Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Pětice zastupitelů zvolených za Spolu v Libereckém kraji čeká na nabídky Starostů a ANO. Koalice vládních stran si může vybrat

24. 09. 2024 | 5:00

Pětice zastupitelů koalice Spolu pro Liberecký kraj (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) čeká na nabídky od vítězných Starostů pro Liberecký kraj i od druhého hnutí ANO. Koalice, které by vznikly spojením s prvním nebo druhým by měly nadpoloviční většinu v krajském zastupitelstvu.

kožuch3top
Lídr kandidátky SPOLU Edvard Kožušník, foto z jeho FB profilu Eda Kožušník

Pětice zastupitelů koalice Spolu pro Liberecký kraj (ODS, TOP 09, KDU-ČSL): :

Kožušník Edvard, Klápště Jiří, Richter Vladimír,. Honsejková Tina a Šebestová Daniela.

V případě spojení se Starosty by koalice měla 25 mandátů ze 45, koalice Spolu s ANO o dva mandáty méně. První jednání se uskutečnila už v sobotu, se Starosty se Spolu znovu sejde v úterý, řekl v pondělí večer ČTK lídr kandidátky Edvard Kožušník.

Volby v Libereckém kraji vyhráli už počtvrté Starostové pro Liberecký kraj, získali 20 mandátů, ANO má o dva méně. Starostové proto o koalici jednají i s ANO, měla by 38 mandátů. S velkým odstupem se do krajského zastupitelstva dostala kromě Spolu pro Liberecký kraj koalice SPD a Trikolory, která má dva zastupitele. Nikdo další neuspěl, těsně pod pětiprocentní hranicí skončilo se 4,99 procenta hlasů Stačilo!, předsedkyně KSČM Kateřina Konečná chce ale výsledky v kraji napadnout u soudu a nechat je přepočítat. K zisku mandátu podle ní koalici chybělo osm hlasů.

S definitivním jednáním o koalici bude tak podle Kožušníka nutné počkat na rozhodnutí soudu. Pokud Stačilo! uspěje, soud nechá výsledky přepočítat a ukáže se, že některé komise skutečně pochybily, může se stát, že to výsledné počty změní.

Foto z FB profilu Eda KožušníkV takovém případě by Stačilo! získalo dva mandáty v zastupitelstvu na úkor Starostů a Spolu. Zvažované spojení Starostů a Spolu by pak mělo jen těsnou většinu jediného hlasu, koalice ANO a Spolu by na většinu nedosáhla bez spolupráce s SPD a Trikoloru, což je ale podle Kožušníka nepřijatelné.

Přesto by se podle Kožušníka neměla jednání zastavit, čeká, že už v úterý přijde vyjednávací tým Starostů s nějakou nabídkou. "Já bych rád, abychom ten čas využili a udělali si něco jako programové týmy, abychom si začali rozebírat jednotlivé resorty a konkrétní věci, které chceme dělat. Případně jestli jsou realizovatelné z pohledu koaliční spolupráce. Spíš se bavit o obsahu než o počtech a lidech," dodal lídr Spolu pro Liberecký kraj.

Tým Spolu má tři zastupitele z ODS a po jednom má TOP 09 a lidovci. Je složený prakticky ze nových tváří bez zkušeností v krajské politice. Jedinou výjimkou je Vladimír Richter (ODS), který byl v letech 2004 až 2008, kdy byl hejtmanem Petr Skokan, radním pro dopravu, a v končícím volebním období byl radním pro zdravotnictví.

čtk

Fotogalerie: Představitelé stran ANO a SLK, kandidátka SPOLU do krajských voleb a sídlo Libereckého kraje. Foto Artur Irma, archiv a FB E. Kožušníka