Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Programové prohlášení, "jízdní řád" budoucnosti Libereckého kraje, má 28 stran, 7 851 slov a 56 897 znaků

20. 10. 2020 | 5:19

OBSAHUJE KOMPLETNÍ DOKUMENT: Na podobě programového prohlášení se domluvili zástupci budoucí krajské koalice v Libereckém kraji ze Starostů pro Liberecký kraj, ODS a Pirátů. Dokument ale ještě musí schválit jednotlivé stranické orgány. Návrh programového prohlášení včera večer zveřejnil hejtman a lídr vítězných starostů Martin Půta.

coronaDopravaFBVomáčka
Ikonická fotografie z první vlny má jasný vzkaz pro pandemii a jejího původce. Nové vedení kraje čeká hodně práce... Foto z FB V. Vomáčky, starosty Kravař

"Slavnostní podpis koaliční smlouvy včetně programového prohlášení je naplánován na 28. října," uvedl Půta na svém facebookovém profilu. Ustavující zastupitelstvo bude 3. listopadu.

Starostové volby v Libereckém kraji vyhráli potřetí v řadě. Hlas jim dalo 38,57 procenta voličů a získali 22 mandátů ze 45 v krajském zastupitelstvu. Druhé skončilo ANO, jež má deset křesel a Piráti a ODS po pěti. Do zastupitelstva se dostala ještě SPD, má tři mandáty. Koalice vítězných starostů s ODS a Piráty má pohodlnou většinu 32 mandátů.

Podle dohody budou mít starostové v krajské radě většinu pěti míst. Piráti a ODS budou mít po dvou mandátech. Starostové by měli získat post hejtmana i statutárního náměstka, z resortů budou mít dopravu, kulturu cestovní ruch a památkovou péči, sociální oblast a také regionální rozvoj a evropské projekty. Piráti budou podle předběžných dohod odpovědní za ekonomiku, správu majetku, veřejné zakázky a informatiku a dostanou i resort životního prostředí a zemědělství. Občanští demokraté převezmou zdravotnictví a také školství, sport a zaměstnanost.

Dokument o budoucnosti Libereckého kraje má 28 stran formátu A4, 7851 slov a 56897 znaků.

Programové prohlášení LK 20_24Programové prohlášení LK 20_24