Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Proč krajská Změna pořád řeší stavební dozor? Protože nesnáší firmy, které jej provádějí. Má je na partajním blacklistu

26. 02. 2020 | 5:55

Už druhé krajské zastupitelstvo řešila změnařská opozice problematiku s názvem Technický dozor investora (TDI). Má totiž pocit, že se na něj u krajských staveb vydává trestuhodně málo veřejných peněz.

Což je samo o sobě dost velký paradox, protože jsou to právě změnaři, kteří v jiných případech hlídají u stavebních zakázek každou korunu ve snaze získat propagandistické střelivo na nenáviděné stavební firmy i politickou konkurenci.

Jenom podle jejich názoru "podseknuté" peníze na TDI změnaři nepřekvapivě a otravně řeší z téhož důvodu. Nelíbí se jim firmy, které stavební dozor na velkých krajských akcích zpravidla provádějí, protože vyhrávají tendry. Mají jméno, mají reference a jsou dostatečně velké na to, aby zvládly úkoly po celém kraji. Což u „obývákové“ firmy nebo osoby pracující na IČO nehrozí. Dvě konkrétní firmy totiž patří na změnařský blacklist, tedy na soupis firem, které reprezentanti opoziční marginální partaje nesnáší a ustanovili je už dávno svými třídními nepřáteli.

A přitom Změně aktuálně platné postupy při výběru stavebního dozoru na tu kterou stavbu dostatečně „blbuvzdorně“, obsáhle a srozumitelně vysvětlil jak gesční náměstek hejtmana pro rezort ekonomiky, investic, správy majetku a informatiky, tak kompetentní krajští úředníci.

ZPLK ale chápat nechce nebo nedokáže. Úřadující šéf Změny Jan Korytář, kterého se snaží jeho partajní kolegové lehce obcházet, aby jim nadále nekazil profil, přispěchal během jednání krajských zastupitelů s vysvětlením, parafrázuji: Vezměte si, jak mají skyboxy v areně, tam se s každým kamarádí a pak se nám smějou do obličeje... Jakeš - Babiš hadr.

Změna, v tomto bodě reprezentovaná Josefem Šedlbauerem, salonním chemikem, a Jaromírem Baxou, salonním ekonomem (oba učí na vysokých školách, což je samo o sobě alarmující), šla ve zdůvodňování své „pravdy“ tak daleko, že vypracovala „analýzu“, která má jejich tvrzení dokázat. Do tabulky si vytáhla některé stavby nad 20 milionů, jež byly realizovány v Libereckém a Královéhradeckém kraji a jala se srovnávat.

Aby to v Libereckém kraji vyšlo o poznání hůře než v sousedství, vypíchla v případě Libereckého kraje jen částku vyčleněnou na TDI a v případě Královéhradeckého kraje sumu určenou na TDI v součtu s částkou na BOZP. To je další položka vyčleněná na bezpečnost a ochranu zdraví při práci, kterou LK soutěží zvlášť. „Analytikům“ vůbec nepřišlo hloupé, že srovnávají příslovečné hrušky a jablka a vůbec se neobtěžovali srovnávat srovnatelné, tj. sečíst u Libereckého kraje položku na TDI a BOZP. To by mělo alespoň nějakou vypovídací hodnotu.

Jistě, oba jsou v oblasti stavebnictví velcí amatéři a lze jen doufat, že si při analýzách ve svém oboru počínají úspěšněji. Je ale s podivem, proč ze sebe veřejně a tak naléhavě dělají kašpary…

Šedlbauer se nyní více než ke Změně hlásí k Zeleným, Baxa k nim přeskotačil též a oba fugurují na jakési společné kandidátce, protože krajské volby jsou na obzoru. Změna viditelně chřadne a za krajské mandáty se inkasuje do partajní pokladny. Zjevně nastal čas opustit potápějící se loď…

Pout s provařenou Změnou se ale nezbaví ani Šedlbauer (seděl za ní v letech 2014 -18 v Radě města Liberce) ani Baxa, byť ten její řady opustil již dříve. Jak známo, Změna byla v minulém volebním cyklu, ještě předtím, než se od ní trhli mj. Baxa a Zuzana Kocumová (oba dnes LOL), nejsilnější partají v zastupitelstvu i radě krajského města. Toto vedení radnice v letech 2014 – 2018 ovšem v oboru stavebnictví ke konci dotáhlo jediné dílo: Osmimilionovou rekonstrukci Lesního koupaliště, již provázely takové problémy, že by vydaly na obzvlášť zdařilý kus v žánru absurdní divadlo.

Všichni víme, že když byla voda, vytékala děravou vanou. Když voda nebyla, navážela se cisternami, aby se to Potěmkinovo koupaliště dalo alespoň uprostřed léta slavnostně otevřít a byly obrázky na facebook. Nevzrostla ani tráva, ta odumřela ještě před tím, než se dílo podařilo alespoň provizorně zprovoznit. A to mělo tehdejší vedení radnice náměstkyni speciálně pro věci zelené, povoláním zahradní architektku…

Nějak si nevzpomínám, jak to tehdy u Lesního koupaliště bylo se stavebním dozorem, tedy TDI. Tuším, že jej měl na starost tatínek dvorního spolupracovníka šéfa Změny, jenž byl i projektantem… Nechce se mi pátrat, jestli mu tehdy město platilo dost, v souladu s nynějšími změnařskými výpočty… Vím jen, že na konci velké anabáze s pidizakázkou bylo zfušované dílo, které museli ti, co přišli na radnici po Změně, ihned reklamovat, aby mohlo začít konečně sloužit.

Nějak podobně to dopadlo i s libereckou cyklostezkou kolem čistírny odpadních vod, která se s nástupem nových vládců krajského města musela nejen přeprojektovat, ale i přestavět. I tam asi v éře ZPL působil nějaký stavební dozor. Je záhada, proč se pánové Baxa a Šedlbauer nestarali o kvalitu a cenu TDI už tehdy. V době, kdy měli politickou sílu něco ovlivnit.

Dnes jejich snaha řešit TDI vypadá především směšně. Oč jsou dnes výkonnější „hubou“, o to byli v minulosti levější „rukama“. Toť parafráze starého českého úsloví.

Alena Roubalová

TDI tabulkaTDI tabulka