Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Pokud by Liberec chtěl provozovat Sport Park vlastními silami, příspěvek z městské kasy by činil cca 30 milionů ročně

03. 05. 2020 | 17:56

Celý prodloužený víkend túruje liberecká radniční opozice kvůli deseti milionům, které musí Liberec jako vlastník sportovního komplexu s arénou poskytnout jeho provozovateli, aby nedocházelo ke znehodnocování městského majetku v době, kdy z vyšší moci nemůže fungovat. Příští čtvrtek o tom ještě musí rozhodnout zastupitelé. Opozice složená z neúspěšných lokálních politiků téma rozmazává na sociálních sítích i svém propagandistickém kanále.

zamečníkOficCivil
Liberecký primátor Jaroslav Zámečník (SLK).

Taková je role opozice - kritizovat konání koalice, ovšem lhát se nemá. Není ani slušné v tak složité době  ohýbat realitu ve snaze zalíbit se veřejnosti. Na facebookovém profilu Starostů pro Liberec byl dnes zveřejněn postoj libereckého primátora. Zveřejňujeme jej, aby byla slyšet i za městské finance odpovědná strana.

V době krize je potřeba se rozhodovat racionálně, ne dle emocí!

V současnosti se v Liberci, médiích a sociálních sítích nese emotivní téma. Jde o žádost pomoci pro SFM Liberec s.r.o., tedy společnosti, která od roku 1996 (zpočátku pod názvem STADION s.r.o.) spravuje sportovní areál a později i libereckou arénu, halu míčových sportů, Kord arénu, Svijanskou arénu, atletický stadión, tenisové kurty a další venkovní sportoviště, tedy majetek města Liberec za více jak 1 miliardu Kč.

Posledních 10 let je provoz areálu a všech jeho sportovišť smluvně na základě výběrového řízení z roku 2009 zajišťován společností SFM za částku cca 14 mil Kč/ročně. Na další část provozních nákladů si musí vydělat SFM komerční činností. Celý areál o rozloze 140.000 metrů čtverečních s 16 venkovními a 19 krytými sportovišti SFM provozuje a má povinnost zajistit dostupnost pro sportovní kluby i sportující veřejnost. Zároveň provozuje komerční činnost jako jsou koncerty, výstavy a další sportovní akce. Nejvýraznější jsou bezpochyby extraligová utkání domácích Bílých Tygrů Liberec.

Z důsledku nařízení vlády ze dne 13.3.2020 byl celý sportovní areál uzavřen (stejně jako ZOO, divadlo F.X. Šaldy, bazén a další organizace na území města Liberec). Není jistá budoucnost, kdy se vše vrátí do původního stavu ale náklady na provoz, energie, zaměstnance bohužel běží dál. Dne 14.4.2020 dorazila na město Liberec žádost o pomoc se sdělením, že od 1.5.2020 nebude SFM schopno platit svoje závazky a bude tak muset ukončit svou činnost. Jednalo se mimo jiné o prodloužení smluv trenérům, dalším smluvním partnerům, zahájení přípravy sezóny pro Bílé tygry, prodej permanentek, připravovat ticketing a další související věci. Město Liberec stálo v situaci, kdy reálně hrozilo, že od 1.5.2020 (tedy za 14 dnů od podání žádosti) se bude muset ze dne na den postarat o celý areál. Budoucnost extraligy by byla ještě více ohrožena, než je nyní z důvodu případných trvajících opatření ohledně koronaviru.

Původní požadavek na pomoc z rozpočtu města Liberce byl do konce roku 2020 SFM vyčíslen na 38 milionů Kč, což bylo pro město zcela nepřijatelné. Liberec bude muset v budoucnu velmi uvážlivě hospodařit a hledat úspory, které z důvodu výpadků příjmů ze strany státu budou obrovské a pocítí je každý obyvatel Liberce.

Okamžitě jsme začali s externí specializovanou firmou analyzovat hospodaření SFM a nákladů na provoz sportovního areálu. Zjistili jsme, že pokud by město chtělo provozovat celý sportovní areál vlastními silami, příspěvek na provoz od města by činil cca 30 milionů Kč / rok a bylo by nejisté, zda by zde extraliga zůstala. Stáli jsme tedy před rozhodnutím, zda-li neposkytnou žádnou pomoc, nebo vyjednat reálnější částku pomoci, nebo přijmout riziko výpovědi SFM a začít se ze dne na den o areál starat sami.

Analýzou a následným jednáním jsme původní žádost o pomoc z 38 mil. Kč a i přes extrémní nedostatek času postupně snížili na 10 mil. Kč a SFM tuto nabídku akceptovalo. Pokud v říjnu 2020 budou stále platná opatření, která zabrání plnému využívání areálu, má možnost SFM i město Liberec od smlouvy o správě areálu odstoupit s výpovědní lhůtou do 31.12.2020. Rozhodli jsme se tedy nabídnout pomoc do výše 10 mil. Kč a věříme, že SFM se pokusí po konci omezujících opatření co nejrychleji nastartovat veškeré akce tak, aby občané Liberce mohli dál využívat sportoviště a měli stejný nebo podobný objem sportovních a kulturních akcí. Zároveň město Liberec bude mít dostatek času prozkoumat veškeré možnosti a případně se připravit na jinou formu správy celého areálu od 1.1.2021. Tato pomoc bude zúčtovatelná, tedy město Liberec bude mít zpětnou kontrolu na jaké výdaje bude použita.

Ve čtvrtek 30.4.2020 schválilo Zastupitelstvo města Liberce záměr poskytnutí pomoci do výše 10 mil. Kč s tím, že dne 7.5.2020 bude předložen do Zastupitelstva města Liberce dodatek koncesionářské smlouvy obsahující veškeré detaily a podmínky budoucího vyúčtování pomoci.

Naše rozhodování bylo v této otázce čistě ekonomické a racionální. V dalších týdnech a měsících nás podobných a náročnějších rozhodování čeká ještě mnoho. Bude se jednat o naše kulturní organizace, dopravní podnik města Liberce, ZOO a úsporná opatření v rozpočtu města Liberce.

Jaroslav Zámečník, primátor města Liberec

 

V následné diskusi primátor ještě dovysvětlil:

1. mzdy a odvody lidí:
V případě kulturních organizací města město platí 100% nákladů za zaměstnance, který je doma na překážce na straně zaměstnavatele. Stát žádný Antivirus pro města a jejich oraganizace nemá a nic nám nedá.

V případě sportparku jsme na tom trochu lépe. Pro SFM stát zaplatí za zaměstnance sice pouze 80%, ale dalších 20% nedá. Vlastně je štěstí, že sportpark neprovozuje město (nedostalo by od státu nic, ani těch 80%). Protože provozovatel má koncesní smlouvu (tzn. náklady na provoz kryje výnosy z činností), a výnosy nyní v důsledků vládního rozhodnutí nejsou, město s pokrytím chybějících 20% pomůže. Kdybychom si od 1.5.2020 areál i se zaměstnanci převzali, bohužel platíme 100% bez pomoci státu. Proto je výhodné a platit jen 20%, byť soukromé firmě. Po skončení Antiviru pokryjeme nezbytné zaměstnance na provoz areálu.
Maximální pomoc je zastropována 5 mil.Kč. Zaměstnanců je cca 70 a vše bude auditorem zkontrolováno a vyúčtováno, oddělímě zaměstnance na komeční činnosti, ty nejsou předmětem podpory. Současně nedovolíme žádné excesy v podobě neobvyklých plateb a odměn atd.

2. Energie
Budeme sledovat jednotlivé měsíční spotřeby energií podle reálných spotřeb pro areál a odečítat ty spotřeby, které nesouvisí s areálem. Opět na toto budeme mít auditora. Nejedná se o dokladování zálohových plateb, ale skutečných spotřeb.

3. Původní požadavek SFM byl poskytnout zálohově březen 2 mil.Kč a každý další měsíc 4 mil.Kč až do 31.12.2020 a pokrýt náklady po odečtení všech příjmů. Celkem bychom museli poskytnout na zálohách 38 mil.Kč a doufat, že se podaří postupně opět vytvářet v areálu příjmy. Město by ale přebíralo riziko např, za koncer Kabátů v listopadu 2020, za návštěvnost na extralize atd. Vše příjmy, ze kterých SFM kryje náklady na tyto akce a provoz areálu. S výsledkem pomoci do max. výše 10 mil.Kč do srpna 2020 jsem velmi spokojen, ostatní rizika jsou už na SFM. Doufám, že se vše rozeběhne a opět bude brzo fungovat.