Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Petr Židek (ODS): Hledání řešení je pro mne důležitější než přetahovaná o politický světonázor

14. 09. 2022 | 5:00

Ke komunálním volbám jdeme za devět dní. Letošní 23. a 24. září  rozhodnou, kdo bude ve vedení krajského Liberce ve volebním cyklu 2022 – 2026. Když všecho funguje, jsou čtyři roky velmi krátká doba na realizaci v kampani naslibovaného, když se nedaří, pak se čtyři léta neuvěřitelně vlečou. Pokračujeme v letmé bilanci – s členem Rady města Petrem Židkem (ODS).

židekAuto
Petr Židek s manželkou Lucií na srazu aut zn. Porsche v Liberci - Vesci. Lucie Židková kandiduje jako desítka za ODS. Foto: FB P. Židka

Kde vidíte důvody, proč se za celé čtyři roky nepodařilo posunout opravu plaveckého bazénu?

Těch důvodů je několik. Tím hlavním je strašně dlouhá doba přípravy projektové dokumentace. Bylo to způsobeno především na straně projektanta, ale je fér přiznat, že svůj díl viny tady nese i město, kdy se v průběhu přípravy projektu, na základě požadavků především KAMu, měnily podmínky. Projektant pak musel spoustu věcí několikrát měnit a předělávat. Ale ať to nevypadá, že to je jen o KAMu a projektantovi. Bazén má spoustu specifik, a některé záludnosti se ukázaly až v samotném procesu přípravy. Tady je potřeba říci, že neuvěřitelně skvělý kus práce odvedli pracovníci ze správy majetku, kteří tomu věnovali mnoho hodin nad rámec svých povinností. Takže jestli budeme mít kvalitní projekt, tak je to především jejich zásluha.

Na čem zamrzl Uran?

Já osobně jsem chtěl ve věci Uranu jít jinou cestou. Dnes, pokud se bude opravovat, tak to bude stát skoro 150 milionů. Podle mne to jsou vyhozené peníze, zvlášť, když dotace nebude ani deset milionů. Nemyslím si, že argumentace, že jsme v nájmu a platíme 350tisíc měsíčně je validní. Za prvé v tom jsou i energie a ty bychom platili ať jsme v Uranu nebo jinde. Za druhé, pro město je lepší být v nájmu proto, že máte jasné mandatorní výdaje každý rok a nemáte další výdaje za správu budovy. Když přistoupím na řeč peněz, tak za jak dlouho odbydlím 150 milionů v dnešním pronájmu? Vychází mi 35 let! To už bude ta budova opět zralá na rekonstrukci. Raději budu v nájmu v prostorech, které tomu odpovídají, jsou úplně v centru u terminálu MHD a parkovacího domu a ty peníze požiji na desítky malých projektů. Třeba po dvou milionech v jednotlivých čtvrtích Liberce. Hlavní politický problém totiž není v tom, že jsme v nájmu, ale v tom, že jsme v nájmu v budově Syneru. To se totiž hezky kritizuje bez ohledu na to, jestli to je pro město výhodné nebo ne. Kdyby to byl barák, který patří třeba České poště, tak už jsme ho dávno koupili a přestěhovali tam větší část odborů, aby byly na jednom místě a neměli jsme je rozseté po městě. To že bychom pak ušetřili spoustu peněz za správu dalších budov je už jen třešnička na dortu.

Na čem ztroskotalo zahájení projektu Pastýřská?

Dobrá otázka. Pokud by se dělala Pastýřská podle původního projektu, tak už by byla dva roky v provozu. Byl to projekt, který se připravoval ještě za minulého vedení a měl být podpořen poměrně masivní dotací. Jenže pak si ho jako jeden ze svých cílů vzali na starosti v KAMu s tím, že mu přidají určitou hodnotu. To samo o sobě je určitě správně, pokud to tomu projektu pomůže a má to i pozitivní vliv na veřejný prostor. Jenže to se musí nějak propojovat, a hlavně se na tom musí dělat. Na můj vkus to trvá moc dlouho a bohužel město to bude stát i o dost víc peněz, než se původně počítalo. Ta komunikace je strašně důležitá pro městský okruh. Stejný osud má zatím i Vítězná, což mě strašně mrzí a je to přesně to co myslím, když říkám, že to město chrápe a potřebuje rozhýbat.

Zato se vám, jako ODS, podařilo zvrátit celou tu šílenost kolem družstevních bytů a bytů Intermy, kdy zejména SLK chtěla za již zaplacené byty inkasovat znovu. Nyní SLK v kampani slibuje postavit v Liberci 5000 nových bytů, přičemž do tohoto "slibu" započítala i developerské projekty. Tušíte, jak to chtějí udělat, když odmítají spolupráci s relevantními lidmi ze stavební branže?

Jo to je trochu úsměvné. Nejdříve to vypadalo, že naprosto bez skrupulí budou chtít Starostové po lidech zaplatit statisíce až miliony, a najednou slibují výstavbu tisíců bytů. Upřímně - tohle jsem úplně nepochopil, ten slogan SLK je napsán tak, že to  působí, jako že těch 5000 bytů postaví oni sami, resp. město. Realita je ale úplně jiná. Město dostaví pár desítek bytů sociálního bydlení a jinak nic. Čistá nula. Maximálně se podaří připravit pár malůvek a možná se začne něco malého na některém z městských pozemků projektovat. Ale to je vše, víc se toho nestihne. Těch 5000 bytů postaví soukromí investoři, kteří s přípravou začali už v minulém volebním období, a kdybychom jim na městě neházeli často klacky pod nohy a nezdržovali je nekonáním a vymýšlením nesmyslných podmínek hlavně v Kanceláři pana Janďourka, tak už mohla být větší část těch bytů postavená.

Pokud chceme, aby klesla cena bydlení v Liberci, tak musí být nejdříve dostatek bytů. Takže úkolem města by mělo být podporovat výstavbu, samozřejmě včetně participace investorů na veřejné infrastruktuře a souvisejících požadavcích týkajících se občanské vybavenosti. Ale ne, že se nějaký úředník bude chovat jak paša a svým nekonáním nebo nepřiměřenými požadavky bude odhánět peníze z Liberce. Jeden příklad za všechny. Na Letné se měla rekonstruovat prodejna LIDLu. Pro nás všechny, kteří tam nakupujeme, by to bylo příjemné zlepšení prostředí. Vedení firmy přistoupilo na takové věci jako je zelená střecha, a podobně. Bylo ochotno do toho dát více peněz, než původně předpokládalo. Ale pan Janďourek neustále navyšoval své požadavky a má to jediný výsledek. LIDL odstoupil od rekonstrukce a rozhodl se modernizovat jinou prodejnu, v jiném městě, kde o to na radnici stojí.

Jak se vám během těch čtyř let spolupracovalo se změnařskou opozicí, která jde ODS po tepně a šplhá o jejích zádech už bezmála čtvrt století?

Naše vztahy s opozicí měly těžší rozjezd, který byl způsobený dlouhodobými politickými vztahy. Snažil jsem se při jednáních, která jsme vedli nad různou problematikou, hledat řešení, což je pro mne důležitější než se přetahovat o politický světonázor. I když se v mnoha věcech neshodneme, musím říci, že ta jednání byla většinou velmi pragmatická a mnohdy dokázali i upozornit na detail, který by nám třeba unikl. Opačně to byl pro koalici prostor detailněji vysvětlit důvody, která k určitým našim rozhodnutím vedla, a do té doby je opozice neznala. Jsme každý z jiného těsta, ale myslím, že k sobě máme respekt, který je pro práci v zastupitelstvu důležitý. Jako příklad mohu uvést problematiku převodu družstevních podílů a sporu se společností Interma. Jejich postoj byl od začátku stejný jako náš a myslím, že to někteří nečekali a počítali spíš s opakem. Byl to příklad, kdy jsme nikdo neřešili politický dres, ale měli jsme snahu vyřešit dvacet let starou problematiku tak, aby lidi nikdo nepřipravil o jejich majetek nebo ho nemuseli platit dvakrát. To, že se smlouvy mají plnit, na to jsme se shodli s opozicí hned v počátku, a od toho se odvíjelo všechno ostatní. Zafungovalo to.

lo