Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Pirátský aktivista upletl bič na Starosty, ale sotva jím zapráská. Taková lapálie...

26. 01. 2022 | 5:00

Další partají, která v blížících se komunálních volbách půjde dosud dominantním Starostům pro Liberecký kraj (SLK) po krční tepně, budou v libereckých podmínkách vysoce pravděpodobně Piráti. Aby ne, když Pavel Felgr, jejich nejviditelnější člen, včas přeskočil do místní buňky České pirátské strany (ČPS) z aktivistické Změny, za niž byl část minulého volebního cyklu libereckým zastupitelem.

LBtopliberec radnice mad
Ilustrační foto Mad

Přes zastávku ve stejně aktivistiky orientované sestavě LOL, která se někdy mezi lety 2014 – 2018 od Změny odštěpila, čímž jí způsobila totální personální vyprázdnění (které se nyní trosky ZPL v libereckém zastupitelstvu snaží dohnat symbiózou se Zelenými), nakonec Felgr skončil u Pirátů. "V současné době pracuji v kontrolním výboru v Liberci, kde se snažíme odkrývat některé problematické smlouvy a zakázky," napsal Felgr sám o sobě na internet.

A právě z pozice člena Kontrolního výboru Zastupitelstva SML se nyní Felgr snaží uplést „bič“ na Starosty, tedy na politické hnutí, s nímž Piráti ruku v ruce kandidovali v nedávných parlamentních volbách. Už je ale po volbách i po „lásce“. Bič liberecký pirát sice upletl, ale sotva jím zapráská...

Felgr se snaží SLK reputačně alespoň pošramotit, protože nynější i minulou prezentaci závěrů kontrolních akcí na radničním webu pokládá za nepřehlednou. V tiskové zprávě liberecké pirátské buňky se proto dramaticky ptá: SLK proti transparentnosti liberecké radnice? A hned v titulku ujišťuje, že Piráti žádají jednoduchý přístup k výsledkům kontrol.

TZ ČPS: Ve čtvrtek 27.2. 2022 bude liberecké zastupitelstvo probírat bod týkající se změny statusu Kontrolního výboru a především jednoduchého a přehledného přístupu občanů i úředníků ke zprávám o provedených kontrolách na webu města. Jenže podle člena Kontrolního výboru a Piráta Pavla Felgra tu něco z neznámého důvodu drhne. 

„Konkrétně jde o proklamovanou neochotu největšího zastupitelského klubu Starostů pro Liberecký kraj změnu statusu a s ní i transparentní podobu rejstříku kontrolních zpráv podpořit. A to kupodivu přes to, že v říjnu minulého roku primátor Liberce Jaroslav Zámečník (SLK) změnu v zájmu větší otevřenosti a srozumitelnosti podporoval.  

Záměr Kontrolního výboru města Liberce byl od počátku v tom, aby byly zprávy z provedených kontrol na městském webu snáze dostupné, včetně předchozího volebního období 2014-2018. Vytvoření rejstříku kontrol s jasným pojmenováním a odkazem na závěrečnou zprávu by zjednodušilo přístup ke kontrolním zprávám vedení města, úředníkům i veřejnosti. V minulosti byly zprávy z kontrol zveřejňovány jen v podkladech do zastupitelstva a jsou velmi obtížně zpětně dohledatelné. Proto v sekci kontrolního výboru za tímto účelem vznikla nová podrubrika, kde by mělo být vše pohromadě, jednoznačně a srozumitelně označené. Jednoduché, že? Jenže asi jak pro koho.

Klubu Starostů zřejmě nepřehledné označování z nějakého důvodu vyhovuje, přestože požadované informace budete hledat jen velmi obtížně, uvádí mj. v tiskové zprávě Michal Chalupa, šéfredaktor Pirátských listů, který liberecké buňce píše tiskové zprávy.

“Pokud se chcete dozvědět, čeho se kontrola týká, musíte rozkliknout daný PDF soubor a takto postupovat jako pes pátrač od souboru k souboru. A přitom by stačilo do názvu popisu vložit název kontroly,” kroutí hlavou nad stávajícím systémem Pavel Felgr. Podle něj padají i svérázné argumenty, že přehledný výpis kontrolních zpráv není potřeba, protože zprávy z kontrol jsou zveřejňované v podkladech do zastupitelstva. To ovšem o transparentním přístupu vedení města a vstřícnosti k občanům příliš nevypovídá a popravdě podobná argumentace zní pochybně, až podezřele. Proč by měl mít někdo zájem znesnadňovat přístup k výsledkům Kontrolního výboru?, ptá se (řečnicky, leč poněkud teatrálně - pozn. red.) Felgr a vidí v takové (pro běžného občana velice okrajové „lapálii“ - pozn. red.) záležitosti snahu o netransparentnost ze strany Starostů. Konec citace z TZ ČPS.

Soudím, že tento pracně vygenerovaný "problém" je pod rozlišovací schopností nejen vedení radnice pod taktovkou SLK, ale i běžného občana. Pokud někdo čirou náhodou kontrolní závěr k něčemu potřebuje, může o něj magistrát požádat podle zákona 106 o svobodném přístupu k informacím, a po vlastní zkušenosti předpokládám, že potřebné dokumenty získá. Pokud ovšem někdo potřebuje hledat problém tam, kde ho vidí jen on, pak je každá rada drahá.

Obecně: Je asi věcí kontrolního výboru, jak bude své závěry prezentovat, najde-li se k tomu většinová vůle. Je výhradně jeho problém, jak nazve ukládané soubory, k tomu snad nepotřebuje součinnost s jinou partají. Na vedení radnice, resp. úřadu pak je, aby požadavek (prezentaci na webu města) zrealizovala po vzájemné dohodě. Medializace je zbytečná.

Kdo někdy hledal na webu Liberec.cz (ve zde zveřejňovaných kompletních výstupech z rady či zastupitelstva) něco konkrétního, ví, že to není žádná kratochvíle. Musí se prokousávat kilometrovými, needitovatelnými soubory uveřejněnými ve formátu .pdf, ale to je daň za snahu informaci získat po vlastní ose. "Stošestka" je fajn, ale ne pro toho, kdo informaci potřebuje rychle. Na magistrátním webu je každopádně informací tolik, že je téměř nemožné uspořádat je směrem k veřejnosti tak, aby k nim každý našel bezpracnou cestu na „první dobrou“.

To by ale libereckou komunální politikou mocně políbený politický aktivista, aktuálně oblékající pirátský dres, měl vědět. Už proto, že se prezentuje jako IT specialista.

uba