Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Protestní vlna proti premiérovi se už rozlila po celé zemi, ke 130 "neposlušným" městům patřil i Liberec

14. 05. 2019 | 6:07

Protest proti nové ministryni spravedlnosti Marii Benešové (za ANO) a premiérovi Andreji Babišovi (ANO) zaplnil nejen pražské Staroměstské náměstí, ale i náměstí v dalších českých a moravských městech. Kolem stovky lidí protestovalo i před libereckou radnicí. Potvrzují to snímky zveřejněné na četných facebookových profilech.

demoBaitl1
Foto z FB profilu poslance ODS Petra Beitla

Jsou na nich nejen nespokojení občané, ale i opoziční poslanci parlamentu, mj. Petr Beitl (ODS) či Jan Farský (STAN). Bývalý jablonecký primátor Beitl v prostoru před radnicí, jemuž dominoval transparent Chceme slušného premiéra, vystoupil s projevem.

Občané, kteří se na náměstích sešli, podle deníku Forum 24 nejčastěji volali „Demisi Babiše!“ To je totiž ten skutečný problém. Ten základ všeho. Marie Benešová je zástupný důvod. Nejde jen o nezávislost justice. Ta totiž s trestně stíhaným člověkem v čele vlády nikdy nezávislá nebude, míní Forum 24.

Podle ČTK se lidé na demonstraci za nezávislost justice sešli již třetí týden za sebou. Účast v Praze byla podle fotografií z věže Staroměstské radnice vyšší než před týdnem, kdy podle organizátorů přišlo přes 20.000 lidí. Před lidmi promluvili zástupci Senátu. Pořadatelé ze spolku Milion chvilek svolali další protest na příští úterý na Václavské náměstí. Spolek Milion chvilek požaduje demisi Benešové a jmenování nezávislého ministra. Obává se zásahů do justice v době, kdy policie podala návrh na obžalobu premiéra Babiše v kauze Čapí hnízdo.

Foto z FB profilu poslance ODS Petra Beitla

Podle premiéra jsou demonstrace divadlo načasované před evropské volby. Protesty se konaly také v dalších městech. V Brně se do nich podle odhadu ČTK zapojily 3000 až 4000 lidí, v Plzni tisícovka, stovky v Hradci králové nebo Liberci. Měst a obcí, kde se protest odehrál, bylo dnes podle spolku Milion chvilek víc než 130.

Podporovatelé protestu tvrdí, že Benešová dva roky zpochybňuje Babišovo obvinění z podvodu při získání dotace na konferenční a rekreační areál Čapí hnízdo. Jmenování Benešové po policejním návrhu na podání obžaloby v této kauze označují za možný "největší zásah do justiční moci od listopadu 1989". Chtějí mimo jiné ujištění, že vláda neodvolá Nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana.

Kritizují také to, že ministryně uvažuje o zúžení justiční soustavy z nynějších čtyř na tři stupně. Benešová uvedla, že chce pro zúžení připravit podklady, rozhodovat o něm ale nebude. Při čtvrtečních interpelacích řekla, že verdikt by byl až na novém ministrovi v dalším volebním období.

Spolek Milion chvilek vznikl předloni po sněmovních volbách. Premiéra tehdy vyzval k tomu, aby plnil předvolební sliby občanům, zejména to, že bude podporovat a rozvíjet demokracii v ČR.

Protože podle spolku své sliby nemyslel vážně, přišli jeho členové loni v únoru s kampaní Milion chvilek pro demokracii. Za sto dní chtěli získat milion podpisů od lidí, kteří si myslí, že má Babiš odstoupit z čela vlády. Petici dosud podepsalo víc než 341.000 lidí, uvedla ČTK.