Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Pirátská strana půjde v Libereckém kraji do voleb sama, lídrem bude turnovský radní Zbyněk Miklík

10. 12. 2019 | 14:04

Pirátská strana půjde v Libereckém kraji do krajských voleb sama. Spojení se Stranou zelených a KDU-ČSL členové odmítli. Vlastní kandidátku staví Piráti v Libereckém kraji poprvé, jejím lídrem bude turnovský radní Zbyněk Miklík. O rozhodnutí fóra dnes ČTK informovala krajská koordinátorka Pirátů Helena Vondráková.

volbyIrmaNew3univers
ilustrační foto Artur Irma

Miklík v současné době působí v trutnovské městské radě a nabízí zkušenosti a znalosti především v projektovém řízení a školení v oblasti veřejných zakázek a jejich elektronizaci. Dlouhodobě se věnuje hlavně veřejným zakázkám. "Nejvíce si sám u sebe cením schopnosti pochopit, analyzovat a navrhnout řešení daného problému. To je to podstatné, co mně vlastně do komunální politiky přivedlo. Je to přístup k problémům a jejich řešení a v tom se vidím jako Pirát," řekl po svém zvolení.

Zatím největší úspěch měli Piráti v Libereckém kraji ve volbách do Evropského parlamentu, kde skončili druzí za hnutím ANO, když jim hlas dalo 14,92 procenta voličů. Úspěšní byli i v loňských volbách do Poslanecké sněmovny, kdy skončili na třetím místě za ANO a Starosty a nezávislými. Hlasovalo pro ně 11,42 procenta voličů. Ve Sněmovně tak mají za Liberecký kraj jednoho svého zástupce - Tomáše Martínka z České Lípy.

V komunálních volbách získali Piráti v Libereckém kraji 12 mandátů. Z velkých měst mají své zástupce v České Lípě a Turnově, v Semilech se dohodli na spolupráci. V Jablonci nad Nisou se koalice s ANO před několika měsíci rozpadla. V krajském městě Liberci Piráti v komunálních volbách nekandidovali, protože neměli dost kvalitních lidí na sestavení samostatné kandidátky a o spojení s jiným politickým uskupením vůbec neuvažovali.

čtk