Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Potřeby Liberce jsou nekonečné, zdroje omezené. Vědí to všichni, a přesto se přehrávají očekávatelné scénky

14. 12. 2019 | 6:06

Tento týden mě zaujala hláška, která putovala facebookem: Chválit vládu za to, že opraví silnice je jako chválit bankomat, že vám vydal peníze… Slušný oslí můstek pro Inventuru, ohlédnutím se za děním končícího týdne. Poslední v tomto roce.

vánoceKOčka
ilustrační foto

Když se schvaluje rozpočet stotisícového krajského města, odehrají se předem očekávatelné scénky. Ten, kdo je právě v koalici, se snaží předem známý balík financí nacpat do předem daného počtu šuplat s tím, že ten, co je právě v opozici, ho za to kritizuje. Má dojem, že by měl do šuplat dávat více/méně a přidávat/ubírat úplně jinde, než učinil.

Potřeby Liberce jsou nekonečné a zdroje omezené. Vědí to všichni, a přesto hrají divadlo. Metodu, když se vytáhne pár čísel a na nich se dokumentuje, jak je rozpočet nemožný, někde rozhazovačný, jinde neúnosně šetřivý, znají všichni a aplikují ji podle toho, zda jsou právě u vesla nebo ne. Aktuálně opoziční strany, které ještě před rokem a půl Liberci vládly, tuto propagandistickou techniku dovedly téměř k dokonalosti. Vyčítat vysoké personální náklady na úřednictvo a nezmínit, že na tento problém zadělaly výhradně ony, když nechaly aparát patřičně nabobtnat a vládní populisté navrch soustavně zvyšují platy ve veřejné sféře, je víc než hloupé. Až se divím, že se k tomu oba opoziční zastupitelé, civilním povoláním vyučující na vysokých školách, propůjčili. Jistě, míru vkusu máme každý nastavenou jinde.

Koalice vědoma si své síly v zastupitelstvu všechny ataky víceméně způsobně vymlčela, občas i nastavila příslovečnou druhou tvář, protože se nechtěla pouštět do žádné větší rétorické akce. I ona mohla donekonečna, ovšem v opačném gardu, srovnávat s nedávnou minulostí a pojmenovávat příčiny, jejichž důsledky teď řeší. Stejně by ale nikoho nepřesvědčila a opozičníci, jimž v sestavě chyběl nejagilnější kritik, bývalý „ekonomický“ náměstek předchozího vedení města, si stejně potřebovali na veřejném zasedání pouze odehrát své.

Vymlčovací taktika ostatně nebyla na škodu, protože když se tu a tam koalice přece jen snažila vysvětlit místy nevysvětlitelné, rozhodně věci neprospěla. Když chtěl, například, primátor odůvodnit, proč radnice vydává tři čtvrtě milionu za videa, v nichž prezentuje výsledky své práce, vzal to za úplně špatný konec. Prý si neplatí za jejich vysílání v místní televizi se záběrem větší prskavky, nýbrž za jejich výrobu. Ta videa pak uplacíruje na facebookový profil radnice, kde jsou ke shlédnutí. Že se taktéž odvysílají v té místní televizi, kterou nelze naladit ani na mnoha místech Liberce, je prý jen bonus.

Kdyby tomu tak opravdu bylo, netřeba platit za výrobu firmě provozující televizi. Takovou produkci zvládne člověk se slušnějším mobilním telefonem. Střihový a titulkovací program je ke stažení zdarma. Co ale snese produkce pro facebook, nesnese televizní vysílání. Tak to je. Je vcelku v pořádku, že vedení města svoje výsledky veřejnosti za úplatu prezentuje, úplně v pořádku ale není kde a za kolik.

Ke schválenému rozpočtu je třeba dodat, že Liberec pro příští rok počítá s výdaji 2,458 miliardy korun a příjmy o 130,5 milionu korun nižšími. Schodek zaplatí zapojením zůstatků z fondů, z kontokorentu a z letos našetřených peněz na splátku úvěru. Na investice město vydá asi o pětinu méně než letos. 

Za zmínku ještě stojí postřeh z diskuse k rozpočtovému výhledu na roky následující, který měli zastupitelé rovněž na stole. Jestli jsem to pobrala správně, bude v dohledné době zadlužení krajského města opět dvoumiliardové, protože si Liberec bude muset vzít úvěr na opravu plaveckého bazénu. Což je asi běžná věc, investice vyžadují financování. Běžné ale není, že Liberec deset let splácí dluhy, na kritice zadluženosti vzniklé k roku 2010 po rozsáhlé investiční činnosti vyrostla už několikátá politická reprezentace města a výsledkem bude, po deseti a více letech, opět zadlužení v původní, dvoumiliardové výši. Pro laika k nepochopení.

K nepochopení je též krystalické vidláctví, jemuž dali na posledním letošním jednání zastupitelů průchod zástupci opozice když kritizovali nominace na udělení Medaile města Liberec v roce 2020. Navzdory tomu, že všechna jména prošla příslušnou komisí s doporučujícím stanoviskem, kde mají všechny partaje svého zástupce, rozhořela se až na veřejném jednání zastupitelů diskuse, proč vadí dvě z navržených jmen. U ředitele botanické zahrady je podle opozičních zastupitelů překážkou k udělení medaile fakt, že se před časem nepohodl se zahradníkem, propustil ho a věc se dostala k soudu.

Pokud mi paměť dobře slouží, jde o vcelku zákeřnou dohru aféry s na hnůj vyhozenými kaktusy, která se za vlády ZPLANO halasně řešila s cílem vypudit odborníka na slovo vzatého z postu ředitele zahrady. Nějak se to evidentně nepodařilo, jako řada rozehraných věcí, protože pan ředitel v botanické šéfuje a bádá dodnes. I kdyby dotyčný v pracovně-právním sporu pochybil, nic to nemění na tom, jakým přínosem pro město je. A za to se dávají medaile.

Obdobně tomu je s někdejší ředitelkou liberecké krajské knihovny, bývalou náměstkyní primátora a hlavně - tváří Listopadu 89 v Liberci. Nechtít jí dát medaili jen proto, že jako občanka zabojovala proti kontroverznímu klubu v sousedství svého bydliště a předtím jako politička ve vedení města neuspokojila potřebu nějaké školy, je trapné. A ještě trapnější je, když se o tom všem mluví veřejně a odpůrci žalují jak žáci pomocné školy. Zmíněná expolitička se přitom velmi zasloužila o rozvoj dětského čtenářství v Liberci i kraji, dokázala velet knihovně v pro ni hodně bouřlivých časech a hlavně – stála u historických proměn, jež započaly před třiceti lety. Dost důvodů pro udělení medaile.

V Liberci tento týden pokračoval soud v cause, kde je mezi obžalovanými i hejtman. Původně měly zaznít závěrečné řeči a soud měl spět do finále. Nestalo se, protáhne se minimálně do března příštího roku. Tragické je, že jeden z obžalovaných už zemřel. Rozhodně to nechci zlehčovat, ale dokumentuje to, jak se proces neúnosně vleče. Nikoho už ani moc nezajímá, co se před soudem říká a přehrává, podstatný bude až rozsudek. A tak chodí do soudní síně vysedávat jen pisálek ze změnařského propagandistického webu, který má o vině a trestu jasno už od začátku. Potřebuje pouze načerpat něco jedu.

Protože je toto poslední Inventura letošního roku, musím skončit pozitivně. Tak například: Bedřichov v Jizerských horách před začátkem zimní sezony zmodernizoval za 6,7 milionu korun zasněžovací systém na stadionu pro běžkaře. Obci na něj pěti miliony přispěl Liberecký kraj. Nebo: Největší sbírku skleněných betlémů v celé republice lze zhlédnout v Železném Brodu. V tamním muzeu je k vidění více než sedm desítek současných i historických děl. A dalo by se pokračovat. Dobrých počinů se v kraji opět urodilo nepočítaně, stačí číst ten správný regionální portál a víte to stejně jako já.

Dovoluji si vám popřát příjemné vánoční svátky, Silvestra k přežití a v novém roce, jako obvykle, samé dobré zprávy.

Alena Roubalová

 

Načítám...
Napiš komentář