Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Opravdové chucpe? Když bývalý estébák a protekční komunistický synek lamentuje nad vybájeným polistopadovým útlakem

18. 11. 2023 | 5:00

Je to už 34 let, co mnozí z nás cinkáním klíčů odzvonili vládě komunistů. V listopadu roku 1989 si mnozí z nás mysleli, že osobní ministatečností pomohli ukončit totalitu - hrůzovládu, která z přemýšlejících lidí dělala nesvéprávné a z nepřemýšlejících mocné. Mnozí z nás se tehdy domnívali, že oním cinkáním udělali tečku za dobou temna, v níž se královsky dařilo především křivým páteřím a čítankovým prospěchářům.

NárodníDecroix
Nejpůsobivější fotografií z pražské Národní třídy, kde se v pátek připomínaly listopadové události staré 34 let, jsem ustanovila tuto. Je z x/twitterového účtu poslankyně parlamentu za ODS Evy Decroix. Dole ve fotogalerii jsou dnes již ikonické snímky z Listopadu 89 v Liberci od Milana Drahoňovského.

Je příšerná škoda, že se právě takoví "tatrmani" neodstavili od moci a příležitostí hned po Listopadu 89. Tím, že se tak nestalo, mohli se po zádech Sametové revoluce na výsluní vyšplhat i křivopáteřníci a prospěcháři další generace.

Nejvýstižněji to na x/twitteru napsal ministr zdravotnictví a místopředseda TOP09. Protože bych to lépe zformulovat nedokázala, dovolím si pasáž zkopírovat: „Víte, co je opravdové chucpe? To když bývalý estébák a protekční komunistický synek, který tu za bolševika práskal spoluobčany a čerpal výhody rudého straníka, v přímém přenosu lamentoval nad útlakem, kterému v polistopadové demokracii údajně ze všech stran čelí. Svými slovy uráží Občanské fórum, Václava Havla a všechny demokraty, kteří u nás obnovovali svobodu a demokracii po pádu totality, které Babiš sloužil. Neuvěřitelné,“ zhodnotil ministr.

„V předvečer jednoho z našich nejdůležitějších státních svátků tu posloucháme kádrování komunistického pohůnka a politického podnikatele, který v devadesátých letech, která tak zuřivě kritizuje, pohádkově zbohatl pomocí způsobů, které ani nebudu komentovat. Nevím, kdo mu tu dnešní slátaninu psal, ale zde beze zbytku platí, že Andrej Babiš se evidentně obklopuje stejně pokřivenými charaktery, jako je on sám...,“ uvedl ministr, jehož rezort, bohužel k jeho tíži, dobíhají předchozími vládami zažehnuté a nikdy ne(vy)řešené problémy.

Ano, nějak se nám ten odkaz Listopadu 89 posunul a zmatněl. Kdo z nás, aktérů tehdejšího dění, mohl před čtyřiatřiceti lety tušit, že se tu budou neobolševici roztahovat ještě ve dvacátých letech 21. století a bude jim fandit třetina národa. Zbývajícím necelým dvěma třetinám to sice přijde neuvěřitelné, nenormální, tupé..., ale je to tak.

A ještě smutnější je zjištění, že nynějším neobolševikům „vstávají stále noví bojovníci“, abychom zachovali partajní slovník. Všichni ti nynější političtí aktivisté nejrůznějších barev pilně navazují na své předchůdce z konce 80. let 20. století. Jen o tom zpravidla nevědí.

Foto z FB profilu Liberecký kraj.

V krajských podmínkách se nekulaté výročí Listopadu připomínalo standardně, takže se raději podívejme, co končící týden kraji dal:

Na zrekonstruovaném průtahu I/35 Libercem se sníží rychlost na 80 kilometrů v hodině z původní devadesátky. Na žádost policie bude rychlost snížená už od vjezdu do Liberce. Z průtahu by měla nejpozději do nedělních 19 hodin zmizet všechna dopravní omezení s výjimkou těch před tunelem, kde se bude pracovat zhruba do poloviny prosince.

Zpráva, že se bude na průtahu snižovat rychlost o deset kilometrů v hodině, vyvolala na sociálních sítích poprask. Já to internetové třeštění pískat nebudu, ale dovolím si se domívat, že průtah krajským městem je současně i městským okruhem, a tam je osmdesátka vcelku běžná. Možná se mýlím, ale rozhodně se kvůli minus 10 km/hod. nebudu čílit. Stejně to tam víc stojí než jede, takže nejvyšší povolená rychlost je více méně teorie.

Některé nepříliš bystré nápady jsou evidentně přenosné. Po Liberci oznámila zdražení jednotlivých jízdenek v MHD Česká Lípa. Cestující v městské dopravě si tam od Nového roku rovněž připlatí. Při platbě v hotovosti je jízdenka přijde místo 20 korun na 25, tedy o čtvrtinu dráž. Dokonce o dvě třetiny zdraží jízda při platbě kartou nebo chytrým telefonem, kdy se cena jízdenky zvýší ze současných 12 korun na 20. Stále ale bude levnější než při placení v hotovosti. Platnost jízdenky se navíc od ledna zvýší ze současných 60 na 75 minut.

Sice netuším, kam se dá v České Lípě "emhádéčkem" dojet za hodinu a čtvrt, ale tuším, že novinka bude obdobně užitečná jako v Liberci. I když... v České Lípě se možná s 75minutovou jízdenkou stihne dojet z periférie do centra, něco si tam zařídit a na stejný lístek se i vrátit. To by pak mělo smysl...

Zdražení ve veřejné dopravě se nevyhne ani Jablonci nad Nisou: Tady se od 1. ledna 2024 zvýší cena jízdného v městské hromadné dopravě zhruba o deset procent, hlavním důvodem jsou pochopitelně rostoucí náklady. Základní 30minutová jízdenka zdraží o dvě koruny, při platbě hotovostí přijde cestujícího po Novém roce na 20 korun, místo současných 18 korun. Cestování s kartou bude levnější, jízdenka zdraží z 16 na 18 korun.

Ovšem vítězem nevyžádané soutěže s názvem "Co všechno jim od ledna zdražíme“ se tento týden stal Tanvald. Roční poplatek za svoz a likvidaci komunálního odpadu tady stoupne zhruba o 40 procent. Letos obyvatelé platili 720 korun, příští rok to bude 1020 Kč. Novelu vyhlášky o místním poplatku za obecní systém odpadového hospodářství už schválilo zastupitelstvo šestitisícového města, když pro hlasovalo 17 z 18 přítomných zastupitelů.

Tanvald se tak zřejmě stane v kraji rekordmanem, byť odpad zdražují i další města. Nejvýraznější změna čeká obyvatele České Lípy, kteří tento poplatek začnou platit po 14 letech. Za svoz a likvidaci odpadu ve třetím největším městě v kraji zaplatí obyvatelé příští rok 960 korun. Z nuly.

Skoro o dvě třetiny stoupne roční sazba v Doksech, a to z 520 na 840 korun. V Jilemnici bude nárůst rovněž zhruba čtyřicetiprocentní z 560 na 780 korun. O čtvrtinu více než letos zaplatí obyvatelé Turnova. Základní roční poplatek za osobu radnice čtvrtého největšího města v kraji zvýší po 11 letech z 660 na 840 korun. V Liberci radniční koalice nenašla shodu, takže poplatek zůstává na nynějších 840 korunách a k avizovanému zdražení na 960 korun na hlavu nakonec nedojde.

Mediálním „hrdinou týdne“ se v Liberci ale tento týden stal bazén. Radnice ve svém Zpravodaji zveřejnila čtyři strany hrůz, jež „pod sukní“, tedy v zázemí, kam oko návštěvníkovo nevidí, skrývá městský bazén. Odvážný počin, protože koalici z jedné strany bombarduje veřejnost, že chce nový bazén a přitom mít pořád kde plavat, což se tak nějak vylučuje. A z druhé strany poštěkává provařená opozice, která všechno kritizuje, nabourává se do otevřených dveří a škodí.

Veřejnost lze pochopit, takže vedení města a tudíž i gesčně příslušný radniční náměstek dělá vše proto, aby se bazén udržel co nejdéle v provozu, byť si pohrává s příslověčnými sirkami. Bazén je časovaná bomba. V zázemí to vypadá buď jako v domě hrůzy, nebo jako v technickém muzeu, jak jsem již v končícím týdnu veřejně podotkla. Přesto se bazén zavře, až bude jasné kdo jej opraví. Kdo, kdy, jak a za kolik. K tomu nejsou potřeba žádné opoziční výzvy, na to vedení města přišlo už dávno samo, i bez exzměnařské propagandy.

Do toho je tu snaha udělat co nejférovější veřejnou soutěž a začít co nejrychleji, ovšem podle nenapadnutelných kritérií, s rekonstrukcí celého plaveckého areálu. Tak dobře a promyšleně, aby byl od problematiky jménem Bazén pro následujících až deset pětiletek pokoj. I k tomu má ale opozice, neposkvrněná jakoukoliv praxí, spoustu zbytečných řečí.

Zbytečných proto, že kdyby byla bývala bazén nechala opravit ona v době, kdy byla nejsilnější stranou radniční koalice (2014 – 2018), nebylo by teď co řešit. Bazén by byl opraven podle jejích představ, veřejnost by plovala v bezpečných vodách a všem by bylo hej. Ale: Příští rok to bude už deset let a ono pořád nic. Jenom ten stav bazénu je rok od roku strašidelnější.

Proto by bylo fajn, kdyby aktivističtí politici už konečně využili svého práva mlčet, nechtějí-li věci pomoci. Řečněním se fakt opravit nedá vůbec nic. Vzkazuje-li radnice „Musíme to opravit“, je jasné, že se konečně schyluje k akci, které ze všeho nejméně prospěje, bude-li se kolem ní soustavně politikařit a bude-li se kolem ní organizovaně vytvářet dusno.

Užívejte prodlouženého víkendu.

Alena Roubalová