Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Primátor Zámečník ke kauze bytových družstev: Lidé o své byty nepřijdou, zní vzkaz z města

15. 05. 2020 | 13:29

Takzvanými kostlivci ve skříni jsou důsledky divoké privatizace a výstavby z devadesátých let, které se nyní začínají objevovat. Pro Liberec jsou jimi desítky případů, které vznikly v letech 1997 – 2007, a ve kterých jde o smlouvy fyzických osob s privátní firmou, která prostřednictvím státní dotace vystavěla městské byty v Zeleném Údolí a v jiných částech Liberce.

Bytová družstva pak byty družstevníkům prodala a převzala jejich správu. Celkem jde o 1240 bytů, které jsou v držení dvanácti bytových družstev, ve kterých má město podíl.

Nejzajímavější je hned první a nejstarší případ, kde nejsou vlastníky bytů družstevníci, ale pouze soukromá firma Interma Byty a.s. (jedná se o jinou firmu, než která byty stavěla) a město Liberec. Tady jde o 256 bytů v 6 domech v Zeleném údolí. Město vlastní 51% bytového družstva a soukromá firma 49%. Upozorňuji, že zde nejsou družstevníci, ale jsou to sociální byty, do kterých město umísťuje svoje nájemníky podle pořadníků. A nyní chce tato soukromá firma za jednu korunu převést 51% podíl města Liberce.

Chce tak učinit podle smluv, které podle dvou nezávislých posudků, které si Liberec nechal vypracovat, jsou označeny jako neplatné. Navíc si po celou dobu dvaceti let firma INTERMA ponechávala veškeré výnosy z nájmů a město ze svého 51% podílu nedostávalo zcela nic. Město, v roli dobrého hospodáře, se proto nyní chce o podíl na výnosech soudit. Nelze majetek v hodnotě 300 milionů korun převést za jednu korunu. Ať tedy rozhodne soud.

Jiný případ jsou ale bytová družstva Alfa, Beta, Gama a další, kde tehdy firma INTERMA nemohla získat státní dotace, ale chtěla stavět bytové domy a prodávat je lidem. Kvůli dotaci do svého obchodního záměru vtáhla město, které do výstavby vložilo dotační peníze (proto město zpravidla dodnes vlastní cca 25-30% majetku bytových domů) a další část na výstavbu získala INTERMA od jednotlivých budoucích členů družstva, zpravidla fyzických osob. INTERMA realizovala svůj zisk bezprostředně po prodeji družstevních podílů.

Město Liberec chrání svůj majetek a chrání také samotné družstevníky. Společně s dalšími městy v republice, která nyní řeší dozvuky devadesátých let v tématu výstavby družstevních bytů, Liberec hledá nevhodnější postup legálního řešení. Hledáme s právníky cestu, abychom se v co nejkratší době dohodli s jednotlivými fyzickými osobami na řešení tak, aby všichni měli jistotu, že o svůj majetek nepřijdou, získají své byty do osobního vlastnictví a do budoucna už nikdo dnešní právní kroky nebude zpochybňovat.

Jaroslav Zámečník (SLK), primátor statutárního města Liberec