20 subjektů. Nejméně kandidátek bylo ve volbách o čtyři roky dříve, kdy jich strany a hnutí podaly 14.

Před čtyřmi lety se do zastupitelstva dostali v Libereckém kraji lidé ze sedmi kandidátek, což bylo nejvíc v jeho historii. Volby vyhráli Starostové pro Liberecký kraj, když jim hlas dala téměř třetina voličů, získali 18 ze 45 míst v zastupitelstvu. Druhé ANO má devět mandátů, třetí jsou komunisté. Za nimi byly ČSSD, ODS, Změna pro Liberecký kraj a Koalice SPD a SPO. Kraji vládne koalice starostů s ANO, ČSSD a ODS, má 35 křesel.

2020 název strany či koalice (řazeno abecedně) Lídr 2016 název strany či koalice Výsledky 2016 v procentech Výsledky 2016 v mandátech
ANO Jitka Volfová ANO 17,08 9
ČSSD Josef Jadrný ČSSD 8,04 4
Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT   - - -
DSSS   DSSS-Imigranty, islám nechceme! 0,56 -
KSČM Stanislav Mackovík KSČM 8,10 4
ODS Dan Ramzer ODS 7,91 4
Piráti Zbyněk Miklík Piráti 3,26 -
ROZUMNÍ - Petr Hannig - za spravedlnost a životní jistoty   - - -
Společně pro Liberecký kraj Jiří Klápště Budoucnost pro Liberecký kraj 2,91 -
    TOP 09 3,42 -
Soukromníci a Svobodní   Svobodní a Soukromníci 1,92 -
Starostové pro Liberecký kraj Martin Půta Starostové pro Liberecký kraj 32,35 18
SOS   - - -
SPD Michal Švarc Koalice SPD a SPO 5,20 2
Změna pro lidi a pro krajinu Jan Korytář Změna pro Liberecký kraj 7,06 4
Pro KRAJinu Josef Šedlbauer      
Trikolóra Tomáš Rakouš - - -
    Volte Pr.Blok www.cibulka.net 0,20 -
    HOZK,NOS,Pat ČR,SPRRSČ 0,20 -
    Romská demokratická strana 0,06 -
    Národní demokracie 0,11 -
    Úsvit s Blokem proti islamiz. 1,12 -
    NE ILEG.IMIGRACI-PEN.PRO LIDI 0,33 -
    Národní­ socialisté - LEV21 0,07 -

Zdroj: volby.cz

čtk