Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Ředitel zoo má argumenty pro realizaci kiosku za osm milionů. Opozice namítá, že nejvíce ekologické je nic nestavět

05. 12. 2023 | 17:29

Za předraženou považuje změnařská část liberecké radniční opozice chystanou výstavbu kiosku v Dětském koutku v Liberci za zhruba osm milionů korun. Ředitel liberecké zoo David Nejedlo, pod kterou areál dětského koutku patří, jejich výtky ve vyjádření pro ČTK odmítl.

detskyKOutek
Foto z Dětského koutku v Lidových Sadech je z http://www.lidovesadyliberec.cz

Podle něj mají navržené stavební úpravy kiosku sloužit nejen k úspornému provozu, ale také pro vzdělávání děti, které do oblíbeného areálu v Lidových sadech chodí. Dětský koutek se nachází na opačné straně ulice, než je vstup do zoo.

Nejstarší zoo v republice spadá od minulého roku pod Liberecký kraj a Liberec mu ročně přispívá 25 miliony korun na investice. Na co peníze konkrétně půjdou, musí schválit zastupitelé města. Mezi schválenými je i osmimilionový výdaj na kiosek v dětském koutku, proti čemuž byl jen opoziční Liberec otevřený lidem, v níž figurují lidé z někdejší ZPL. Budova by měla mít zelenou střechu, nízkoenergetický standard i takzvanou aquaponií, což je chov ryb a pěstování zeleniny bez půdy.

"Dneska se zapomíná na to, že nejvíce ekologické je někdy vůbec nestavět. Popřípadě stavět skromně, úsporně, ušetřit peníze a stavební materiály na důležitější věci," uvedla v tiskové zprávě politického hnutí městská zastupitelka Anna Kšírová.

Podle ředitele zoo Nejedla je cílem postavit nízkoenergetickou budovu, která využívá přírodě blízké technologie. "Jež bude ukazovat svým klientům možné přístupy nejen k budování staveb, ale také k jejich provozu a získávání surovin a zdrojů, pro poskytování služeb. V tomto případě k poskytování stravovacích služeb," uvedl.

Zelená střecha kiosku by podle něj neměla jen zadržovat srážkové vody, ale napomáhat i zajišťovat vhodné mikroklima uvnitř budovy a jejího okolí. "V žádném případě se ani areál Dětského koutku nenachází uprostřed lesa. V neposlední řadě má zelená střecha i estetický a v případě dětského koutku demonstrační význam. Tepelné čerpadlo pro temperování, hospodaření s dešťovou vodou a ukázka pěstování rostlin a chov ryb v systému akvaponie či hydroponie, je další z demonstrací, jež projekt přináší. V areálu, kam rodiče přivádějí nejmladší z klientů organizace Zoo Liberec, je důležitá i úloha vzdělávací," dodal Nejedlo. U nového kiosku se navíc podle něj do budoucna počítá s celoročním provozem, který nebude sloužit jen pro návštěvníky koutku, ale i zoo. Zatím obvyklá provozní doba dětského koutku je od začátku dubna do konce října, záleží i na počasí.

čtk, lo